Loading

Pedaler & effekter

Når man beskæftiger sig med elektrisk guitar, så er guitarpedaler og effekter et voldsomt omfattende område at dykke ned i. Guitarister bruger alt lige fra gamle forstærkere med indbygget reverb og tremolo til moderne modelling multi-effekter. Effekter til elguitar er så udbredte, at næsten enhver guitarist bruger adskillige guitareffekter på samme tid, og guitareffekterne er oftest et centralt element i den pågældende guitarists individuelle tone og udtryk. Udvalget af typer, mærker og formater indenfor guitareffekter er så stort, at der er nok til at gøre en guitarist gearafhængig i mange år. Lige fra pedaler som er designet til at forbedre din guitars tone, til guitareffekter som kan skabe lyde og klange, som ingen nogensinde har hørt før.

De fleste starter med en forvrænger effekt

Hvilken type pedal du skal vælge til din effekt opsætning er helt afhængig af, hvilken tone du går efter. Men en effekt som næsten alle af os bruger er forvrænger pedalen. Forvrænger pedalen findes i mange forskellige udgaver, men de kan grundlæggende inddeles i overdrive, distortion og Fuzz. Overdrive effekten leverer den svedige og varme forvrængning, som en overstyret rørforstærker kan levere, mens en distortion leverer en mere tæt og massiv forvrængning. Fuzz giver din elguitar en mere uharmonisk og skarp forvrængning, som især foretrækkes af mange alternative rock guitarister, men som også anvendes flittigt indenfor old-school rock og blues.

 

Bluesguitarister som ønsker at drive deres forstærker lidt hårdere og jazzfusion guitarister, der søger en tyk og vedholdende solo tone, for slet ikke at snakke om rock og metal guitarister, bruger alle forvrænger til at forme deres elguitar tone.

Reverb og Delay guitareffekter skaber fylde og klang

Tidsbaserede effekter er en anden populær tilføjelse til ethvert pedalboard. Det er her vi finder delay og reverb effekterne. Delay effektpedaler er utroligt populære og anvendes til at tilføre dybe og omsluttende ekko gentagelser til din guitars lyd, eller til at skabe unikke rytmiske figurer. Reverb kan du bruge til at placere din tone perfekt i et mix eller til at give din guitar lyd et mere distinkt udtryk, f.eks ved at tilføre rumfornemmelsen fra en katedral eller en 1960’er fjeder rumklang til dit signal.

Guitareffekter til den eventyrlystne guitarist

Modulations effekter, såsom chorus, flanger, phaser og vibrato, er der, hvor de eventyrlystne guitarister finder deres lyd. Den gennemvædede chorus lyd fra "Message in a Bottle", Van Halens jet flanger, og Hendrixs Uni-Vibe på "Star Spangled Banner", ville simpelthen ikke have haft den genre-definerende gennemslagkraft uden de toner, som de ikonisk guitarpedaler og effekter har bidraget med. Uanset om du foretrækker subtile effekt toner eller sonisk anarki, så er det her du finder det, du søger.

Effektpedal eller Multi-effekt?

Den lyd og den effekttype, du har brug, for kan du finde på mange forskellige måder. Effektpedaler byder hver især på deres egen individuelle tone, og de kan blandes og tilpasses for, på den måde, at opnå den tone, som du søger. Mens multieffekt pedaler byder på en større brugervenligheden og mere frihed med hensyn til tilpasning af indstillinger og funktioner.

Om guitarpedaler

I dag er der så mange spændende ting at tænke på, når man leder efter guitarpedaler og effekter, at det er en enestående rejse, der aldrig slutter. Vil du have ægte bypass eller bufret? Har du brug for at integrere en looper i dit setup? Skal du overveje en af de mange minipedaler, så du kan spare plads på dit pedalboard? Ofte er svaret på alle disse spørgsmål "Ja". Så uanset om du leder efter en enkelt pedal for at få lidt mere sustain eller en kraftfuld multi-effekt, så har vi en guitareffekt til dig hos DanGuitar.