Hurtig levering
Returret til 24/1-2023
Vi er e-mærket

Combo

En combo er en guitarforstærker, hvor højttaleren og forstærkeren er bygget sammen i én og samme enhed. De fås i alle størrelser og lydstyrker og både med transistor, rør eller moderne modulationsteknologi. Der er masser af mulighed, og vi giver gerne råd ud fra netop dit behov!

25 vare(r)

Lige siden den elektriske guitar så dagens lys har combo-guitarforstærkeren været en fast del af el-guitaristens udstyr. Udvalget af combo-forstærkere spænder vidt, og går lige fra små modeller, der er ideelle til øvning, til regulære kraftværker med meget høj ydelse, som er i stand til at spille store scener op. Combo-forstærkeren indeholder mange elementer, og der er mange ting, man skal tænker over, før man giver sig ud, og anskaffer sig en combo-guitarforstærker.

Findes der forskellige combo-guitarforstærkere?

Ja, det gør der. Combo-guitarforstærkere inddeles i 3 kategorier. Rør combo-forstærkere, transistor combo-forstærkere og hybrid combo-forstærkere. Rørforstærkere er klassiske og eftertragtede, selvom de varierer betydeligt i tone fra model til model, så har de alle det tilfælles, at de kan producere en bemærkelsesværdig organisk og levende el-guitar klang. Der findes rør combo-forstærkere, som har så meget overskud, at du ikke vil kunne få dem til at overstyre, men for det meste er rør combo-forstærkere designet til at forvrænge el-guitarens signal. Den forvrængning du får fra rør combo-forstærker er meget dynamisk, startende med en subtil overstyring, som kan tilføre en smule varme til din el-guitars lyd, for gradvist at blive tungere og mere fremtrædende, efterhånden som du giver rør combo-forstærkeren mere gain.

Transistor combo-forstærkere har en tendens til at være langt mere låst i deres lyd. De kan være utroligt alsidige, så du får en meget bred lydpalette med en transistor combo-forstærker, men dynamikken i dit guitarspil vil i langt mindre grad påvirke forstærkerens klang. Der er to måder, hvorpå forstærkerproducenter omgår den begrænsning. For det første er det gået fantastiskt godt med, at anvende digital modellering af rør forstærkere i transistor combo-forstærkerens elektronik. For det andet har man udviklet hybrid combo-forstærkere, som benytter sig af rør i forforstærkeren, men som stadig anvender transistor teknologi i effekt-forstærkeren. På den måde får man en naturlig rør forvrængning, og masser af alsidighed, uden at anvende rør.

Hvor højt spiller en combo-guitarforstærker

Den samlede effekt som en combo-guitarforstærker kan producere, er opgivet i watt. Men watt er en meget grov indikator for, hvor højt en combo-guitarforstærker kan spille. Det er kun en grov indikator, da en volumen på en 30-watt transistor combo-forstærker ikke vil være i samme volumen, som du får fra en 30-watt rør combo-forstærker. Så længe du sammenligner lignende forstærkere, kan den relative effekt i watt dog give dig en vis indikation af den lydstyrke, du kan forvente at din forstærkeren har. Mere sofistikerede modeller kan endda have variabel watt, så du selv kan bestemme, hvor meget forstærkeren, overordnet set, skal yde.

Højttalerstørrelsen giver dig en ide om din combo-forstærkers toneområde.

Den generelle regel er, at jo større højttaleren er, desto dybere lyd kan du få ud af forstærkeren. Selv om mindre højttalere teoretisk set kan levere mere top, så gør el-guitaren højimpedante signal at frekvenser over den høje mellemtone bliver undertryk. Langt den mest populære højttaler konfiguration i combo-forstærkere er 1 x 12 "", 2 x 12" mens 1 x 10", 1 x 8” og 1 x 6” typisk anvendes i mindre øve combo-forstærkere.

Hvor mange kanaler har du brug for?

Hvis du hurtigt vil kunne ændre din forstærker tone, så skal du bruge en forstærker med flere kanaler. To kanaler er langt den mest almindelige konfiguration, hvor den første kanal er konstrueret til at have et højt overskud, så den kan spille meget rent, mens den anden kanal er udlagt med lavt overskud, så den nemmere kan forvrænge.
Hver kanal har som regel sin egen equalizer-sektion, så du kan have forskellige tone indstillinger på hver kanal- Selvom to kanaler er det mest almindelige, så er der også forstærkere med mange kanaler, som du ofte kan konfigurere, så du kan lave en hel forstærkerkollektion, som du kan disponere over på scenen. Disse forstærkere har deres egne unikke særheder, men de kan være utroligt seje.

Effekter i combo-forstærkere

En guitar combo-forstærker kan være udrustet med effekter. Generelt får du et stort antal indbyggede effekter i mindre øveforstærkere, eller i forstærkere med digital modelerings teknologi. Rør forstærkere er oftest kun udrustet med tremolo og rumklang. Traditionelt er forstærker tremolo rørdrevet, og tilføjer en gammeldags tremolo effekt til din tone, og rumklangen bruger en ægte fjedertank, som er drevet af et separat rør kredsløb. Begge disse effekter har en tendens til at have en særlig dynamisk kvalitet, som værdsættes af mange guitarister.

Dette er blot et par generelle betragtninger omkring combo-forstærkere til guitar, og der er mange yderligere nuancer, man kan tage i betragtning. Hvis du ikke er sikker på, hvor du skal starte, kan du ringe til os. Din DanGuitar produktspecialist hjælper dig gerne med at finde den perfekte forstærker til dig.