Loading

Jagthorn

De første metalhorn var mindre komplekse end moderne horn, der består af messingrør med en lidt tragtformet åbning (klokken) viklet rundt et par gange. Disse tidlige jagthorn" blev oprindeligt spillet på en jagt og hornet blev ikke udstyret med ventiler før det 19. århundrede. Jagthornet gjalder før, under og efter jagten. Jagthornsblæsning er en gammel tysk tradition, som danske jægere har taget til sig. Trods trange vilkår før i tiden, hvor hornblæsningen næsten var gået over i historien, har det nu bidt sig så godt fast i danske jægeres bevidsthed, at det er et fast indslag ved næsten enhver jagt i Danmark. Samtidig har jagthornet også fundet vej til diverse koncertsale som en naturlig del af ensembler i hele verden.

2 vare(r)

Side 1 af 1

Sorter faldende

2 vare(r)

Side 1 af 1

Sorter faldende

Et transponerende instrument

Et transponerende instrument er et musikinstrument, der ikke er stemt i den gængse koncerttone. Det vil sige, at instrumentet, hvis det for eksempel spiller et C i en bestemt oktav, klinger anderledes end et ikke-transponerende instrument som for eksempel et klaver. Et instrument er altså også transponerende, hvis det klinger en oktav til forskel for eksempelvis klaveret. Et sådant instrument er jagthornet.

To typer jagthorn

Et jagthorn er et instrument af typen messingblæser. Da et jagthorn ikke har ventiler, er man begrænset til at bruge naturtonerne. Jagthornet bruges mest som signalhorn under jagt. Jagthorn findes i to typer: Fürst Pless og parforce. Fürst Pless-hornet er det lille horn og er det bedst anvendelig til jagt af de to. Det er stemt i tonen B og har en rørlængde på ca. 135 cm. Parforce-hornet findes i to udgaver med en diameter på henholdsvis 51 cm og 34 cm. Disse horn er også stemt i B og har en rørlængde på ca. 270 cm. Parforce-hornene klinger en oktav dybere end Fürst Pless-hornet. Ved jagthornet, og luren i øvrigt, er det udelukkende musikerens embouchure, dvs. brug af læbemuskulaturen, der er afgørende for hvilken tone, der dannes. Og idet rørets længde og omfang ligger fast, kan et sådant instrument kun spille naturtoner. Hornet er i de fleste tilfælde fremstillet af messing, der kan være lakeret eller forsølvet. Hornets klang afgøres af materialets tykkelse og rørets længde.

Jagthornet er en messingblæser

Betegnelsen messingblæser bruges om blæseinstrumenter af messing, hvor musikeren selv sætter luften i svingninger inden den sendes ind i instrumentet. Messingblæseren består af mundstykket, dvs. den del, der har kontakt med musikerens læber og klangstykket (eller schallstykket), som er betegnelsen for den som regel tragtformede munding, hvor lyden kommer ud. De fleste messingblæseinstrumenter er desuden forsynet med ventiler, der betjenes for at regulere længden af det rør, luften passerer igennem og hvori tonen dannes. Jo mindre resonansrum, des højere toner kan frembringes.

Messingblæserens historie

Messingblæsere kendes tilbage fra det antikke Egypten. De første udgaver var bare et metalrør uden mundstykke. Senere kom en plade til støtte for læberne, og endelig et rigtigt mundstykke. Lurerne fra den danske og skånske bronzealder havde mundstykker. I middelalderen begyndte man at eksperimentere med at fremstille instrumenter, der ikke var begrænset til naturtoner. De første forsøg var en trompet i to dele, hvor den ene del kunne skydes ind i den anden. Det blev dog for tungt og upraktisk og blev erstattet af basunens system. Der blev også fremstillet lange og snævre trompeter, som kunne spille de meget høje naturtoner som udgør en diatonisk skala. Hornet har kunnet spille flere toner mellem naturtonerne, bl.a. fordi hornister regulerer tonerne ved at stoppe den ene hånd ind i schallstykket. Der er blevet eksperimenteret med huller og klapper, som på træblæsere, men uden tilfredsstillende resultat. Først med opfindelsen af ventilerne, blev det let at spille en kromatisk skala på andre messingblæseinstrumenter end basunen.

Godt håndværk og tilbehør

Da vi selv importerer vores instrumenter, kan vi garantere dig en lav pris på jagthorn, men uden at gå på kompromis med kvaliteten. Har du spørgsmål til vores jagthorn, er vores medarbejdere klar med hjælp og en høj service. Vi har også tilbehør til jagthorn, som f.eks. dæmpere og stativer, så du får fornøjelse af dit nye horn i lang tid.

Vi tager hånd om din bestilling

Vi leverer lynhurtigt til hele Danmark. Du har også mulighed for at afhente selv på vores lager i Grenå. Vores kundeservicecenter står klar til at tage imod eventuelle spørgsmål fra din side.

Vi gør meget for dig

Har du besluttet dig for at erhverve et jagthorn til favørpris, skal vi nok guide dig igennem en sikker handel fra overvejelse til køb. Vi spiller selv musik og har stået i de samme situationer omkring køb af udstyr, som du står i. Hos os er du garanteret en god kvalitet uden at koster for meget og med vores korte leveringstid skal du ikke vente længe på dit nye jagthorn.