Loading

Tværfløjte

Tværfløjten hører til træblæserfamilien. Den blev oprindeligt lavet i træ, men laves normalt af metal i dag. Ofte kombineres forskellige materialer og valget af materialer har stor betydning for klangen i instrumentet. Som navnet indikerer, er tværfløjten et sideblæst instrument, der er omkring 65 cm langt og bygget i tre dele.

Et instrument for guder

Vi skal langt tilbage i tiden for at møde den første tværfløjte. Efter sigende kan tværfløjten spores helt tilbage til 800 f.Kr. – dog ikke i den form, vi kender den i dag. Om det er sandt eller ej, er svært at vide, men tværfløjten skulle også have været populær blandt guder: i hvert fald findes bl.a. guden Krishna ofte afbildet med en tværfløjte.

Fra østen til Europa

Oprindeligt stammer tværfløjten fra Asien. Herfra har den bevæget sig til Europa, hvor den første gang er nævnt i 1200-tallet. Det var ikke just et instrument med høj status i middelalderen og renaissancen. Op til det 16. århundrede blev tværfløjten mest brugt som militært instrument til signalgivning. Senere har den dog taget revanche.

Tværfløjten budt indenfor på de bonede gulve

I løbet af 1600-tallet steg tværfløjtens popularitet. Instrumentet gennemgik en række forbedringer, som højnede kvaliteten og anvendeligheden. Med T.H. Böhms afgørende forbedring af instrumentet til en cylindrisk fløjte omkring 1850, blev den tværfløjte, vi kender og bruger i dag, skabt, og vejen var banet for endnu større popularitet blandt udøvende musikere og musikelskere. 

Stort udvalg af kompositioner

Repertoiret for tværfløjte tager fart i barokken, selvom musikken fra denne tid ofte er musik, der oprindeligt er skrevet til blokfløjte. Senere er der skrevet stribevis af kompositioner for tværfløjte – bl.a. af Vivaldi og Mozart, så er du til barok og rokoko, er der meget spændende musik at prøve kræfter med på tværfløjten.

Tværfløjten i det 20. og 21. århundrede

Er du til nyere musik, har tværfløjten stadig meget at byde på. Tværfløjten bruges også inden for jazzen, og selv inden for rockmusikken gør den sig gældende. Flere kendte tværfløjtenister har været med til at skabe fornyet interesse for dette spændende instrument – bl.a. engelske James Galway og Emanuel Pahud. Inden for rockmusikken kan bl.a. nævnes Ian Andersen fra Jethro Tull. 

Tværfløjtens nærmeste familie

Den mest almidelige tværfløjte i dag er C-tværfløjten. Den bruges både som soloinstrument og som medlem af kammerensembler og orkestre. I fløjtefamilien findes tillige en alt-fløjte og en bas-fløjte, der klinger hhv. en kvart og én oktav under den almindelige tværfløjte. Piccolofløjten – tværfløjtens lillebror – klinger en oktav over tværfløjten. Piccolofløjten finder du også her på vores hjemmeside.

Fløjter til begyndere og rutinerede fløjtenister

Uanset om du står over for dit første køb af tværfløjte, eller om du har spillet fløjte i længere tid, kan du finde et kvalitetsinstrument her hos os. Vores begyndertværfløjte har 16 klapper, en god klang og har kvalitetspads fra Italien. Til den mere rutinerede fløjtenist vil vi anbefale vores Chateau CFL-2012S C tværfløjte. 

Egen import sikrer høj kvalitet

Ligesom med mange af vores øvrige instrumenter, står vi også selv for importen af vores tværfløjter. På den måde sikrer vi, at du får en tværfløjte i den bedste kvalitet til en særdeles billig pris.

Lær at mestre din tværfløjte

Vi har sørget for, at du kan komme godt i gang med at spille på tværfløjte ved hjælp af vores tværfløjte-undervisnings-DVD. DVD'en, som er på engelsk, gør det muligt at lære at spille tværfløjte på en nem måde og i dit eget tempo.