Loading

Euphonium

Euphoniet er det dybeste instrument blandt saxhornene, og det er et udpræget solistisk instrument for tenorstemmer. Et euphonium har en meget blød lyd, og selvom det er stemt i Bb ligesom barytonhornet, så kan dette større horn spille bedre i de dybe toner. Derved overlapper euphoniet en del af tubaernes tonale spændvidde, og når euphoniet ikke spiller solostemmer, supplerer det ofte tubastemmerne. I modsætning til de lysere instrumenters tre ventiler, har et euphonium typisk fire ventiler. Det er for at kompensere for en skævhed i de dybere toner, som bliver tydelig i store horn. Der er ofte kun ét euphonium (højst to) i et brass-band.

1 vare(r)

Side 1 af 1

Sorter faldende

1 vare(r)

Side 1 af 1

Sorter faldende

Euphonium – en messingblæser

Betegnelsen messingblæser bruges om blæseinstrumenter af messing, hvor musikeren selv sætter luften i svingninger inden den sendes ind i instrumentet. Messingblæseren består af mundstykket, dvs. den del, der har kontakt med musikerens læber, klangstykket (eller schallstykket), som er betegnelsen for den i reglen tragtformede munding, hvor lyden kommer fra. De fleste messingblæseinstrumenter er desuden forsynet med ventiler, der betjenes for at regulere længden af det rør, luften passerer igennem og hvori tonen dannes. Jo mindre resonansrum, des højere toner kan frembringes.

Spilleteknik

Ligesom trompet og alle andre moderne messing blæseinstrumenter, laver Euphonium en lyd, når spilleren vibrerer ("summer") læberne i mundstykket. Det skaber en vibrerende søjle af luft i slangen. Frekvensen af luften kan ændres ved at ændre læbeåbningen eller er brugen af ansigtsmuskler og udformningen af læberne, også kaldet "embouchure".

Dobbelt-klokke-euphonium

I USA opfandt man en dobbelt-klokke-euphonium, som har en mindre klokke i tillæg til den normale. Dette betød, at spilleren kunne skifte klokker til visse passager, eller endda for enkelte toner ved brug af en ekstra ventil, der betjenes med venstre hånd. Tilsyneladende blev den mindre klokke brugt til at efterligne lyden af en trombone.

Vigtige Euphonium-spillere

I euphonium-verdenen har der været mange bemærkelsesværdige spillere i hele instrumentets historie. Traditionelt har der været tre vigtige nationale skoler: den amerikanske, den britiske og den japanske.

Alfred James Phasey (1834-1888), engelsk baryton- og euphonium-kunstner er krediteret for at ænde boringen i baryton-saxhornet (forløberen for barytonhornet), og dermed skabe den første sande euphonium.
Steven Mead, engelsk euphonium-solist og professor ved Royal Northern College of Music. Arbejder internationalt for at fremme den britiske Euphonium-lyd.
David Thornton, første-euphonium-spiller i Black Dyke Band og elev af Steven Mead. Han er kendt for at have vundet flere prestigefyldte internationale konkurrencer.
Simone Mantia (1873-1951), italienskfødt amerikansk euphonium-virtuos, som var den første til at indspille musik med dette ikke-orkestrale instrument i USA.
Leonard Falcone (1899-1985), italienskfødt amerikansk euphonium-solist, som er arrangør af Euphonium Festival, det førende mødested for instrumentets udøvere i USA. 
Toru Miura, japansk professor i euphonium ved Kunitachi College of Music. Blev som solist tildelt en Lifetime Achievement Award ved den internationale Tuba Euphonium Association (tidligere TUBA) for at fremme instruments popularitet.

Messingblæserens historie

Messingblæsere kendes tilbage fra det antikke Egypten. De første udgaver var bare et metalrør uden mundstykke. Senere kom en plade til støtte for læberne, og endelig et rigtigt mundstykke. Lurerne fra den danske og skånske bronzealder havde mundstykker. I middelalderen begyndte man at eksperimentere med at fremstille instrumenter, der ikke var begrænset til naturtoner. De første forsøg var en trompet i to dele, hvor den ene del kunne skydes ind i den anden. Det blev dog for tungt og upraktisk og blev erstattet af basunens system. Der blev også fremstillet lange og snævre trompeter, som kunne spille de meget høje naturtoner, der udgør en diatonisk skala. Hornet har kunnet spille flere toner mellem naturtonerne, bl.a. fordi hornister regulerer tonerne ved at stoppe venstre hånd ind i schallstykket. Der er blevet eksperimenteret med huller og klapper, som på træblæsere, men uden tilfredsstillende resultat.

Godt håndværk og tilbehør

Grundet vores egen import kan vi garantere dig en lav pris på vores euphonier, men derfor er vores kvalitet stadig høj. Har du spørgsmål til vores produkter, så har vi et højt serviceniveau, der kan være dig behjælpelig. Vi også tilbehør til valdhornet, som f.eks. ventilolie, så du får fornøjelse af dit nye euphonium i lang tid.

Vi tager hånd om din bestilling

Vi leverer lynhurtigt til hele Danmark. Du har også mulighed for at afhente selv på vores lager i Grenå. I vores kundeservicecenter står vi klar til at tage imod eventuelle spørgsmål fra din side.

Vi gør meget for dig

Har du besluttet dig for at erhverve et euphonium til vores favørpris, som skyldes egen import, så skal vi nok guide dig igennem en sikker handel fra overvejelse til køb. Vi spiller selv musik og har stået i de samme situationer omkring køb af udstyr, som du står i. Hos os er du garanteret en god kvalitet uden at det skal koste for meget. Og med vores korte leveringstid skal du ikke vente længe på dit nye euphonium.