Loading

Potmetre

Potmetrene på guitaren betyder mere for lyden, end man lige tror. Det kan godt betale sig at tænke lidt over, hvilke potter der sidder i din guitar.

8 vare(r)

Side 1 af 1

Sorter faldende

8 vare(r)

Side 1 af 1

Sorter faldende

Hvis du spiller el-guitar, så har du med 100% sikkerhed brugt et guitar potmeter. Guitar potmetre er typisk skjult under volume og toneknapperne på et instrument, og bruges til at justere lydstyrken, og tonen ved at udnytte variabel modstand. Potmetret bruger modstand til at regulere den elektrisk strøm, hvilket er utrolig vigtigt, når det kommer til interaktionen mellem pickupper og forstærker.

Hvordan fungerer guitar potmetre?

Det er enklere, end du tror. Potentiometeret har tre terminaler. De ydre terminaler er forbundet til den resistive komponent i potmetret. Mens den midterste terminal er forbundet til en intern visker, der har kontakt med det resistive element. Når du drejer på knappen på potmetret, så bevæger viskeren sig langs det resistive element, og sender noget af signalet til udgangen, og noget af signalet til jord. Drejer du fuldt op for potmetret, så sendes 100% af signalet til udgangen. Og når du ruller lydstyrken eller tonekontrollen ned, så sender potmetret mere og mere signal til jord, indtil det til sidst ikke sender noget signal til udgangen og 100% af signalet til jord.

Potmetre findes i forskellige modstandsværdier, men 250K og 500K er de mest almindelige. Generelt er 500K guitarpotentiometre bedst til humbucker og P-90 pickupper, da den højere modstandsværdi skaber en lysere tone, der gør mellemtonen mere livlig. 250K potmetre er gode til single-coil guitarer, da de hjælper med at dæmpe ekstremt høje frekvenser.