Hurtig levering
Returret til 24/1-2023
Vi er e-mærket

Sopran-ukulele

Ukuleler findes i et væld af varianter, og DanGuitar.dk er det helt rette sted at besøge – enten på webshoppen eller i vores butik i Grenå.

26 vare(r)

Ukulele: Lille størrelse, masser af sjov

Ukuleler er nærmest synonyme med hawaiansk kultur og ubekymret øbo kultur, men ukulelen kommer faktisk ikke fra Hawaii. I 1870'erne ankom de første portugisiske indvandrere til Honolulu, og med sig i bagagen havde de en række traditionelle instrumenter herunder den lille firestrengede machete. De indfødte øboere blev forelsket i lyden af den lille machete, og selv den daværende konge på Hawai, David Kalakaua, tog macheten til sig, og begyndte at spille den. Med tiden fik macheten en ny stemning og et nyt navn; og således opstod den moderne ukulele. Siden da har ukulelens bærbarhed og behagelige tone fået international anerkendelse. På det seneste er ukulelen blevet enormt populær, ikke mindst takket være ukulele-spillere som Beirut, Train, Jake Shimabukuro og Israel Kamakawiwo'ole, hvis udgave af "Somewhere Over the Rainbow" stadig er verdens mest populære ukulele udgivelse.

Det grundlæggende

Ukulelen ligner grundlæggende en akustiske guitar i miniaturestørrelse, og blev oprindeligt bygget af Hawaiiansk koa-træ. I dag er de fleste ukuleler stadig lavet af træ, hvor mahogni, gran og cedertræ hører til de mest efterspurgte træsorter, mens de mere prisbillige ukuleler er lavet af krydsfiner eller laminattræ. Ukulelens strenge blev oprindeligt lavet af dyretarm, men er i dag lavet af nylon. Ukulelen laves typisk med en guitarformet krop, men der forekommer også ananas formede kroppe, og i nyere tid er det blevet populært med forskellige designs, som er inspireret af elektriske guitarer.

De fleste ukuleler har fire strenge, men der findes eksempler på ukuleler med 5, 6 og endda 8 strenge. Og mens ukulelen er kendt for at være et rent akustisk instrument, så laves der også ukuleler med indbygget mikrofon, så den kan tilsluttes til en forstærker eller et lydkort. I forhold til guitarer eller banjoer, så er ukuleler ekstremt små, lette og bærbare. Ukulelens dejlige lyd bruges ofte til at give sange et mere roligt og charmerende udtryk.

Sopran og Concert Ukuleler

Der er i alt syv slags ukulele, der alle sammen varierer i størrelse, toneomfang og stemning. Den mindste type ukulele er piccolo ukulelen. Men de mest populære ukuleler er enten sopran eller concert ukuleler. Sopran ukulelen er ca 15 cm lang, og er udrustet med 12 til 15 bånd, mens koncert ukulelen er lidt større med en længde på 58 cm og 15-18 bånd.

Tenor-, baryton- og bas-ukuleler

Tenor ukulelen er den næste størrelse med 17-19 bånd og en længde på ca 66 cm. Baryton ukulelen er endnu større med 18-21 bånd og en længde på 74 cm. I modsætning til sopran, koncert og tenor ukulelerne som stemmes g-c-e-a, så stemmes baryton ukulelen i d-g-b-e. Da baryton ukulelens stemning svarer til de fire nederste strenge på guitaren, så er er baryton ukulelen især populær blandt guitarister. Baryton ukulelen har 18-21 bånd og en længde på ca 74 cm. Baryton ukulelen var oprindeligt den største ukulele, men siden 2012 har man også kunnet få bas ukuleler. Bas ukulelen stemmes som en almindelig bas i e-a-d-g, og er ca 76 cm lang.

Hos DanGuitar er vi specialister i sopran, koncert-, tenor- baryton og bas ukuleler. Vi har rådgivet omkring ukuleler i 2 årtier og snesevis af forskellige modeller og masser af tilbehør til den nystartede eller øvede ukulele spiller. Uanset om du er en begynder, der ønsker at starte for sjovt eller en øvet der skal bruge et instrument til dig selv eller til en elev, så kan vi hos DanGuitar.dk hjælpe dig videre.