Loading

Cajon

En cajon – eller cajontromme – hører til gruppen af percussioninstrumenter. Ordet cajon er spansk (udtales ka-hon") og betyder "kasse", og det er grundlæggende, hvad det er: en kasse, du kan sidde og slå på. Det er den enkle forklaring, men i dag er en cajon et langt mere avanceret instrument end det oprindelige fra slutningen af det 18. århundrede.

8 vare(r)

Side 1 af 1

Sorter faldende

8 vare(r)

Side 1 af 1

Sorter faldende

Fiskekasser og skuffer

Er du til slagtøj, ved du, at der ikke er grænser for, hvad man kan tromme på. En cajon var fra den spæde begyndelse ganske enkelt kasser, som de afrikanske slaver brugte som instrumenter, da de kom til Amerika. Den kan spores til bl.a. Peru, hvor slaverne brugte fiskekasser som cajon, og til slaverne i Cuba, som til samme formål brugte skuffer. Oprindeligt antages det at være et afrikansk instrument.

Sydamerikanske rytmer

Cajonen bruges i dag fortsat i både cubansk og peruviansk musik, men instrumentet er et ganske andet end de oprindelige kasser og skuffer. Både i dette og det foregående århundrede har cajonen gennemgået en stor udvikling, der gør det til et meget populært og alsidigt instrument i dag.

Flamenco

I 1970'er besøgte den berømte spanske guitarist Paco de Lucia Peru og ved den lejlighed fik han en cajon foræret af den peruvianske komponist Caitro Soto. Det var startskuddet til, at cajonen blev et fast element i flamencomusikken. I en cajon til flamenco er der typisk påsat guitarstrenge på indersiden af kassen, hvilket giver en mere skrattende og rå lyd.

Cajonens udformning

Alle seks sider af en cajon består som hovedregel af træ. På de fem af siderne vil tykkelsen af træet være omkring et par cm, mens fronten typisk består af en tyndere plade af krydsfinér. På bagsiden er der et lydhul. Toppen vil normalt være polstret, da den fungerer som en stol, du sidder på, når du spiller.

Spilleteknik

På en cajon kan du få en overraskende varieret lyd afhængigt af, hvor på kassen du slår. Du kan frembringe en mørk og dyb lyd ved at slå på selve kassen, mens lyden bliver mere skrattende, når du slår på kanten af din cajon. Brug både hænder, fingre og fødder og prøv at eksperimentere med dit spil – du vil blive forbløffet over, hvad du kan få ud af en cajon.

Cajonen i det 21. århundrede

I dag har cajonen bredt sig til mange andre genrer end den typiske sydamerikanske folkemusik og den spanske flamenco. En cajon er en favorit i mange andre sammenhænge – f.eks. i forbindelse med akustisk eller "unplugged" musik. Selv i rockmusikken finder man i dag ofte en cajon blandt instrumenterne. Så er du til det mere rå, er en cajon også et godt valg!

Tag din cajon med på tur

En cajon er et instrument, som egner sig godt til at tage med sig. Den er let at have med alle steder og vejer ikke mere end ca. 5 kg. Det giver dig mulighed for at jamme med vennerne, uanset om de også spiller percussion eller foretrækker akustisk guitar.

Vi har fingeren på pulsen

Som percussioninstrument er cajonens popularitet steget mærkbart de senere år. Vær med på bølgen og køb en cajon her hos os. Vi står selv for importen og på den måde kan vi sikre, at du får et instrument med en god klang til meget billige penge.