Hurtig levering
Returret til 24/1-2023
Vi er e-mærket

Martin

Når westernguitaren i dag ser ud, som den gør, så er det i høj grad takket være CF Martin. Det gamle firma har på egen hånd skabt mange af de egenskaber, vi i dag forbinder med en hvilken som helst akustisk guitar – f.eks. dreadnought-formen dovetail hals/krop samlingen og X-brace afstivning af dækket. Ingen anden producent har i den grad præget westernguitarens udvikling.

C. F. Martin er, allerede inden han lander i New York i 1833, en erfaren og udlært guitarbygger. Som 15 årig står han i lære hos Johann Georg Stauffer i Wien og rejser efterfølgende tilbage til sin hjemby for at åbne sin egen guitarbygger forretning. I 1833 rejser han til New York og slår sig ned som guitarbygger, men i 1838 flytter han til Nazareth, Pennsylvania - hvor Martin stadig har hovedsæde i dag.

4 vare(r)

Hvordan Martin brandet startede

Martin bygger hovedsageligt spanske guitarer og mandoliner i 1800 tallet, men i starten af 1900 tallet er der en stigende efterspørgsel efter stålstrenge-guitar, og frem til 1921 udgør de stålstrengede guitarer en større og større del af Martin’s produktion. I 1928 fremstiller Martin over 5000 guitarer og ukuleler, men så rammer den store depression i 1929, og Martin oplever, ligesom resten af USA, en økonomisk tilbagegang. For at genvinde tabt terræn, introducerer Martin to nyheder for at tiltrække flere kunder. For at overtale banjo spillerne til at skifte til guitar laver Martin nu en 000 model med en længere hals og med hals/krop samling ved 14-bånd (i stedet for ved 12-bånd). Martin introducerer en ny større og dybere dreadnought guitarkrop og lancerer 2 modeller: D-1 med mahogni bund og sider (senere D-18) og D-2 med rosewood bund og sider (senere D-28). Den større lydstyrke og højere bas, som dreadnought guitaren producerede, havde til formål at gøre guitaren mere nyttig som et akkompagnementsinstrument til sangere. Den 14-bånds dreadnought westernguitar bliver Martins mest solgte guitar.

Martin forbliver i Martin familiens eje, og de beskæftiger et relativt lille antal højtuddannede guitarbyggere til at fremstille deres instrumenter, hvilket betyder at ventetiden på en D-18 eller en 000 model i 50’erne og 60’erne kan komme op på hele 3 år. For at imødekomme den store efterspørgsel åbner Martin, i 1964, en ny fabrik, som stadig er Martins primære produktionsanlæg. I 1990 laver Martin guitar nummer 500000, og allerede i 2004 sender de deres guitar nummer 1000000 ud til en glad kunde.

Overkommelige priser

En af de ting der er bemærkelsesværdige ved Martin er, at Martin stadig er en forholdsvis lille, familiedrevet virksomhed. Dette har givet dem mulighed for at træffe beslutninger, som andre guitarfirmaer måske ikke er i stand til, da de har en anden økonomisk horisont. Martin ledes i dag af Christian Frederick Martin IV, som er tip tip oldebarn af Christian Frederick Martin senior. Han overtog Martin i slutningen af 80'erne, og begyndte straks at undersøge, om der var måder, hvorpå man kunne fremstille ægte Martin westernguitarer med alt, hvad det indebærer mht til klang og byggekvalitet, men til en lavere pris så guitarister kunne få adgang til mere overkommelige instrumenter. Det har ført til, at Martin i dag laver utrolige guitarer udfra kompositmaterialer, såsom High Pressure Laminate (HPL), Stratabond og Richlite. Resultatet er en række guitarer, der stadig lever op til Martins standarder, men som også er meget modstandsdygtig over for ændringer i temperatur og fugtighed. Ikke alene er de populære hos guitarister som ikke har de midler, der skal til for at købe en D-45, de er også populære hos professionelle guitarister, da det er holdbare og stemmestabile instrumenter, som uden problemer kan klare landevejens strabadser.