Hurtig levering
30 dages returret
Vi er e-mærket
Tilbage til oversigt

Kan jeg øve mere effektivt?

Har du nogensiden tænkt på, om du får nok ud af at øve på dit instrument? Måske er der noget, du kan gøre bedre for på dén måde at blive bedre til at spille?

Svaret er selvfølgelig et stort og rungende "ja"!! Der er masser af gode råd til, hvordan man kan "blive bedre til at blive bedre". Her er nogle af dem:

Del tingene op

Alt er lettere i små doser. Hvis du har problemer med den tredje takt i en melodi, så øv netop dén! Og derefter den næste... Og den næste... Det bliver meget mere overskueligt at lære noget på den måde, og pludselig kan du spille hele "Himmelhunden" med tænderne! Det samme gælder naturligvis, hvis det for eksempel er guitarsoloen til "Comfortably Numb" med Pink Floyd, du forsøger at lære. Del den op og øv dig på mindre bidder, før du en dag er klar til at sætte det hele sammen og gi' den gas foran resten af børnehaven!

Brug opvarmning

Det er altid en god idé at varme lidt op. Det er ikke nødvendigt at suge dit eget livsmod bort med strækøvelser og skalaer, før du føler, at du må spille noget, som er sjovt!

Selv har jeg længe brugt den fremgangsmåde, at jeg starter min øvelse med at snuse til noget nyt. Jeg gør det uforpligtende og går videre, når jeg synes, at jeg har lyst. På den måde får jeg ligesom varmet min indre guitargud op - nemt og sjovt.

Her fortæller Tyler Larson fra "Music is Win" mere om, hvad du kan gøre...

Elsk musikken langsomt

Hvis man øver sig på at spille hurtigere, end man i virkeligheden er klar til, så lærer man i realiteten sine fingre at spille forkert. Styrk i stedet din motoriske hukommelse ved at øve dig langsomt og skrue hastigheden gradvist op. På den måde er du også sikret flere succes-oplevelser undervejs, og det handler jo som bekendt om, at rejsen er målet i sig selv...

Glem tiden - også til forældre

Mange (især forældre) kan finde på at opstille et mål baseret på tid. "Du skal øve dig en time på din triangel i dag, lille Ole!"

Men nej... Glem dét og lav i stedet en lille "dosmerseddel" over, hvad du gerne vil opnå med din eller dit barns øvelse i dag. Skal der arbejdes på at blive mere flydende i fusionsjazzet improvisation i Es-dur? Eller er det et par af AC/DC's numre, der halter lidt?

Listen vil hjælpe dig med at blive klar over, hvorfor du eller dit barn øver, og hvad der skal opnås i dag!

Brug en trommemaskine

Uanset hvilket instrument, du spiller, er timingen altid vigtig! Uden rytme findes der groft sagt ingen musik, så det er værd at investere tid i at lære at holde rytmen.

Gør det til en vane at øve dig sammen med en trommemaskine - check for eksempel NUX looper pedalen her nedenfor. Der findes masser af gode og billige/gratis programmer til iPad. Jeg bruger selv en iPad app, der hedder Drumbeats , som du kan se demonstreret her nedenfor.

Eller find eventuelt et backingtrack på youtube! Hvis det føles svært til at begynde med, er det fordi, du har brug for det!

Øver du eller optræder du?

Der er forskel på, om du spiller for nogen, eller om du øver dig. Når man øver, skal man arbejde på de svageste punkter for at blive bedre til at spille. Det behøver ikke, at være perfekt hver gang, for så behøvede du jo ikke at øve dig, vel?

Vælg i stedet nogle ting - skalaer, dele af en sang eller andre færdigheder - som du gerne vil arbejde med, og gør så dét. Der er ingen grund til at spille hele "Mariehønen Evigglad" hver gang, hvis det i virkeligheden kun er den anden eller tredje linie, der volder dig problemer!

Husk at have det sjovt!!

Til syvende og sidst er det de færreste af os, der spiller for at skabe os en karrierevej. Du skal huske at have det sjovt!!

Prøv engang imellem at huske på, hvad der oprindeligt fik dig til at vælge dit instrument, og vend tilbage til netop dét! Hvis du spiller mundharpe fordi den er fed at spille "Elefantens Vuggevise" på, så husk også at gøre netop dét!

... Og så lige én ting til... Det er en velbevaret hemmelighed, at jo mere du øver dig... Jo sjovere bliver det!!!