Alle laver tracks!

Med dagens teknologiske vidundere, som også er til at komme i nærheden af sådan rent prismæssigt, er der flere og flere musikinteresserede, som stifter bekendtskab med indspilning. I dag er udstyret til indspilning ikke længere nogen uopnåelig og fjern drøm, og mange investerer lidt i udstyr til indspilning og mixning - måske for at gøre din egen eller bandets musik tilgængelig på streamingtjenester på nettet... For at kunne lave demoer til spillesteder eller andre interesserede... Eller måske for sjov eller som julegave til mor?

Hvad enten grunden eller udstyret nu er det ene eller det andet - og i øvrigt uanset prisen på dit udstyr - så er indspilning af vokal (altså "sang") ét af de lidt mere delikate led i processen. Der er mange ting, som spiller ind herunder såvel det rent tekniske med hensyn til udstyr og opsætning som sangerens velbefindende og smag med hensyn til processens tilrettelæggelse. Derfor har DanGuitar samlet nogle gode råd, som vi har forsøgt at formulere sådan, at de kan bruges af alle. Det er meningen, at vores tips og tricks også skal kunne give dig inspiration, hvis du sidder alene med dit instrument, en indspilningspakke og en computer for at indspille din musik.

Gode råd

Her kommer en syndflod af gode råd, vi hos DanGuitar har samlet i form af vores egne erfaringer fra forskellige sammenhænge. Prøv at tænke lidt over, om nogen af dem kan bruges i dit (hjemme-)studie, hvad enten du indspiller dine egne ting, eller om du hjælper andre med at producere

 • Brug altid et pop-filter foran mikrofonen for at undgå, at skarpe eller på anden måde markante lyde fra munden optages i systemet
 • Sangere og mikrofoner er selvfølgelig forskellige, så eksperimentér med sangerens placering i forhold til mikrofonen og lyt godt til optagelserne. Måske der skal være større afstand mellem stemmen og mikrofonen?
 • Hvis du råder over flere forskellige mikrofoner, så prøv dem af og brug igen ørerne for at vælge dén, der passer bedst til nummeret og sangeren
 • Aftal med sangeren (eller med dig selv), hvordan mixet i hovedtelefonerne skal være. Måske det skal være et simplere mix, eller der skal tilføjes til rumklang til brug for indspilningerne? Prøv det af og vær ikke sky overfor at afprøve nye idéer!
 • Sørg for at have den rigtige atmosfære i studiet og mellem de involverede. At optage sang er en meget personlig og intim ting, så det er vigtigt, at sangeren har det godt, og at I kommunikerer godt i studiet. Sørg for at have de rigtige forsyninger af mad og drikke
 • Fjern hovedtelefonerne fra det ene øre og læg indspilningsmixet i mono. Du har set de store stjerner gøre det i forskellige sammenhænge, og dét er der en grund til. På grund af simpel mekanik og fysikkens love, er det lettere for en sanger at opfange sin egen stemme "i lokalet" fremfor gennem et mix i hovedtelefonerne, hvor der også kan forekomme forsinkelse i lyden. Det er derfor en god idé kun at have det ene øre dækket. Noget helt andet er så, at sangeren skal forsøge efter bedste evne at dække den ubrugte hovedtelefon til for at undgå "bleed" i form af overførelse af lyd fra den til mikrofonen!
 • Sørg for, at alle involverede har adgang til udskrifter af den tekst, der skal synges. Det letter processen og overblikket, at alle er i stand til at navigere i teksten. Skal der mere tryk på andet omkvæd? Skal anden linie i tredje vers råbes eller hviskes? Alt dét er lettere at finde fælles fodslag omkring, når alle har adgang til teksten
 • Ophæng mikrofonen lidt højt, så sangeren synger en smule opad. Det kan udrette mirakler ved at åbne sangerens luftveje og dermed give en bedre vokalpræstation!

Hvis alt andet glipper, så tænk ud af boksen! Det sidste råd er meget vigtigt. Hvis tingene ikke rigtigt spiller, og det ikke umiddelbart virker realistisk at få det bedste resultat i kassen, så er det tid til at tænke kreativt:

 • Skal sangeren have en anden placering i lokalet eller flyttes til et helt andet lokale?
 • Skal vinduer mellem eventuelt kontrolrum og studie dækkes til, så sangeren er mere isoleret og (for nogles vedkommende) på den måde føler sig mere tryg?
 • Er det mærk chokolade med karamel og havsalt, som mangler i ligningen?

Tal om tingene og vær ikke bange for at eksperimentere, lytte til resultaterne og prøve igen så mange gange, det nu måtte være nødvendigt.