Vidste du dét om din el-bas?


Det er kun ganske få musikinstrumenter, som har så kort en historie, som det vi i dag kender som el-bassen. I virkeligheden startede det hele med Fenders Precision Bass i 1951, efter at Leo Fender egenhændigt havde opfundet el-bassen.

Til sammenligning har man i århundreder kendt til eksempelvis guitar, klaver og forskellige variationer af strygeinstrumenter. Det er altså helt unikt, at det instrument, der i dag er så grundlæggende en del af den moderne musik, kun har lidt mere end 60 år på bagen!

Indtil 1951 kendte man som udgangspunkt kun til gulvbassen. Den var vanskelig at høre i et musikalsk landskab, hvor forstærkede instrumenter blev stadig mere dominerende, og hvor lydstyrken steg til uanede højder. Ganske vist havde firmaet Gibson skabt en elektrisk gulvbas med pickup i 1938, sådan at man var i stand til at at forstærke bassen elektrisk, men der var stadig tale om en gulvbas, som i sagens natur var stor og besværlig at have med på turne. Samtidig vidste Leo Fender fra sine kontakter blandt professionelle musikere, at periodens guitarister havde behov for også at kunne "gæsteoptræde" som bassister. Det endte med at være en væsentlig motivation for Fender at skabe et instrument, som gjorde det muligt for guitarister at spille bas, uden at skulle sætte sig ind i et instrument, som krævede en helt anden teknik, og som i øvrigt var besværligt at transportere.

Det, som Fender lykkedes med i starten af 50'erne, var at putte bassen ind i en form, der i grove træk svarede til en lidt større version af den moderne elguitar. Det var helt nyt, og ingen havde gjort det før! Der var mange nyskabelser ved konstruktionen, men noget af det vigtigste var, at Leo valgte en konstruktion med bånd på instrumentets hals, hvilket gjorde den meget lettere at spille på end de hidtigere, båndløse gulvbasser. Båndene gør intonationen meget præcis, så tonernes renhed og stemning i langt mindre grad afhænger af bassistens toneøre og teknik. Dét blev også det særlige træk, som kom til at lægge navn til instrumentet. Fender kaldte den sin "Precision Bass" – senere blot forkortet til P-Bass, og den er i dag et ikonisk instrument!

 

 

Fenders Precision Bass kom på markedet i oktober 1951 og vandt hurtigt stor tilslutning. Den var praktisk, vellydende og lettere at spille på end gulvbassen. Blandt mange andre landvindinger var det en stor ting for både musikverdenen og Fender, da Bill Black i 1957 var med på indspilningen af Elvis Presleys "Jailhouse Rock", hvor han spillede på en Precision Bass.

Herefter var kimen lagt til 60'ernes musikalske revolution, hvor den elektriske bas kom til at betyde alverden for rockmusikkens barndom og udvikling helt op til i dag, hvor elbassen stadig er en utroligt vigtig – i bogstaveligste forstand "grundlæggende" del af lydbilledet i de fleste bands indenfor snart sagt enhver stilart, og der er masser af andre fabrikanter, som også laver elbasser. Udvalget er på ingen måde begrænset til Fenders produkter.

Kilde: Fender Archives