Nyt grej er fedt!

Det er ikke billigt at være trommeslager, og så du også lægge ryg til alle de dumme trommeslagervitser. Du ved: "Hvordan ved man, at scenen er vi water? ... Det er, når trommeslageren savler lige med ud af begge mundvige... " Nå, men her er en lille opmuntring, som måske kan give ny inspiration. Lad os starte med danske Henrik EngQvist fra Helsingør, som er blevet kåret til verdens bedste trommeslager. Her er han sit eget "EngQvist Unit"

 


 

Meget af det, Henrik spiller, er meget jazzet og indeholder en del "hjerneføde", men her har jeg valgt et mere mainstream-blues'et klip.

Alt om trommer

Statistisk set, gætter vi her ved DanGuitar på, at en trommeslager på almindeligt "hobbyniveau" måske køber i alt tre trommesæt i løbet af sin karriere - fraset diverse småanskaffelser

 1. Det første sæt, som pr. definition skal skiftes ud med noget bedre, så du føler en udvikling (også) på udstyrsfronten. Og dén sandhed gælder sjovt nok uanset, hvor godt eller dyrt, dit første sæt har været... Der vil altid være en tendens til at skifte det ud før eller siden.
 2. Det andet sæt, som er det første "rigtige" trommesæt, og hvor du har tænkt lidt mere over sagerne. Du har nok også fået en klarere idé om, hvor du gerne vil hen med din musik og er dermed bedre rustet til at købe ind.
 3. Tredje gang er lykkens gang, og du har nu en del år under bæltet som trommeslager. Måske er du endda blevet grå i tindingerne og har friværdi i huset, så NU køber du dit drømmesæt - det er både dyrt og dejligt!

Ud over disse større anskaffelser, køber du naturligvis diverse småting hele tiden. Der skal i sagens natur bruges en del trommestikker, men man går vel ikke af vejen for et nyt crash-bækken i ny og nå, og måske en dobbeltpedal til stortrommen er et must i dit nye dødsmetal-band? Og dine skind, burde nok også have været skiftet for tre uger siden...

Her er i øvrigt nogle gode råd om, hvad du skal tænke over, før du køber

 


 

... Dyrt trommesudstyr?

Guitarister er selv ude om det, fordi de tilsyneladende bare VIL forblændes af det nyeste - eller i nogen tilfælde det ældste - udstyr, som penge kan købe!!

DU er imidlertid i en situation, hvor du har valgt at spille et af de dyreste stykker udstyr på scenen - og samtidig det, som er vanskeligst at transportere ud til spillejobs'ene... Ja, verden er ond og uretfærdig...

Men for ligesom at tilkendegive, at vi hører dig, så har vi søgt noget inspiration på nettet og bringer derfor nogle tricks og fif til, hvordan du pimper din lyd og oplevelse, uden at det behøver at være forbundet med store omkostninger.

Tips om trommer

Her er nogle gode råd af meget blandet karakter, som alle kan være med til at give dig et længere eller sjovere liv som trommeslager.

 • Beskyt din hørelse! Du sidder et sted, hvor din hørelse er meget udsat, og du vil gerne kunne spille resten af livet - eller så længe det er sjovt. Der findes mange slags ørepropper lige fra apotekets billigste model til dem, som du får formstøbt og tilpasset hos en audiolog. I en snæver vending, kan du tage et par almindelige "over ear" hovedtelefoner på, når du spiller - de virker fint!
 • Spil sammen med andre! Somme tider behøver du blot et par andre musikere for at få dit sæt til at lyde meget bedre! Kom ud af din komfortzone engang imellem og prøv noget nyt - hvad enten det er til et jam eller ved at opsøge musikere indenfor en anden genre, end du er vant til at spille. At spille for sig selv har sin begrænsning, som du kun kan bryde ved at spille sammen med andre (dygtige) musikere.
 • Sørg for, at du har en ordentlig trommestol! En god placering bag sættet betyder, at du har mere lyst til at tilbringe tid netop dér, og at du i yderste konsekvens ikke slider unyttigt på dele af din krop såsom ryggen eller skuldre/nakke. Prøv at indrette dit kit sådan, at du ubesværet kan nå alle dele af det, uden at anstrenge dig unyttigt. Hvis du spiller med en ekstra stortrommepedal, så overvej, om den skal placeres på ydersiden af din hi-hat pedal, så du ikke skal vride dig unødigt for at nå den og bruge den effektivt
 • Skaf dig et sæt tromme-mikrofoner! De giver dig mulighed for at optage og indspille i vildskab, og du får også bedre muligheder i øveren ved at kunne tweake lyden, lige som du gerne vil have den. Det giver nyt liv til dit trommespil, hvis du lige tilsætter præcis dén mængde rumklang eller fintuning af lyden, som giver det dér ekstra. Find for eksempel et sæt mikrofoner til den prisbevidste trommeslager ved at placere din mus og klikke bestemt og veloplagt lige her...
 • Leg med din snare på lilletrommen. Find ud af, hvad der sker med lyden og følelsen af at slå på trommen, når du enten strammer eller løsner din snare lidt. Pas blot på ikke at stramme din snare for meget, for så kvæler du resonansen i trommen!
 • Lær at stemme dine trommer. Det er ikke så svært, som det lyder, og dit sæt vil altid lyde meget, meget bedre, når de er velstemte! Klik her og find en nøgle til at gøre det med, og her for at se vores tromme-tunere
 • Giv dine bækkener nyt liv ved at ændre deres konstruktion - eventuelt med hjælp fra en bækken-smed. Du kan også selv gøre noget sjovt ved at hænge en lille kæde ned over bækkenet - sådan én som du sikkert har på din negleklipper
 • Få undervisning hos en kompetent lærer - eventuelt en lærer, som spiller en anden genre, end du normalt beskæftiger dig med. Det giver ny inspiration, og pludselig er dit musikalske ordforråd fordoblet!
 • Eksperimentér med type og belægning på "beateren" af din stortrommepedal. Materialer lyder forskelligt, så der er rig lejlighed til at skifte ud og eksperimentere for at give dig en ny lyd. Er du økonomisk bevist, så kan du prøve at trække en sok over angslagsstedet for derved at ændre lyden. Det er også en god idé at sørge for, at anslaget rammer så tæt på midste af stortrommen som muligt. Det giver en fedeste tone, og pedalen "sparker igen" under din for på den helt rigtige, spændstige måde, som giver dig nyt liv til dit spil.
 • Det er let og billigt at prøve nogle nye trommestikker. Du kan se ud valg af DanGuitar.dk's stikker ved at klikke her.
 • Og til sidst: Det er måske ikke det sjoveste råd, men hold sit sæt og øvrige udstyr i en ordentlig stand - så både holder det længere og lyder bedre! Skaf dig det rigtige værktøj og en spray med WD 40, så er du godt klædt på.

Nyt trommesæt

Står du dér i din cyklus, hvor du er ved at være klar til et nyt trommesæt, så klik lige her og se, hvad vi har på hylderne!

Eller el-trommer?

Du kan også være et sted i dit liv, hvor du har brug for nyt legetøj, eller hvor du gerne vil kunne øve dig på trommerne, mens din mor læser eller dine egne børn sover. Frygt ej, for di har også masser af fede sæt på el-fronten. Du kan klikke på billedet her nedenfor og se udvalgt!

 

 

Der er lidt af hvert - fra triggermoduler over trommepads til hele sæt.

Verdens bedste trommeslagere

Lad os slutte med WatchMojo.com's liste over de ti bedste trommeslagere i rock. Dén slags er naturligvis helt og aldeles subjektivt, så hvad mener DU? Er der nogen, som burde være på listen, og hvad laver Ringo Starr på en liste over de bedste?