Hurtig levering
30 dages tilfredshedsgaranti
Vi er e-mærket

Kontakt vores værksted

Kontakt vores værksted for prisforespørgsler eller med spørgsmål om reparation af musikinstrumenter eller elektronik.

Telefon:
86 32 32 86

Skal en bas justeres?

Alt efter hvilken type bas du har, så er der store chancer for, at den kan gøres endnu lækre at spille på med en justering. Den kan måske også komme til at stemme bedre, uanset hvor på gribebrættet du tager en akkord. Den kan måske også komme til at rasle og støje mindre.

Kort sagt, ja, en bas skal justeres engang i mellem.

På akustiske basser er der normalt ikke så mange justeringsmuligheder, som der er på en elektrisk bas, men meget ofte kan en bas optimeres på flere parametre.

Strengene kan lægges tættere på eller længere væk fra gribebrættet på næsten alle basser. Det kan gøre en kæmpe forskel på spilbarheden. Det kan også gøre en stor forskel på, hvor meget eller hvor lidt strengene rasler mod båndene på gribebrættet.

Elektriske basser kan intoneres lettere, i forhold til akustiske basser. Manglende intonering er et irritationsmoment, da bassen kan stemme rigtig fint nogle steder på gribebrættet, men stemme dårligt, når du kommer længere op af gribebrættet. Men, det kan der altså typisk gøres noget ved.

Hvor tit skal en bas justeres?

Det er meget svært at sige præcist, hvor tit en bas bør justeres. En bas er oftest primært bygget i træ, og træ er et materiale, der ændrer sig alt efter omgivelserne. Derfor vil træ give sig, når temperaturen og luftfugtigheden ændrer sig på dets opbevaringssted, og du vil kunne opleve, at din bas går ud af justering i forbindelse med eksempelvis årstidernes skiften. Simpelthen fordi luftfugtigheden og temperaturerne ændrer sig i den forbindelse.

Hvordan undgår jeg, at min bas skal justeres?

Du kan selv gøre rigtig meget for at passe godt på din bas og dermed undgå regelmæssige justeringer. 

Et af de bedste råd er at købe en rigtig baskasse til din bas, hvis en sådan ikke fulgte med bassen fra ny. Kassen sikrer til en vis grad, at bassen er beskyttet mod alt for kraftige temperatur- og fugtigheds udsving, og en ekstra bonus er, at kassen også beskytter mod slag og stød.
Desuden kan du undgå at lade din bas overnatte i bilen, eller lade den stå opbevaret tæt på brændeovnen, radiatoren eller andre varmekilder samt steder med kold træk.

En anden situation, der kan påvirke bassens justering, er tykkelsen på de strenge, du monterer. Hvis du skifter strengetykkelse, bliver der enten mere eller mindre træk i strengene, hvilket vil påvirke halsens krumning, og dermed hvor tæt på gribebrættet strengene vil ligge.

Strengenes alder påvirker bassens justering, men her er det primært intonationen, der vil blive påvirket. Så hvis din bas stemmer nogle steder på gribebrættet og ikke andre, så et det typisk et tegn på, at du bør skifte strenge snart.

Hvem kan justere min bas?

Her hos DanGuitar bliver alle strengeinstrumenter selvfølgelig tjekket og justeret inden levering. Men hvis din gamle bas trænger, så har vi nogle særdeles erfarne teknikere, som står klar til at hjælpe dig. 

Vi tjekker både det mekaniske og det elektriske, og vi gør det efter aftale med dig, så bassen bliver nøjagtigt, som du ønsker den. Ved justering er det nødvendigt at skifte til nye strenge, så vi har det rigtige udgangspunkt for en justering. Strengene er inkluderet i prisen for en justering, med mindre, du ønsker nogle helt specifikke strenge, som eventuelt koster mere eller mindre.