Hurtig levering
Returret til 24/1-2023
Vi er e-mærket

Zildjian

Zildjians historie går næsten 400 år tilbage og begynder i Istanbul, som dengang var en del af det osmanniske rige. Armenieren Avedis forsøgte som så mange andre at fremstille guld af andre metaller, men uden held. I sin eksperimenteren kom han frem til en legering af tin, kobber og sølv, som var så stærk, at man kunne slå på selv en relativt tynd plade, uden at pladen splintredes. I 1623 fremstillede Avedis det første bækken af denne legering - ikke til musik, men til afskrækkelse af det osmanniske riges fjender! Avedis startede en hel industri af bækken-produktion, og selveste prinsen af Armenien gav Avedis tilnavnet Zildjian, som betyder "bækken-skaber". I løbet af 1800-tallet gik Zildjian-firmaet gradvist over til at lave bækkener til musik, og i 1929 grundlagde Avedis III firmaet Avedis Zildjian i USA, som dermed blev konkurrent til det tyrkiske Zildjian. Avedis Zildjian udviklede og navngav de bækkener, som vi i dag kender som hihat, crash-, ride- og splash-bækken. I 1968 opkøbte det amerikanske Avedis Zildjian det tyrkiske Zildjian, og samarbejdet har gjort Zildjian til verdens største producent af bækkener den dag i dag.

0 vare(r)

Zildjian lavede intet guld – men måske en formel som viser sig at være guld værd?

I 1618, i Istanbul, forsøgte alkymisten Avedis Zildjian at fremstille guld men et af hans mislykkede eksperimenter resulterer i en bronzelegering som udmærker sig ved at have hidtil uhørte tonale egenskaber. Zildjian bruger stadig den hemmelige legering i alle deres bækkener, og det er en del af grunden til, at Zildjian i århundreder har været førende indenfor bækken fremstilling.
I 1623 tildelte sultanen Avedis familienavnet "Zildjian", hvilket bogstaveligt betyder "bækkenmager", og Avedis forlader paladset for at starte det første Zildjian støberi.

En hemmelig formel – stadigvæk den dag i dag

Den legering, som han brugte år på at perfektionere, bruges stadig i dag og er stadig, den dag i dag, en dybt beskyttet familiehemmelighed. Legeringen besidder en ekstraordinær musikalsk kvalitet og tone, der kan anvendes til en næsten ubegrænset række overlegent lydende bækkener til stort set ethvert formål. Der er således blevet anvendt Zildjian bækkener indenfor det ottomanske militær (herunder af janitsharerne), kirker i armenien og grækenland og sågar mavedanserne i Sultan’ens harem anvendte fingerbækkener som Zildjian fremstillede. I 1910 er Zildjian famielien nødt til at flygte fra tyrkiet og ender med at slå sig ned i Boston, USA.

Stadigvæk en ledende spiller på markedet

Zildjian fremstiller i dag bækkener gennem en omhyggeligt udtænkt process der involverer specialbyggede maskiner, dygtige håndværkere og Avedis Zildjians broncelegering. Der er en grund til, at Zildjian bækkener hører til de mest indspillede bækkener i musikhistorien og at Zildjian fortsætter med at inspirere trommeslagere med nye klange som de kan bruge på scenen, i studiet og i øvelokalet. Zildjian bækkener leverer høj og konsistent kvalitet til nutidens trommeslagere.