Hurtig levering
Returret til 24/1-2023
Vi er e-mærket

Nord

I starten af 80’erne sad Hans Nordelius og Mikael Carlsson i en kælder i en af forstæderne til Stockholm og arbejdede. Det de arbejdede med skulle senere ende op med, at blive den første betalbare digitale tromme, DPP1.
DPP1 blev senere efterfulgt af en forbedret version med 4 slagflader, som blev solgt under navnet ddrum.
I 1984 lancerer de et el-trommesystem med flere lydmoduler monteret i et rack, hvor hver lydmodul har sin egen EPROM. De pads der blev brugt til at udløse lydene, var usædvanlige, da de brugte ægte trommeskind og lilletrommen havde en separat trigger på reifen. Dette gjorde at el-trommesættet havde en mere realistisk spilleoplevelse end andre el-trommesæt, som du kunne købe i 80’erne.15 vare(r)

I 1995 ser vi den første Nord Lead Syntheziser fra Nord. Nord Lead gør den virtuelle analoge syntese populær verden over, og Sound on Sound kalder den bl.a. for ”et magisk stykke elektronik”. Nord Lead efterfølges i 1997 af Nord Lead 2, som forbedrer Nord Lead platformen på en række punkter herunder med en større polyfoni på 16 toner. I 2001 ser vi Nord Lead 3, som har fået en forbedret lydmotor, bedre D/A-konvertere og monofonisk Aftertouch.
Nord Lead var et friskt pust til måden at designe synthesizere på, for sin tid. Både med sit alternative design af pitchbend- og modulationshjul, men især fordi Nord Lead blev kaldt for en ”virtuel analog synthesizer” – et begreb, som Clavia selv fandt på. Nord Leaden brugte nemlig ikke analoge komponenter, men i stedet DSP-moduler – Digitale Signal Processorer. Disse moduler er altså digitale, men emulerer med høj præcision analoge moduler, hvilket giver Nord Lead en meget varm lyd.

Analog vs Digital

Der er mange fordele ved at have en synthesizer, der rent teknisk ikke er analog. Analoge synthesizere kan nemlig variere meget i lyd alt efter temperatur, vejr og vind – altså disse instrumenter er meget letpåvirkelige af sine omgivelser - i kontrast til de digitale instrumenter, som er meget stabile og ensformig i sin lyd. Desuden åbner digitaliseringen også op for høj polyfoni, og en række andre avancerede egenskaber, som ikke lader sig gøre ligeså let med de analoge instrumenter. Den analoge lyd er dog kendt for at være mere varm, og desuden synes nogen også at de analoge ”fejl” og variation efter omgivelser, giver en mere relaterbar og levende lyd. Nord Lead forsøger altså at kombinerer det bedste fra de to verdener, og bl.a. dette er årsagen til, at Nord Lead får så god omtale.

Nord Electro

Lyden og stemningen fra klassiske elektromekaniske tangentinstrumenter fra 60'erne og 70'erne er ikke til at komme uden om. Men disse vintageinstrumenter er oftest upålidelige og er ofte svære at transportere. Ind kommer Nord Electro. Nord introducerer Electro i 2001 og har med Electro’en formået at samle de klassiske lyde fra disse instrumenter i et pålideligt og transportabelt tangentinstrument.

Nord Stage

Det næste skud fra Nord bliver Nord Stage. Nord Stage fusionerede alle Nords banebrydende egenskaber i et performanceinstrument. Nord Stage er tæt pakket med de lyde og funktioner, som moderne keyboardister kræver, og bliver derfor hurtigt et nøgle instrument for seriøse kunstnere. Kombinationen af lyde og spilbarhed gjorde Nord Stage til et øjeblikkeligt hit, og dets popularitet vokser fortsat, godt over et årti efter introduktionen.

Nord Drum

Nord Drum er Nord Lead, men for trommeslagere. Instrumentet består af 2 moduler – et synth modul, som genererer lyden, og et pad / pude-modul, hvor 6 puder kan slås på med stikker, som affyrer forskellige lyde fra synth modulet. Ideen med Nord Drum er at skabe anderledes og alternative lyde, som eventuelt kan spilles over akustiske trommer som et elektronisk element, eller helt alene, hvilket kan give en retro-futuristisk lyd, kendt fra 80’erne.

Nord: stort brand, med kærlighed for sine produkter

I dag har Nord vokset sig godt stor, siden Mikael og Hans startede deres rejse i det lille kælderværksted. Nords fabrik ligger i dag i hjertet af Stockholm, hvor en trappe er det eneste, der adskiller produktudviklingen fra produktionsområdet. Du kan være sikker på, at ethvert Nord klaviatur er bygget med kærlighed og gennemtestet, før det forlader fabriksgulvet.