Hurtig levering
Returret til 24/1-2023
Vi er e-mærket

Marshall

Rock guitarister elsker at fortælle nedsættende trommeslager vittigheder. Så det er en smule ironisk, at det er en trommeslager, som er ansvarlig for den uundværlige og genreskabende Marshall guitarforstærker.

Jim åbnede i starten af 60’erne en slagtøjsforretning i udkanten af London, England og mens de fleste af hans konkurrenter undgik og så ned på de unge og langhårede rockmusikere, så valgte Jim at omfavne dem. Jims butik blev derfor et opholdssted for unge rockbands. Guitarister, som Pete Townshend og Ritchie Blackmore, opfordrede Jim til også at forhandle guitarer, strenge, plektre og guitarforstærkere, hvilket han så gjorde. Jim lyttede også nøje efter når guitarister, som Pete, fortalte om, hvad de søgte i en guitarforstærker, og han satte et 3-mands hold til at forsøge sig med at lave en guitarforstærker, der efterkom de unge rock guitaristers ønsker. Der skulle seks prototyper til, før de ramte plet, og dermed blev den legendariske Marshall lyd født.

2 vare(r)

Marshall’s første forstærker

Marshall’s første forstærker, JTM45, var en 30 watts rørforstærker med 2 X 12” højttalere. I starten af 60’erne havde de kraftigste højttalere kun en max ydelse på 15 watt, så JTM45 forstærkeren har en lidt uheldig tendens til at brænde højttalerne af og Marshall beslutter, at et kompakt 4 x 12" kabinet er den eneste logiske løsning. Marshall bygger selv det første 4 x 12” kabinet, men han kan ikke lide designet, så han beslutter at vinkle fronten opad på den øverste halvdel af 4 x 12" kabinettet, for at få det til at se bedre ud. Det betød at den øverste halvdel af træstykket, hvorpå højttalerne blev monteret, også skulle være vinklet - så det resulterende vinklede 4 x 12" kabinet så ikke kun anderledes ud, det havde også en anden lydegenskab og spredning, fordi de to højttalere var vinklet flere grader opad. Dermed var Marshall Stack’en født.

Eric Clapton øver i Marshall's musikforretning

Eric Clapton besøger ofte Marshall’s musikforretning for at øve, da hans naboer ikke var specielt glade for den unge Claptons udfoldelser på elguitaren. I 1964 beder Eric om en guitarforstærker, som han kan have med i bagagerummet i sin bil, så han nemmere kan komme frem og tilbage til jobs. Marshall udvikler en 2 x 12” combo til Eric, en forstærker vi i dag kender som Marshall Bluesbreaker - den første Marshall combo guitarforstærker.

I midten af 70'erne redesigner Marshall JTM forstærkeren, og giver den endnu mere gain og tilføjer en master volume kontrol og omdøber JTM modellen til JMP. Marshall forstærkeren bliver 70'ernes foretrukne guitar forstærker blandt guitarister som Jimmy Hendrix, Eric Clapton og Jimmy Page. Marshall succesen fortsætter, og i 1981 kommer JCM 800 forstærkeren. Forstærkeren kommer til at spille en central rolle i 80'ernes rockmusik og bliver brugt af top guitarister som Eddie Van Halen, Randy Rhodes og Slash. I 1990 kommer Marshall JCM 900 modellen til, og den efterfølges af JCM2000 og Marshall DSL. Nyeste skud på stammen er JVM, Handwired og Vintage Reissue modellerne, som i dag er de fornemste eksempler på den moderne Marshall lyd.

I de første par årtier blev hver eneste Marshall forstærker top, kabinet og combo bygget på Jims engelske fabrik, men i 90'erne er der en stigende efterspørgsel efter mere prisbillige Marshall forstærkere, og Marshall vælger at finde en kinesisk fabrik, der kan tage sig af fremstillingen af en del af Marshalls forstærkere og kabinetter. Jim valgte selv omhyggeligt den fabrik, der tog ansvaret for dette og for at sikre kontrol med både produktion og kvalitet, driver Marshall nu dette produktionsanlæg selv. I dag fremstilles de populære MG, Code, Origin og DSL forstærkere i Kina, mens Marshall stadig lave sine high-end produkter i Bletchley, England. JVM serien, alle reissues, alle kabinetter der begynder med 19, og alle handwired forstærkere og comboer er i dag lavet i England.