Hurtig levering
Returret til 24/1-2023
Vi er e-mærket
Tilbage til oversigt

Ikonisk guitar?

Rockhistorien byder nogle stykker af dem.. Guitarer, som bliver til andet og mere, end "blot" instrumenter...

Det er guitarer som for eksempel 1959'er Les Paul'en, "Greenie", som har tilhørt både Peter Greene og Gary Moore, men som nu ejes af Kirk Hammet fra Metallica. Det kan være Eric Claptons "Blackie", Fender Stratocaster, eller Eddie Van Halens "frankenstrat", som var skruet sammen af forskellige dele, som ikke nødvendigvis hørte sammen fra begyndelsen. Selvfølgelig tænker vi også straks på coutrystjernen Willie Nelsons "Trigger", som du kan læse mere om på det link, du finder under denne artikel. Angus Young fra AC/DC spiller altid på en Gibson SG, men her er der til gengæld ikke tale om den samme guitar hver gang. Hans afdøde bror, Malcolm, havde til gengæld en stærkt ombygget og modificeret Gretsch med kun én pickup, som fulgte ham gennem tykt og tyndt.

En anden af disse berømtheder er nok mest kendt som Bruce Springsteens Telecaster, selvom den ikke helt er en Telecaster - men mere om det senere. Det er en guitar, som har optrådt på flere af stjernens albumcovers i tidens løb, og som allerede i starten af 1990'erne fik DanGuitar.dk's undertegnede til at ønske sig en Fender Telecaster - en guitar som i øvrigt senere blev solgt under tragiske omstændigheder, men dén historie er der tidligere skrevet om på disse sider. Hvis du er lidt usikker på, hvem Bruce Springsteen i det hele taget er, så kan du blive meget klogere længere nede. Men for nuværende, så er det guitaren og ikke dens ejer, det skal handle om!

Første gang, verden for alvor mødte Bruces guitar var på forsiden af albummet "Born To Run" fra 1975. Der er tale om en guitar som nok ikke har vakt den helt store opmærksomhed omkring sig gennem de første mange år af dens liv. Men på ét eller andet tidspunkt er omverdenen vågnet op til en erkendelse af, at der nok er noget særligt ved dén guitar, som én af verdens allerstørste stjerner har brugt så utroligt meget gennem det meste af sin karriere.

Og som nogle af de andre, særlige guitarer, som blev nævnt ovenfor, så er Springsteens guitar skruet sammen af forskellige dele, hvoraf især kroppen har haft en særdeles unik historie.

Halsen menes at stamme fra en Fender Esquire fra 1957. Esquire'n var i 1950'erne Telecasterens lidt mere afdæmpede søster, som kun var udstyret med én pick-up. Kedeligt eller totalt rock'n'roll -afhængigt at øjnene, som ser... Kroppen er derimod fra en Telecaster, men den har det ret unikke kendetegn, at den er udhulet i en stor del af kroppen, som befinder sig under slagpladen. Det menes at være fordi, den i en periode tilhørte et pladeselskab eller musikstudie, hvor den blev brugt som studieguitar. Den har på det tidspunkt været ombygget til at indeholde hele fire forskellige pick-upper med forskellige udgangsstik i guitarens krop, som så kunne køres igennem individuelle kanaler i mixet... Den udhulede krop har to helt klare fordele: For det første, så gør det guitaren utroligt let, så den kan bruges i timevis til at spille Springsteens meget dynamiske koncerter. For det andet - og måske vigtigst - så giver den hule krop guitaren mulighed for at "ringe" helt utroligt i et omfang, så den næsten lyder som en akustisk guitar.

Bruce Springsteen købte selv guitaren i 1973 for 185 dollars hos musikforhandleren Phil Petillo, som i årenes løb har foretaget en del arbejde på den. Blandt andet er dens indre hulrum udstyret med hardware af både rustfrit stål og titamium, ligesom den ifølge Petillo er tilføjet hjemmelavede pakninger af silikone for at kunne modstå "det svedfyldte miljø, som en E Street koncert også er"... Guitaren blev i øvrigt på ingen måde skånet - men brugt som et redskab til at skabe de højenergiske koncerter, som Bruce Springsteen også er kendt for. Til gengæld kendes der mindst ét eksempel på, at der straks blev rykket, når guitaren havde brug for hjælp. I starten af 1980'erne gik den i stykker under en koncert i Tyskland, og hvad gør man så? Jo, Springsteens guitartekniker sprang naturligvis på et fly til guitardoktoren Phil Petillos butik... Fik den repareret og returnerede til Tyskland til den næste aftens koncert!

Phil Petillos søn David har sidenhen fortalt, at når telefonen ringede sent om aftenen eller om natten hjemme hos familien Petillo, så var det som oftest, fordi Bruces guitar havde brug for hjælp.

Springsteen pensionerede guitaren omkring 2005 - tusindvis af koncerter senere, fordi den simpelthen ikke kunne hænge sammen længere efter mere end 30 års turnéliv. På dét tidspunkt vurderede unavngivne forsikringsselskaber i øvrigt også, at dens økonomiske værdi kunne anslås til alt mellem én og fem millioner amerikanske dollars! Guitaren har i øvrigt aldrig fået noget kælenavn, som nogle af de øvrige guitarer af samme berømthed ellers har fået. Bruce Springsteen bruger den stadig til studieindspilninger og særlige begivenheder som da han i 2009 fik den prestigefyldte opgave at levere underholdningen i halvlegen under den amerikanske Super Bowl - en optræden, du kan nyde ved at klikke her. NFL har desværre blokeret for, at den kan indlejres i hjemmesider her i Europa. Bare rolig - linket åbner i nyt vindue!

Lagde du lige mærke til den snurretur, som en af verdens dyreste og mest berømte musikinstrumenter fik hen mod slutningen?

Som en smuk og underfundig hyldest til guitaren er den i øvrigt omtalt på side 185 i Springsteens selvbiografi - sådan at sidetallet nøjagtigt modsvarer den pris, han selv betalte for den i 1973.

Her møder Bruce Springsteen talkshow-værten Stephen Colbert, og han får undervejs lov til at vise sin trofaste følgesvend frem. Undervejs falder der dét guldkorn, om hvordan guitaren føles, at "it feels like my arm". Bruce har tidligere i en anden sammenhæng fortalt, at når han har guitaren på, så føles det end ikke som om, han overhovedet har en guitar om halsen!

Hvad med dig? Har du også en guitar, som føles som din egen arm?

Bruce Springsteen

Man kan vel ikke tillade sig at postulere, at alle kender Bruce Springsteen... Men hvis man som denne artikels forfatter er født i 1975 eller før, så kan man i hvert fald ikke undgå at kende ham - men mon ikke de fleste har hørt om Springsteen uden dog nødvendigvis at have et detaljeret kendskab til hans produktion og "forfatterskab". Du kender selvfølgelig et nummer som "Born In The USA" - og måske også "Born To Run", ikke?"

"Born In The USA" er Springsteens absolut bedst sælgende udgivelse med mere end 30 millioner solgte albums, og albummet gjorde Bruce Springsteen til superstjerne, ligesom det efter sigende trak amerikansk sangskrivning og en bestemt type kunstnere som Tom Petty og John Mellencamp med ind i den musikalske mainstream. Albummet rummer stribevis af perler og er efter min mening værd at lytte til fra ende til anden. Dét gælder stadig her i 2022!

Blandt de sjoveste eksempler fra pladen kan vi se lidt nærmere på nummeret "Dancing In The Dark", som blev skrevet i løbet af en enkelt aften på hotellet, fordi Springsteens Manager, Jon Landau, under indspilningerne efterlyste et nummer med mere hitpotentiale. Den efterlysning blev ikke taget specielt pænt af Springsteen, som havde skrevet mere end 70 sange forud for indspilningerne, og som mente, at hvis manageren ville have flere sange med, kunne han jo passende selv skrive dem... I frustration skrev Bruce Springsteen så "Dancing In The Dark" om aftenen på sit hotel, og dagen efter indspillede man den seks gange, hvorefter der fulgte en intensiv mixning med hele 58 forskellige udgaver. Resultatet blev en sang, som tilbragte fire uger på andenpladsen af Billboards amerikanske hitliste og som solgte mere end én million singler.

Her kommer videoen, som er instrueret af den kendte filminstruktør Brian De Palma og optaget over to dage i juni 1984, hvoraf den anden dag var premieredagen for turnéen "Born In The USA Tour". Hvis du ser godt efter, kan du måske se, hvem det er, Springsteen danser med?

Hvis du ikke selv kunne placere hende, så kan jeg fortælle dig, at Springsteens dansepartner var en meget ung Courteney Cox, som senere blev meget berømt for sin rolle som karakteren Monica i TV-serien "Friends", som kørte i hele ti år fra 1994 til 2004. Nå, men tilbage til emnet her:

Hvem kender ikke også titelnummeret fra "Born In The USA" med det hymne- eller slagordslignende omkvæd? Der knytter sig den lidt morsomme historie til sangen, at den ofte er blevet misforstået, fordi omkvædet lyder som en meget kraftfuld og iørefaldende hyldest til USA, mens teksten i virkeligheden går bagom samfundet og udstiller marginaliseringen af Vietnam-veteranerne fra arbejderklassen. Efter sigende ville den amerikanske præsident Ronald Reagan i 1984 bruge sangen i sin kampagne, og der var flere hentydninger til sangen og den kraftfulde omkvæd blandt Reagans rådgivere og kampagnefolk, hvilket må siges at være noget af en modsætning til sangens reelle indhold. Balladen endte med, at Springsteen kommenterede præsidentens interesse for sangen, når han under sine koncerter præsenterede en anden, meget socialpolitisk sang, "Johnny 99".

Misforståelsen af "Born In The USA" gentog sig i et vist omfang i 2010'erne, hvor omkvædet lejlighedsvis kunne høres under optakten til Donald Trumps vælgermøder.

Bruce Springsteen selv er efterhånden blevet 72 år gammel, og er nået til en alder, hvor han måttet lide den tort at deltage i begravelser for flere af sine tidligere bandmedlemmer. Her ses han sammen med en saxofonist ud over det sædvanlige - den uforlignelige Clarence Clemmons, som ud over at være ansat til at spille i bandet også var Springsteens nære ven.

Bruce ser naturligt nok ud til nu at have den bedste del af karrieren bag sig, selvom han rent fysisk ser ud til at være i sit livs form. Her er nogle hurtige facts om Bruce's liv og karriere


 • Bruce Springsteen er fra New Jersey - lige syd for New York. Det er Jon Bon Jovi i øvrigt også, men dét er en helt anden historie...

 • Hans kælenavn er "The Boss", og navnet er angiveligt udsprunget af hans position i bandet

 • Springsteen har solgt mere end 150 millioner albums på verdensplan gennem sin mere end år lange karriere

 • Han er nummer 23 på Rolling Stones liste over tidernes største kunstnere

 • Han var sammen med Michael Jackson de eneste kunstnere, som fik lov at synge mere end én sammenhængende linie på velgørenhedshittet "We Are The World" fra 1985 - et faktum som siger meget om hans stjernestatus i midten af 1980'erne

 • Bruce har gennem en stor del af karrieren været backet af sit legendariske band - "The E Street Band" - hvis musikere hver for sig også har haft glimrende solo-karrierer på forskellige områder

 • Hans seneste studiealbum hedder "Letter To You" og det er hans tyvende studiealbum i alt. Den efterfølgende turné måtte desværre opgives på grund af Covid-19 pandemien

 • Bruce Springsteen og The E Street Band har for nylig udgivet "The Legendary 1979 No Nukes Concert" - optaget under koncerter i 1979, hvor man protesterede imod atomkraft

 • Han er en legendarisk live-performer, hvis koncerter er kendt som marathon-begivenheder

 • Setlisten skifter fra dag til dag, når han er ude at turnere, og The E Street Band er ikke bange for at improvisere for eksempel gamle Chuck Berry-numre, når de er på scenen

 • Rekorden for den længeste koncert med Bruce Springsteen var i den finske hovedstad, Helsinki, hvor han i 2012 spillede i hele fire timer og seks minutter!

 • Bruce og bandet udgav i 1986 mammut-udgivelsen "Live 1975 To 1985", som jeg selv har skamlyttet igennem tiden - i øvrigt med den berømte guitar på coveret. Måske var den også noget for dig?

 • Du kan nu høre podcasts med Bruce Springsteen og tidligere præsident Barack Obama uden titlen "Renegades - Born In The USA"

 • Bruce Springsteen er i øvrigt gift med Patti Scialfa, som han også optræder sammen med. Se hende for eksempel med en lækker, blå guitar fra Takamine i ovenstående klip fra Super Bowl i 2009

Som emne betragtet er Bruce Springsteens karriere så massiv, at undertegende forfatter og håbløst forelskede "fan boy" allerede har forløbet sig og skrevet mere end nok til at kede de fleste læsere. Prøv selv at lytte til Bruce, og du vil forhåbentlig blive overvældet. Som om dét faktum ikke siger alt, ha Bruce Springsteen for nylig i en alder af 72 år har rettighederne til sin samle sangproduktion for en halv milliard amerikanske dollars!!

Her kan du nyde "Born In The USA"

Siger det ikke næsten sig selv, hvorfor albummet har solgt så mange eksemplarer?

Vil du prøve?

Hvis du selv kunne tænke dig en guitar, som ligner Bruce Springsteens så har Santana lavet en model, der hedder Canis, som rummer nogle af de samme specifikationer. Der er tale om en fed guitar med en go' stor hals, som er bagt og dermed meget stabil mod vind, vejr og tidens tand. Den er udstyret med kvalitetsdele, og der er ikke meget, der overhovedet kan gå i stykker på sådan en guitar i "T-stil". Check den ud ved at klikke lige her eller på billedet af den her nedenfor!