Uvurderlig viden fra Gibson

Her i den kolde og mørke vintertid har du vel ikke andet at lave end at nusse om dit kæreste eje, vel? Dét ved de godt hos Gibson i Nashville, USA, så her kommer "master Luthier" Jim DeCola og fortæller os alle sammen noget om at rense, vedligeholde og oliere gribebrættet på din bas eller guitar.

Hvis du har læst vores blog "Hvor er det strengt", så kender du allerede Jim DeCola og har set ham i funktion. Nu vil han gerne vise dig, hvordan du gejler dit gribebræt, når du nu alligvel har taget strengene af for at skifte dem, mens vinden suser og regnen pisker ned udenfor. Lad os se, hvad han har at sige, når han øser af sin mangeårige erfaring, så vil jeg bagefter forsøge at uddrage essensen og fremhæve nogle af de vigtigste pointer. Her kommer Jim DeCola direkte fra Nashville


Hvis du ikke har læst bloggen om at skifte strenge og set den tilhørende video, så kan du finde den ved at klikke på linket nedenfor denne artikel.

DanGuitar.dk smører dig ind

Men hvad er formålet med sådan at få fedtede fingre - og så helt frivilligt? Jo, læg mærke til dét, som han forklarer allerede meget tidligt i videoen, for der er faktisk flere fordele ud over bare dét at tilbringe tid med at nusse om dit kæreste eje

  1. Dit gribebræt ser bare bedre ud, når det er mættet med olie. Når Jim DeCola (på amerikansk) taler om gribebrættets "deep tone", så mener han ikke lyden - men udseendet
  2. Det føles bedre at spille på et vel-olieret gribebræt. Overfladen bliver mere glat og behagelig, og guitarens hals føles simpelthen som om, du kan spille hurtigere på den
  3. Og dette er næsten det vigtigste punkt... Et oliemættet gribebræt er mere stabilt og bestandigt mod ændringer i temperatur og fugtighed, så træet "slår sig" ikke så let, når guitaren udsættes for klimaændringer. Det er selvfølgelig især vigtigt, hvis din guitar skal ud af huset, men eftersom du sikkert spiller i band eller tager undervisning, så skal den da sikkert også dét? For slet ikke at nævne, hvis du skal en tur på turné!

Jim DeCola viser dig, hvordan han selv gør, men du er selvfølgelig velkommen til at gøre dig dine egne erfaringer. For eksempel har jeg aldrig selv fundet det nødvendigt at dække guitaren og pickupperne af, før jeg olierer gribebrættet. Hvis du alligevel skulle få lyst til at gøre det, så kan jeg som en lille service oplyse dig, at "low tack tape" som der tales om, er en tape der ikke klistrer særligt meget - som for eksempel almindelig maler- eller afdækningstape.

Det er vigtigt at tage sig god tid til at arbejde olien ind i gribebrættet og mætte træet grundigt - uden at det hele dog skal sejle i olie. Og et par minutter til at lade gribebrættet suge til sig af olien, er godt givet ud, før du renser af! Læg også mærke til, at Jim påfører olien og renser gribebrættet i én og samme arbejdsgang. Dét skal du selvfølgelig ikke gøre, hvis du bruger et særskilt produkt til rensningen... I så fald skal du gøre, ligesom jeg selv gør hjemme, hvor jeg først renser gribebrættet og derefter giver halsen en lille pause til at "dampe af", før jeg går i gang med olien.

Og læg så lige mærke til, at selvom Jim ikke siger det direkte, så gælder alt dette her altså kun guitarer med mørkt og ulakeret træ på gribebrættet som for eksempel rosewood/palisander, pau ferro eller valnød. Hvis din guitar har et lyst og lakeret gribebræt, så skal du ikke oliere det, men det sådan noget ved du sikkert allerede, ikke?

Køb din olie hos DanGuitar.dk

Din guitar har bedst af et specialiseret produkt. Lad nu være med at forsøge dig med madolie, brugt motorolie fra din Puch Maxi eller andre "kreative" løsninger, som ikke holder i længden eller måske oven i købet gør mere skad end gavn. Desuden har jeg hørt, at det er særdeles besværligt at skulle fjerne en forkert olie igen, hvis ulykken først er sket.

De fleste kender nok Dunlops "lemon oil", som trods navnet ikke har noget med citroner at gøre. Det er en mineralsk olie, som Jim DeCola siger, at man skal bruge. Dén har vi naturligvis på lager her hos DanGuitar.dk, og du kan læse mere om den og købe dig en flaske ved at klikke på billedet til venstre. I forhold til dens gavnlige egenskaber, så er investeringen i tid og penge altså beskeden!

Du kan også gå skridtet videre og købe firmaet D'Addarios pakke med plejeprodukter, som indeholder endnu flere forskellige, lækre substanser som for eksempel både voks og rensemiddel. Du finder pakken ved at klikke lige her.

Gibson hos DanGuitar.dk

Proceduren gælder for alle guitarer med ulakeret gribebræt i mørkt træ - hvad enten de er elektriske eller akustiske. Men hvis du står og mangler en Gibson guitar, så kan du selvfølgelig købe dig én hos DanGuitar.dk. Check for eksempel de nye Standard-modeller, som Slash fra Guns'N'Roses har lagt navn til. Du finder vores Gibson sortiment ved at klikke lige her - eller på billedet af den svedige Les Paul ude til højre.