Tangenter

Det kan godt virke, som om det med tangenter er lidt af en jungle, når man først begynder at interessere sig for det. Men det er faktisk slet ikke så vanskeligt at finde ud af. Det vigtigste er at få spillet og prøvet nogle forskellige ting!

Selvom det er vigtigt at danne sig sine egne erfaringer, kan der godt gives nogle generelle retningslinier, som langt hen ad vejen gælder for både klaverer og keyboards. For eksempel har et fuldt udstyret klaver 88 tangenter, mens der fås keyboards med helt ned til under 30 tangenter. Hvis din interesse går i retning af klassisk musik, skal du mindst gå efter et (el-)klaver med 76 tangenter - men helst 88!

Det er forskelligt, hvad tangenterne er lavet af - de fleste el-klaverer benytter teknologier, som får tangenterne til at opføre sig som "rigtige" klavertangenter, og når bare de føles sådan, er det mindre relevant, hvad de rent faktisk er lavet af.

Karakteristika

De fleste klaviaturer er i ét eller andet omfang anslagsfølsomme. Dét betyder, at lyden fra anslaget skifter styrke afhængig af, hvor hårdt eller hurtigt, der trykkes på tangenten. Hvis man på nogen måde ønsker sig at spille noget, der bare minder om klaver (altså ét uden strøm), så skal tangenterne være anslagsfølsomme!

Dernæst handler det om fornemmelsen af at spille på tangenterne. På et akustisk klaver, udløser tryk på tangenterne en hammer, som slår på en streng inde i klaveret og dermed laver en tone. Fornemmelsen i fingeren af den proces, som trykket på tangenten udløser inde i klaveret, forsøges genskabt med nogle snedige virkemidler, så et elektrisk klaver ikke bare lyder - men også føles som et akustisk klaver. Dét har man valgt at gøre på flere måder. Generelt er det sådan, at jo bedre el-klavererne er, jo mere ligner fornemmelsen også den, man får ud af at spille på et akustisk klaver eller et koncertflygel - herunder at tangenterne til de dybe toner er tungere at trykke ned.

Forskellige mærker

Nogle af de store mærker har valgt at etablere deres egne standarder for, hvordan deres tangenter opfører sig.

Hos Danguitar forhandler vi blandt mange andre Yamaha klaverer, som benytter sig af disse her kategorier:

  • GHS - Graded Hammer Standard. Her bliver tangenterne lettere at trykke ned, jo højere man kommer op i toneregistret.
  • GH - Graded Hammer. Benytter sig af samme virkemidler som GHS men med tungere tangenter og mere realistisk følelse.
  • GH3 - Graded Hammer 3. Her bliver det endnu bedre, og blandt andet kan man mærke forskellen især når man slår den samme tone an to gange i træk uden helt at slippe tangenten. Ved andet anslag vil man kunne mærke vægten "tungere" end første gang.
  • NWX er Yamahas bedste tangent-teknologi med tangenter i omhyggeligt tørret og udvalgt grantræ. Der er Escament mekanisme, som realistisk gengiver den svagt klikkende fornemmelse nær bunden af anslaget på et koncertflygel, kontravægte og meget, meget mere!
Et andet meget brugt mærke er Casio, som blandt andre bruger disse betegnelser:
  • Scaled Hammer Action. Tangenterne er vægtet med små hamre, for at give den mest realistiske anslagsfølsomhed - samtidig med, at tangenterne bliver lettere fra dybe til høje toner.
  • TSHA2 - Tri-sensor Scaled Hammer Action II. Hver tangent er udstyret med hele tre sensorer (mod normalt 2), der registrerer anslagsdynamik i 16.256 forskellige niveauer. Ibenholt- og elfenbensimmiteret overflade, som giver perfekt greb.
  • Natural Grand Hammer Action - har tagenter i fuld længde og af nøje udvalgt træ, mens kontravægtene beskriver samme bane som på et koncertflygel. Så bliver det ikke bedre!
Korg bruger:
  • RH3 - Real Weighted Hammer Action III. Dette klaviatur benytter sig også af en vægtning fra dybe til høje toner og flere andre teknikker for at gøre spilleoplevelsen så realistisk som muligt. Korg bruger desuden ikke bly i deres vægte.
 

Hvis du har kig på et elklaver af et andet mærke, så spørg en af vores dygtige servicemedarbejdere eller kig dig omkring på fabrikantens hjemmeside.

Hvad skal jeg vælge?

Som udgangspunkt bør du altid vælge et klaver med mindst semi-vægtede tangenter. Hvis behovet mere er i retning af eletronisk musik og eventuelt hurtigere passager på keyboard KAN det være en fordel af vælge en mere synth-baseret tangent, som ikke har nogen modstand eller på nogen måde er vægtet.