Hurtig levering
Returret til 24/1-2023
Vi er e-mærket
Tilbage til oversigt

Hvad sker der?

Ville Jimi Hendrix være blevet kendt i dag? Og hvad med nogle af de andre personligheder, som var megastjerner i 1970'erne og 1980'erne?

Den kendte Youtube-personlighed, Rick Beato, sender en hilsen til svundne tiders musikalske helte. Faktisk skal vi ikke mange år tilbage for at finde en musikalsk heltedyrkelse og fan-kultur, som var væsentligt anderledes og på en måde mere "detaljeret", end den kendes i dag. Det er i hvert fald, hvad Rick Beato fortæller, og jeg har på fornemmelsen, at han har ret.

Om han så har helt ret i hele sin analyse og konklusion er et helt, helt andet spørgsmål.

Hvad synes du? Skriv til DanGuitar.dk på vores Facebook-side, hvor diskussionerne ofte bølger frem og tilbage.

Ældre kunstnere i svundne tider

Rick Beatos tanker i videoen ovenfor er, som han selv siger, baseret på et lidt ældre interview med bassisten Jeff Berlin, som du kan se et billede af ude til højre for disse linier. I interviewet fra 2017 kom der en tanke frem, om at musikbranchens fokus er skiftet fra de fantastiske og talentfulde musikere til... noget andet...

Tanken er, at de talentfulde og hårdt arbejdende musikere engang sad solidt på både indspilninger, udgivelser og opmærksomheden både fra pladeselskaberne og fansene, men at det ikke længere er tilfældet. Jeff Berlin siger, og Rick Beato med ham, at det med at spille godt knap nok tæller for noget længere... Og det er her, den lidt ældre, hvide mands udgydelser godt kan begynde at lyde lidt ærgerlige, for er det rigtigt, at den gode musiker ikke længere er nær så relevant i musikbranchen? Og er der ikke bare sket en naturlig og uundgåelig udvikling, som har taget musikbranchen ind i 2020'erne?

Nu går jeg naturligvis ud fra, at alle ved, hvem Jimi Hendrix er, men dét er jo på den anden side heller ikke sikkert... Men hvis vi tager for givet, at du kender Jimi... Har du så en holdning til dét, som Rick Beato og Jeff Berlin giver udtryk for? Mon Jimi Hendrix var blevet kendt, hvis han var kommet frem i dag?

Der hersker ingen tvivl om, at Jimi Hendrix var en stor musiker med noget på hjerte, og dét er da også et faktum, der sammen med alverdens gætterier gennemsyrer kommentarsporet under videoen. Flere skriver, at hvis Jimi var kommet frem i dag, var det ikke sikkert, at han havde valgt el-guitaren som sit instrument, mens det på den anden side er temmelig sikkert, at han ville have revolutioneret én eller anden form for kunst. Spørgsmålet er jo så, om dét ville have muligt, for hvor langt kan talent og hårdt arbejde bære i dag, og kræver det ikke i lige så høj grad personlig gennemslagskraft, sans for mode og en insisterende evne til at opnå opmærksomhed, hvis man gerne vil være kendt eller have udgivet sin musik?

Det er på den anden side påfaldende, at hvis man kender lidt til historien om Jimi Hendrix, så ved man også, at han havde alle de egenskaber til fulde, samtidig med at han var et musikalsk geni. Så spørgsmålet er, om der i virkeligheden er ret meget, som han ændret sig ud over de kanaler, som bringer musikken og "kendtheden" ud til fansene...

Under alle omstændigheder er det værd at tænke over, hvad der skal til, og hvor vi som fans og lyttere gerne vil have, at musikken skal bevæge sig hen... Hvis sådan en tanke overhovedet giver mening...

Gammel mand råber ad skyerne

Rick Beatos udtryk "old man yells at the clouds" er vidunderligt beskrivende i forhold til en følelse, vi alle kender. Alle har vi vel oplevet medborgere, som fortæller om, hvor meget bedre alting var engang, og at intet nyt er noget værd overhovedet. Desværre føler jeg lidt, at det netop er, hvad Rick Beato roder sig ud i lige her på kanten af sine næsten tre millioner abonnenter på Youtube.

Men det er imidlertid ikke kun ældre mennesker, som har noget at sige om, hvordan tingene udvikler sig i musikbranchen. Her er historien om, hvordan stjernen Halsey røg i "bad standing" hos sit pladeselskab, og hvordan dét fik hende til at tage sagen i egen hånd! Og her finder vi en historie, som er mere tankevækkende, end de ældre herrers tankeeksperiment og ønsker om at bringe svundne tider tilbage.

Igen er det Rick Beato, som fortæller historien, men her handler det mere om "pladeselskabernes" rolle i kulturen, musikken og det med at være kendt, og hvordan de som musikbranchens giganter er ansvarlige for, at det ikke længere er musikken, som er det centrale i musikbranchen... Lyt med her

"TikTok is basically the replacement for record labels doing their job of promoting artists"...Hvor meget af dette her, som afspejler virkeligheden er jo svært at vurdere fra en fans synspunkt. Men spændende er det under alle omstændigheder, at vilkårene for og i musikbranchen ændrer sig hurtigt for tiden.

Det var mange tanker, overvejelser og et par provokationer, så lad os slutte med at nyde en god sang og video med Halsey. Her kommer "Without Me"