Hvad er en ukulele?

Hvis du ikke har en ukulele, så er det bare om at komme i gang med det samme! Ukulelen oplever lige nu en renæssance og er om muligt endnu mere populær end nogensinde før.

Fordelene ved en ukulele er mange: Den er billig! Den er lille, let og dermed meget transportabel. Den er forholdsvis let at lære at spille på, og så har den bare coolness i rå mængder!

Ukulelen kommer fra Hawaii, hvor man mener, at den er udviklet i 1880'erne efter inspiration fra potugisiske instrumenter, som kom til Hawaii ad søens vej. Navnet "ukulele" kan oversættes til "hoppende loppe" – måske på grund af de hurtigt hoppende og korte bevægelser, som fingrene kan lave på ukulelen. Der findes også en historie om en englænder ved hoffet på Hawaii, som var lille, bevægede sig i sjove ryk og var meget dygtig til at spille på ukulele. Han hed Edward William Purvis og skulle angiveligt have spillet en rolle i navngivningen af instrumentet. En anden legende fortæller, at Hawaiis sidste monark, dronning Lili'uokalani har fortalt om navnet "ukulele", at det betyder "gaven som kom hertil". Dén historie passer jo også meget godt til de historiske fakta – nemlig at de portugisiske søfolk og immigranter medbragte små portugisiske guitarer kaldet "machete", som endte med at danne forbillede for ukulelerne.

Ukulelens popularitet på Hawaii skyldes i vidt omfang, at kong Kalakaua var meget glad for den og promoverede i forbindelse med koncerter ved hoffet.

Ukulelen blev markedsført af Hawaii i forbindelse med en slags verdensudstilling i San Francisco i 1915, hvor staten Hawaii bidrog med blandt andet et ukulele-band. Brugen af ukulele spredte sig herefter som ringe i vandet til datidens populærmusik.

Senere har instrumentet gået sin sejrsgang over hele verden. Den afdøde Beatle, George Harrison, var blandt mange andre rigtigt glad for ukuleler. I Danmark er Carsten Knudsen fra bandet "De Nattergale" en utrættelig fortaler for ukulelen, og endelig kom ukulele for alvor ud af skabet i forbindelse med TV2's serie "Danmark har Talent", hvor det aarhusianske band De Originale Kopier spillede og sang, mens de spillede ukulele. Se dem her: