Hurtig levering
Returret til 24/1-2023
Vi er e-mærket
Tilbage til oversigt

Hannah Welton

Fra Louisville i den amerikanske stat Kentucky møder vi 31-årige Hannah Welton, som allerede her lige i starten af sine 30'ere har oplevet mere end de fleste med sit instrument. Hannah er en fantastisk trommeslager, og hendes færdigheder og funk på tønderne skaffede hende allerede i 2012 en plads i den musikalske legende, Princes, band. Ham kan du også læse mere om længere neden i denne artikel, men først og fremmest handler det altså om Hannah Welton. Hun optrådte første gang på trommestolen i Princes band allerede som kun 21-årig og fortsatte med at turnere og indspille med Prince frem til hans død i 2016!!

Samarbejdet med Prince kom i stand ved, at Prince havde set nogle af Hannah Ford-Weltons videoer på nettet, hvor hun viste sine færdigheder for trommeinteresserede. Som han havde gjort i andre sammenhænge, fik det Prince til at kontakte Hannah for at prøve et samarbejde af, og det viste sig altså, at der var basis for at tage projektet med både på landevejen og i studiet.

Hannah Welton er i øvrigt også en glimrende sanger, som det kan høres på det første track i den lange video fra Drumeo, som vi nu skal nyde. Hun er uddannet jazz-sangerinde i Chicago, og har spillet trommer i professionel sammenhæng, siden hun var 12 år gammel, hvor karrieren startede i Hannahs fars blues-band i den elektriske blues' hovedstad - Chicago, hvor Hannah senere studerede musik som sin uddannelse!

Om mødet med Prince fortæller hun, at hans første spørgsmål gik ud på, om hun kunne spille bordtennis, for dét var åbenbart en vigtig del af livet i Paisley Park Studios af det med at være på turné med Prince. Her kommer en hel time med interview, demonstration og undervisning i trommer fra øverste hylde

Dén time af dit liv var da meget godt givet ud, ikke?

Som trommeslager for Prince var Hannah en del af virtuos-trioen "3rdEyeGirl", som var Princes backingband i de sidste par år op mod hans bortgang i 2016. Trioen bestod af Hannah på trommer, danske Ida Nielsen på bas og canadiske Donna Grantis på guitar. Trioens arbejde med Prince er forevigt på albumudgivelsen Plectrumelectrum fra 2014, og du bør checke dem ud, for Prince sætter naturligvis ikke hvem som helst til at besudle "sin" scene. Han håndplukkede naturligvis nogle ypperlige musikere med styr på musikken og store personligheder.

Hannah har i løbet af sin karriere blandt andet spillet fusionsjazz med sit eget band og en trio kaldet "Pandemonium", ligesom hun har udgivet et rock-album med bandet "Bellevue Suite", som du kan få en smagsprøve på i Spotify-boksen her nedenfor.

Hannah hedder i virkeligheden Hannah Ford-Welton, efter at hun har giftet sig med en anden musiker og producer - Joshua Welton. Dén information ville jeg ønske, at jeg selv havde haft lidt tidligere, mens jeg researchede til denne artikel, for pludselig kunne jeg læse om en masse på nettet om en anden kvindelig trommeslager ved navn Hannah Ford... Det tog nogen tid at få ryddet den misforståelse af vejen..

Efter at have hørt om Hannahs vej til stjernene via hendes eget talent, hårde arbejde og en hånd fra det afdøde musikgenis side, er det vist kun fair, at vi lige runder "chefen" og gør et par bemærkninger om

Prince!

Prince var én af verdens allerstørste stjerner, og han havde været det i mere end 30 år, da vi mistede ham d. 21. april 2016. Hvad mange måske ikke har tænkt så grundigt over er, at han samtidig var både én af de største sangskrivere og guitarister, som verden nogensinde har kendt! Her får du lige en smagsprøve med Hannah Welton på trommer og Prince på bas med bandet "3rdEyeGirl"...

Vi har skrevet om det før på disse sider: Musik er ikke nogen konkurrence, og musikalske færdigheder kan ikke kvantificeres eller sættes på formel. Det er med andre ord ikke videnskabeligt muligt at konstatere, hvem der er "bedst". Men lige i Princes tilfælde bør det ikke være så svært hverken at høre eller se, at han havde evner ud over det sædvanlige. Han havde en perlerække af hits bag sig, og alle kender vel "Purple Rain", som mange af os 80'er børn har danset kinddans til, da vi var meget unge... Efterhånden ved de fleste vel også, at det var Prince, som skrev megahittet og den udødelige klassiker "Nothing Compares 2 U", som de fleste kender med den irske sangerinde Sinéad O'Connor. Sangen var med på en udgivelse fra Princes band i 1985, en den kom aldrig sådan for alvor ud over startrampen, før O'Connor udgav sin version d. 8. januar 1990. Sangen blev et megahit, og Prince begyndte herefter også selv at have den på sin sætliste til koncerter.

En anden og måske bedre bevaret hemmelighed er, at Prince også skrev "Manic Monday". Sangen blev et kæmpe hit for pop-rockbandet The Bangles, som udelukkende bestod af kvinder, hvilket var en lidt stor og usædvanlig ting dér i midten af 1980'erne. Dem kan du se til højre på din skærm.

Men én ting er, hvad Prince skrev for andre... Noget andet er, at hans egen karriere var enorm allerede i 1980'erne, og at han blandet andet var så uheldig at rage så voldsomt uklar med sit pladeselskab, at han på grund af rettighedsspørgsmål så sig nødsaget til i en periode at udgave musik som "The Artist Formerly Known As Prince". Listen af hits er uendelig, så ud over dem, der er nævnt andre steder i dette indlæg, kan du prøve dig frem med "Raspberry Beret", "Alphabet Street" og "When Doves Cry" - så er du ligesom i gang...

Prince var multi-instrumentalist og kunne spille en perlerække af forskellige instrumenter på professionelt niveau. Han var meget kendt for sin skøre "Cloud Guitar", som du kan finde masser af facts om på nettet, men det mest interessante i én sammenhæng er, at han var et musikalsk geni og en gudsbenådet performer og altså også guitarist! Dét har han ved flere lejligheder demonstreret på skandinavisk jord. Blandt andet gav ham de danske festivalgæster en stor oplevelse på Smukfest i Skanderborg tilbage i 2013 sammen med 3rdEyeGirl, hvor danske BasSIda i form at aarhusianske Ida Nielsen stod for de dybe toner.

Du kan se et billede af Prince med sin "Cloud Guitar" til venstre for disse linier, og hvis du vil vide mere om dén guitar, som blev bygget af Dave Rusan til tilmen "Purple Rain", kan du finde en artikel om den hos Premier Guitar ved at klikke lige her. Prince indspillede, jammede og legede i mange, mange år i sit eget private studie, som var bygget i tilknytning til hans hjem i Chanhassen, Minnesota i USA. Han kaldte studierne Paisley Park Studios og komplekset var åbnet allerede d. 11. september 1987. Efter Princes død er bygningskomplekset åbnet for offentligheden og indrettet til museum over Princes liv og musikalske produktion.

Prince forlod os desværre alt for tidligt, da han døde i sit hjem i april 2016. Objektivt set må vi dog nok konstatere, at Princes største sange på dét tidspunkt allerede var produceret for mange år siden, men hans færdigheder og legendariske status kan der på den anden side ikke nogensinde stilles spørgsmålstegn ved. Det vidner mere end 150 millioner solgte enheder og en plads i Rock'n'roll Hall Of Fame også om.

Her får vi lige et stykke med Prince og Ida Nielsen fra København i 2010

Drumeo

Drumeo.com er et website, som leverer undervisning i at spille trommer. Vi her på DanGuitar.dk har tidligere haft den store fornøjelse at dele nogle videoer fra Drumeos hånd, og det er altid professionelt, dét de leverer! Du har mulighed for at besøge Drumeo ved at klikke lige her, men før du gør det, så se lige med nedenfor, hvor vi kigger på, hvad Skandinaviens førende musikforretning kan tilbyde dig

Alt til trommer - hos DanGuitar.dk

Hos DanGuitar.dk kan vi trods vores navn også virkelig godt lide trommer. Du kan se noget af vores tromme-relaterede udstyr ved at klikke lige her her, og du bør faktisk også besøge vores showroom på Rugvænget 1 i Grenaa for virkelig at få syn for sagen og smæk på tønderne! Check åbningstiderne på vores hjemmeside.