Hurtig levering
Returret til 24/1-2023
Vi er e-mærket
Tilbage til oversigt

Top Gun!

"I feel the need... The need for speed!"

... Alle kender vel den oprindelige film, Top Gun... Hvis du ikke ved, hvad jeg skriver om, så kan du umuligt have været barn i firserne, og selvom du skulle ske at være født senere, så kan den nye film, Top Gun 2, ikke har forbigået din opmærksomhed. Og alle kender vel også det ikoniske tema fra den oprindelige film... Men hvis ikke, så får vi det lige her i den oprindelige udgave med komponisten, Harold Faltermeyer og guitarist Steve Stevens, som vi skal høre meget mere om lige om lidt.

Det giver straks gåsehud foran min skærm at høre det absolut fantastiske tema med guitarlir for alle pengene, og autentisk 80'er-guitarattitude. Lyden på guitaren er også umiskendeligt 80'er-agtig, men melodien er til gengæld genialt iørefaldende! Historien om temaet er også en spændende og "skæv" historie i sig selv, og dén skal vi høre her.

Filmen Top Gun havde premiere i USA d. 16. maj 1986 - kun cirka tyve dage efter Tjernobyl-ulykken på et atomkraftværk i Ukraine. Den kolde krig mellem øst og vest var stadig meget kold, og filmen handlede om en gruppe jagerpiloter i den amerikanske flåde. Selvom der heller ikke i 1986 var nogen tvivl om, at det desværre var russerne og Sovjetunionen, som var hovedfjenden, blev hverken Rusland, Sovjet eller den Sovjetiske statsleder, Mikhail Gorbatjov, nævnt på noget tidspunkt i løbet af filmen. Til gengæld var de fjendtlige fly af typen MIG-29, som blev anvendt af landende i Warszawa-pagten, og resten kunne man vel ét eller andet sted selv regne ud...

Hovedrollen blev spillet af megastjernen Tom Cruise, og på rollelisten var også store navne som Val Kilmer og Meg Ryan, som begge fik strålende karrierer på det store lærred. Der er tale om en film, som har leveret udødelige citater i rå mængder, som for eksempel dem, der starter og afslutter denne artikel. Men også "She's Lost That Loving Feeling" og "You Can Be My Wing Man Any Time" er udødeliggjort. Hvis du har brug for flere Top Gun-citater, så kan du følge dette link, som selvfølgelig åbner i et nyt vindue og finde frem til 20 af de største!

Harold Faltermeyer og Top Gun

Soundtracket til Top Gun er skrevet og komponeret af den i de kredse meget kendte komponist Harold Faltermeyer fra München i Tyskland. Faltermeyer har de meget tyske fornavne, Hans Hugo, og blandt hans største bedrifter finder man særligt de første film i serien Beverly Hills Cop, som i Skandinavien kom til at hedde "Frækkere End Politiet Tillader". Filmene indeholdt et lige så genkendeligt og genialt tema som "Top Gun Anthem" - nemlig i form af temaet "Axel F", som du helt sikkert også kender, og som var navngivet efter hovedpersonen Axel Foley - spillet af Eddie Murphy.

Faltermeyer skrev i øvrigt soundtracket, før Top Gun overhovedet blev indspillet. Han havde møder med instruktør og producent, hvor han fik den forståelse, at filmen handlede om "rock'n'rollers in the sky" - altså rock(stjerner) oppe i himmelrummet. Og dén opfattelse er vel ikke helt forkert...

Harold Faltermeyer er født i 1952 og er dermed i skrivende stund 69 år gammel. Han har i tidens løb blandt andet samarbejdet med Pet Shop Boys, Bonnie Tyler og Andrew Lloyd Webber, men særligt de to mesterværker "Axel F" og "Top Gun Anthem" har påkaldt sig opmærksomhed.

Steve Stevens

Hvis du ikke har hørt om Steve Stevens, så er du lovligt undskyldt. Dét ville jeg nok heller ikke have, hvis ikke det var for et par kolleger her på DanGuitar.dk, som i udpræget grad er 80'er-fyre - på godt og ondt. Så navnet kommer jævnligt frem i musik-diskussionerne på kontoret. Steve Stevens er i dag 63 år gammel, og i 1980'erne havde han en meget berømt legekammerat, som hedder Billy Idol, og som var én af årtiets store stjerner med millioner af solgte albums og en regn af priser. Steve Stevens spillede guitar for Billy Idol og var med til at skrive og udtænke nogle af hans største hits - blandt andet albummet "Whiplash Smile" fra 1986. Her fortæller Youtube-kanalen "Professor Of Rock" om både filmen og musikken, før han slutter af med et Internet-baseret interview med Steve Stevens.

Steve Stevens fortæller blandt andet, at han ikke tænkte mere på temaet efter at have indspillet det - midt i indspilningerne af "Whiplash Smile", og at han ventede spændt ved filmpremieren, fordi han vidste, at hans egen del af temaet begyndte i den 32. takt af melodien - blot for at finde ud af, at temaet blev klippet til en anden sang på netop dét tidspunkt. Han måtte i stedet vente til 45 minutter inde i filmen, før temaet fik vinger at flyve på.

Steve Stevens er en af de store guitarhelte fra 80'erne, og hvis du ikke kender ham i forvejen, bør du straks researche på, hvordan det kan være, at en 69-årig mand toner frem på video-linket fra hans hjemmestudie med resterne af sit 80'er-hår intakt, læbepiercing og solbriller på... Han fortæller i øvrigt i interviewet, at hans egen kærlighed til guitaren startede med en guitar, hans far havde købt til sig selv for 17 dollars, men som hurtigt faldt i arv til sønnen, som endte som en stor guitar-helt med drive, delay og chorus, som den skandinaviske guitar-helt Søren Andersen siger - ganske vist om sig selv.

Steve Stevens og især Harold Faltermeyer vandt en amerikansk Grammy for soundtracket, og Steve Stevens fortæller, at dén betød meget for hans forældre - efter at have tålt hans musikalske udskejelser i barndomshjemmet. En Grammy var noget, de kendte og vidste, at det var et stort og meget synligt bevis på, at deres søn (med piercing og solbriller) havde drevet det til noget i musikkens verden.

... Det er i øvrigt en udbredt myte, at Top Gun-temaet blev spillet og indspillet af den melodiske super-guitarist og stjerne-underviser, Joe Satriani, men dette har altså ikke noget på sig, selvom man godt kan forledes til at tænke på netop ham, når man hører selve tonen og lyden på indspilningen. Men æren er altså Steve Stevens'!

Top Gun II

Top Gun filmen har efter mere end 25 år fået en 2'er i form af filmen "Top Gun Maverick", som havde premiere i Skandinavien d. 26. maj 2022, og både Top Gun-temaet med Steve Stevens og det kendte lige-ud-ad-landevejen-hit "Highway To The Danger Zone" er heldigvis med i filmen, som også indeholder musik af så store - men alligevel forskellige - stjerner som Lady Gaga og Hans Zimmer. Du skal da ikke snydes for en trailer til "Top Gun 2", som kommer her

DanGuitar.dk's udsendte blogger-smølf har selvfølgelig allerede været i biografen for at tage fænomenet nærmere i øjesyn og (endnu engang) lægge ører til det kendte tema og lydende af jet-fly der flænger trommehinderne. Og jeg kan godt love, at der er tale om en filmisk oplevelse, som har noget at bidrage med og som samtidig er tro mod den oprindelige film fra 1986. Se at komme af sted i biografen med dig, mens du stadig kan nå at fange de svimlende scener med fighter jets i vild flugt over lærredet.

Top Gun 2 solgte billetter for 248 millioner amerikanske dollars i åbningsweekenden, så der kan ikke herske tvivl om filmens popularitet.

Kan du spille Top Gun Anthem?

Du kan finde en transkription af temaet på hjemmesiden Ultimate Guitar ved at klikke her, og så er det bare om at komme i gang! Du har også mulighed for at prøve at lære den af Andy Guitar her

... Og er det noget, jeg bilder mig ind, eller er historien om Top Gun startet som en "tøsefilm" med dejlige Tom Cruise og plakater på pigeværelserne - for så senere at udvikle sig til en drengefilm for gråhårede mænd, som stadig drømmer om at være kamppiloter eller rockstjerner?

Men fed historie, ikke? "Talk to me, Goose!"