Stevie Ray Vaughan

De fleste bluesfans kender nok Stevie Ray Vaughan. SRV, som blandt mange andre var gode venner med Eric Clapton, dominerede blues-scenen i 1980'erne og berigede med verden med så intens guitarisme, at hans udgivelser og koncerter stadig er værd at høre i dag - 35 år senere. Check for eksempel denne optagelse af nummeret "Texas Flood" fra den berømte koncert kendt som "Live at El Mocambo", som er optaget i Canada i 1983.

 

Historien om SRV

Stevies liv blev kort men hektisk. Der er meget mere i historien, end der kan rummes i denne spalte. I sit kun 35-årige liv nåede han blandt andet

  • at sælge millioner af blues-albums - en kunstart, som mange ellers troede var død, da 1980'erne for alvor tog fart
  • at ændre guitarrocken for evigt
  • at modtage et væld af priser og udmærkelser
  • at komme tilbage og være "clean" efter at have været ved at gå til af alkohol- og stofmisbrug
  • at spille guitar for David Bowie på de kendte numre "China Girl" og "Let's Dance". Om sidstnævnte fortæller Eric Clapton, at da han første gang hørte den i radioen, mens han kørte bil, var han nødt til at holde ind til siden og spørge sig selv, hvem den guitarist dog kunne være!
  • at spille covers af Jimi Hendrix numre, uden at det virkede kunstigt
  • at få udgivet sin egen Fender Stratocaster
De er i øvrigt mægtigt stolte af Stevie Ray Vaughan i Texas, hvor han stammer fra byen Austin, ligesom i øvrigt (og helt uden sammenligning den senere skandaleombruste Tour de France vinder, Lance Armstrong). Her er et billede af en statue, som byen har opstillet til hans ære ved bredden af Coloradofloden.
 
 
Efter sin død som følge af et tragisk helikopterstyrt er han blevet optaget i både Blues Hall of Fame og Rock'n'roll Hall of Fame og er blevet opført som nummer syv på Rolling Stone Magazines liste over de 100 største guitarister nogensinde!

"Jimbo" Telecasteren

Nu holder det højt estimerede auktionshus, Heritage Auctions, auktion d. 24. marts 2018. hvor Stevies første professionelle guitar skal under hammeren. Det er indtil videre sparsomt med oplysninger om auktionen, men det skulle være både sikkert og vist, at guitaren er på programmet. På Heritage Auction's hjemmesidestår der "open for biddig around", og datoen er anført til d. 27. marts 2018. Der er tale om en Fender "Nocaster" fra 1951, som Stevie allerede i en meget tidlig alder fik af sin storebror Jimmi, som gav ham den i håb om, at han så kunne holde fingrene fra storebrors øvrige guitarer.

Guitaren er kendt som "Jimbo", fordi en meget ung Stevie Ray har ridset navnet på bagsiden af guitarens krop - en "indskription" som stadig står meget tydeligt. Der er ingen tvivl om, at det er dén guitar, som en ung SRV har tilbragt utallige timer med, og som han har formet sin sidenhen så kendte spillestil på. I slutningen af 70'erne byttede han den væk i en handel om en Epiphone Riviere fra 1963 - en handel som han senere fortrød og ærgrede sig så meget over, at han før sin død aktivt ledte efter "Jimbo".

Her er en præsentationsvideo fra 2014, hvor Norman Harris fra den eksklusive forretning Norm's Rare Guitars "besøger" guitaren på Grammy Museet i Los Angeles og fortæller lidt om den og om SRV.

 

Det fremgår af videoen, at den uforbedrelige sælger, Norm, på daværende tidspunkt forsøgte at formidle et salg af "Jimbo" for 1 million US dollars!! Man må gå ud fra, at det ikke lykkedes at sælge den for dén pris, eftersom den nu udbydes på auktion med et noget lavere starbeløb og med en vurdering på "ikke under 400.000 dollars".

Hvis du er interesseret i ældre guitarer eller bare engang imellem trænger til et fix, kan jeg varmt anbefale Norms Rare Guitars' kanal på youtube.com. Der er så meget info om sjældne gamle instrumenter og musikhistorie, at det er en kamp overhovedet at følge med i alt det, som Norm lægger på nettet.

Fender hos DanGuitar.dk

Hvis du ikke har råd til at deltage i løjerne og give et bud på SRV guitaren, så har vi stadig masser af gode guitarer på hylderne hos Danguitar.dk. Vi er autoriseret forhandler af Fender og har både Telecastere, Stratocastere og alt muligt andet godt fra Fender i alle prisklasser.

Hvis du vil vide mere

Se for eksempel Heritage Auctions' omtale af auktionen med de lidt underlige datoangivelser her

Læs mere om "Jimbo" i Guitar Worlds omtale af auktionen her

... Eller lyt til noget SRV på Spotify. Jeg kan for eksempel varmt anbefale debutpladen "Texas Flood", som er indspillet som en slags demo under primitive forhold i starten af 80'erne. Den kendte producer John Hammond valgte imidlertid at udgive demoen som det endelige produkt, men dét er - som man siger - en helt anden historie...