Hurtig levering
30 dages returret
Vi er e-mærket
Tilbage til oversigt

Santana

Hvis du følger med i de mest "guitarcentriske" af de musikalske nyheder, ved du sikkert allerede, at Carlos Santana desværre faldt om på scenen d. 5. juli i år. Du ved sikkert også, at han er OK igen, selvom episoden kom til at koste ham nogle aflyste koncerter. Men findes der en bedre anledning til at beskæftige os lidt med én af den moderne guitarismes mest "skæve" figurer nu, hvor vi alle sammen ved, at han er OK igen?

Carlos Santana er én af musikbranchens konstanter - han har altid været der, og han har skabt nogle af de eviggyldige klassikere, som ungdomsskolebands, efterskoler og familiefædre stadig spiller i dag, - 50 år efter at de blev udgivet! Tænk for eksempel på "Black Magic Woman" eller "Smooth", så er vi ligesom i gang. Men lad os lige lægge ud med at at nyde en nyere indspiling af "Oye Como Va" via organisationen Playing For A Change. Her kommer Carlos og en masse venner fra det meste af verden - blandt andre med Tal Wilkenfeld på bas, og hende kan du læse meget mere om i linket under denne artikel.

"Oye Como Va" er et covernummer fra Santanas store album "Abraxas", som blev udgivet i september 1970. Titlen betyder noget i retning af "hej, hvordan går det", og den oprindelige single nåede en 13-plads på den amerikanske hitliste og endnu bedre placeringer i både Mexico og Canada. Før året var gået var der tale om et verdensomspændende hit, selvom nummeret for hovedbestanddelens vedkommende ikke har nogen tekst. Men allerede her får vi demonstreret, hvordan Santanas numre er bygget op over tilbagevendende temaer.

Carlos Santanas lyd

Ud over perlerækken af hits og usædvanlige samarbejder, er der også noget andet, som gør Carlos Santana til noget specielt i musikalsk sammenhæng. Han har nemlig sin helt egen lyd - både isoleret set på sin guitar og i de numre, han udgiver.

Ifølge omtalen af Carlos og hans band på Wikipedia, formår han at fusionere lydene af rock'n'roll med "latinamerikansk jazz". Santanas musik er en smeltedigel af forskellige genrer og indflydelser, men det er efter min og de fleste andres mening det latinamerikanske islæt, som gør ham til noget særligt! Men hvordan skulle han også kunne spille på andre måder, når han nu har sine rødder i Mexico?

Carlos Santana er nemlig født d. 20. juli 1947 i staten Jalisco - næsten midt i Mexico. Hans far var mariachi-musiker, og under faderens vinger begyndte Carlos at spille violin som seks-årig og guitar som otte-årig. Inden den unge Carlos som 19-årig startede sit første band i eget navn, havde familien boet nogen tid i Tijuana ved grænsen til USA, før de flyttede til Los Angeles i Kalifornien. Carlos' lyd og spil er i høj grad inspireret af nogle af de store, amerikanske blues-guitarister som BB King, Mike Bloomfield og John Lee Hooker, men han fattede også tidligt interesse for latin-amerikansk jazz, som tydeligt høres i hans numre.

Bandet fik et stort gennembrud på den legendariske musikfestival i Woodstock, hvor dele af deres optræden kom med i den efterfølgende dokumentarfilm og album-udgivelse. Da Carlos og bandet kort efter udgav deres eget debut-album i 1969, blev albummet et stort hit og nåede op på en fjerdeplads på Billboards hitliste "U.S. Bilboard 200".

Hvis du vil vide (meget) mere, kan du finde artiklen på Wikipedia ved at klikke her.

Hvis du ikke allerede kender pladen "Abraxas" fra 1970 med nummeret "Black Magic Woman", så kan vi her på DanGuitar.dk kraftigt anbefale, at du giver den et skud. Her er en lille forsmag i form af "Black Magic Woman", som oprindeligt var et blues-nummer skrevet og indspillet af Fleetwood Mac et par år tidligere, men som i Santanas version pludselig har en underfundig og næsten lummer, mellem-amerikansk lyd.

Carlos Santana er det naturlige midtpunkt i bandet, som også er navngivet efter ham. Han spiller en markant lead-guitar men synger ikke selv. Bandet har i stedet en lang tradition for at invitere spændende og til tider yngre sangere med ind i produktionerne. Nedenfor kan du hilse på Rob Thomas, men også Jennifer Lopez, Chad Kroeger, Steven Tyler og mange, mange andre har haft æren af at synge på ét af mandens og bandets hits.


Lyden af Santanas guitar

Carlos foretrækker humbucker-baserede guitarer, og siden 1988 har han haft sin egen signaturmodel igennem firmaet Paul Reed Smith. I dag ses han stort set aldrig med andre guitarer end PRS's.

Lyden bærer præg af en godt forvrænget preamp i forstærkeren men med meget få pedaler mellem guitar og forstærker. Dog kan han godt lide Tube Screamers til at give lyden et ekstra "skub", før den når forstærkeren.

Han har den lidt dyre vane, at han godt kan lide Mesa Boogie forstærkere - og (endnu værre) Dumble-forstærkere. Carlos' lyd bærer præg af, at han typisk spiller igennem flere forskellige forstærkere på én gang for at få en mere fyldig og cremet lyd. Det siges i øvrigt, at det er Carlos Santana, som har fundet på navnet "Boogie" til Mesas forstærkere, idét han angiveligt har udtalt om en prototype, at "this thing really boogies"!

Syg på scenen

Carlos Santana faldt d. 5. juli i år om på scenen i byen Clarkston i den amerikanske stat Michigan, og modtog i dén forbindelse, hvad de amerikanske medier kaldte "serious medical attention" - altså strengt nødvendig lægehjælp. Dén historie kan du læse meget mere om hos Ultimate-guitar.com ved at klikke her (åbner i nyt vindue). I slutningen af 2021 blev Carlos Santana opereret i hjertet, men denne gang var det angiveligt dehydrering og udmattelse, som fik ham til at segne på scenen.

Før vi helt slipper Carlos, har vi vist fortjent at nyde endnu ét af hans store hits i form af "Smooth" fra den Grammy-storslugende udgivelse "Supernatural" fra 1999. Nummeret er i øvrigt et rigtigt godt eksempel på, hvad det er Santana og hans band kan: Vi finder lyden af en tyk, forvrænget blues-guitar, som spiller lead-linier over et fast tema i sangen hen over et latinamerikansk beat med masser af percussion, og vokalen leveres af en yngre, rock'n'roll-type i form af Rob Thomas.

Hverken visuelt eller musikalsk er der nogen tvivl om, at musikken er en fusion af rock, jazz, blues og noget meget latinamerikansk! Det er i øvrigt Rob Thomas fra bandet "Matchbox Twenty", som synger på tracket. "Supernatural" vandt 9 amerikanske Grammy'er, og udgivelsen var et resultat af, at den legendariske pladeselskabsdirektør, Clive Davis, havde anbefaldet Santana at udgive et album under medvirken af en række yngre kræfter. I 1990'erne var bandet "The Fugees" nogle af de allerstørste stjerner, og både Lauryn Hill og Wycleff Jean fra bandet medvirkede på "Supernatural", som endte med at sælge mere end 15 millioner albums alene i i USA! Du kan checke albummet ud her

Undertegnede skribent er normalt ikke en dansende fyr, og jeg er da også blevet 47 og danser meget dårligt... Men Santanas musik gør det på én eller anden måde meget svært for mig at sidde stille.

Santana guitarer

Carlos Santana selv spiller udelukkende på guitarer fra mærket og manden Paul Reed Smith. Dét har Carlos gjort i mere end 30 år. Men vidste du, at Santana også er navnet på et danske mærke, som har designet guitarer i Skandinavien siden 1970'erne? Dem kan du heldigvis købe her hos DanGuitar.dk - både PRS'erne og Santanas prisbevidst designede guitarer.

Lige for tiden har vi ikke nogen af Carlos Santana signaturguitarerne på lager, men du kan altid kontakte vores kundeservice, så kan vi hjælpe dig med at finde frem til din yndlingsmodel og få den bestilt til dig. De øvrige modeller fra Paul Reed Smith kan du finde ved at klikke lige her - så kommer du til vores side med PRS-guitarer.

Hvad du måske ikke ved, er at Santana også er navnet på et dansk mærke, som laver både elektriske og akustiske guitarer. De fede guitarer fra Santana er designet i Danmark, og der er kælet for detaljerne. Se for eksempel den fede Pegasus, som du kan checke nærmere ud ved at klikke på billedet af den nedenfor for disse linier.

Hvis du gerne vil se resten af DanGuitar.dk's udvalg af el-guitarer fra Santana, kan du finde guitarerne ved at klikke lige her.