Hurtig levering
30 dages returret
Vi er e-mærket
Tilbage til oversigt

Youtube

... Youtube er den moderne verdens forbandelse... Jeg ved ikke, hvordan du bruger din tid, men selv har jeg i sandhedens navn en uhelbredelig vane med at bruge masser af tid på 'tuben, hvor jeg finder frem til alskens brugbar information om musik og instrumenter. Men gør vi ikke alle dét?


På den måde tager den ene video den anden, og timerne suser forbi - timer som i stedet kunne bruges på at blive bedre til selv at spille musik... Måske, jeg bare skal tage mig sammen...

NÅ, men sandheden er jo, at vi alle tænder på forskellige ting. Nogle vil helst spille hele tiden, mens andre får et kick ud af selve udstyret og alle de soniske muligheder for at opnå forskellige effekter og klange. Min gode kollega, Kasper, kan for eksempel bruge hele og halve timer på at dreje på knapperne og få sjove lyde ud af delay- eller synthpedaler, så signalet til sidst ikke så meget som minder om noget, der kommer fra en guitar. For mit eget vedkommende har jeg en dyb og uimodståelig trang til at vide, hvordan akkorder er opbygget - altså hvorfor eksempelvis en E7#9 hedder, som den gør, og hvilke toner der indgår i den. Samtidig kan jeg - som de fleste andre - lide at svælge i overdådige mængder af information om ting, jeg godt kan lide, men sådan er jeg på den anden side sikker på, at vi er flere, der har det...

På vejen rundt i mit digitale DanGuitar-univers støder jeg på mange forskellige ting, og nogle af dem viser sig endda med tiden at være brugbare i enten min fritid eller i mit musikalske arbejde. Fast læsere af bloggen herpå DanGuitar.dk vil således have mødt nogle af "the usual suspects", som formidler viden om det guitaristiske univers på Youtube. Du har sikkert for nylig mødt David Walliman, ligesom også den utroligt vidende Rick Beato har optrådt her nogle gange. I den lidt kønnere og yngre afdeling finder du for eksempel den britiske singer-/songwriter Mary Spender.

Men ujævne mellemrum er jeg i tidens løb stødt på en fyr, som ikke virker helt som de andre. For det første virker hans offentligt tilgængelige videoer mindre polerede eller gennemredigerede end mange af de andre kanaler - men uden at det går ud over kvaliteten. Hans videoer har ofte karakter af produktanmeldelser eller "tips og tricks", og selv i en produktanmeldelse vil man opleve, at stilen er meget informativ, sådan at han gør alt, hvad han kan for at oplyse og uddanne sine seere med nyttig information. På den måde får man noget med derfra, som ikke kun har relevans for det specifikke produkt, som videoen handler om. Og så er der noget ved metoden, som tiltaler en middelmådig guitarist som mig: Når han demonstrerer produkter, er der ikke for mange effekter på signalet, og han spiller i grunden ikke så voldsomt godt eller hurtigt, at man sidder tilbage og føler sig (endnu) dårligere.

Der er mange grunde til, at du ikke skal undervurdere netop ham her. Han er

Philip McKnight

Phillip McKnight er født d. 21. juni 1975 og er dermed i skrivende stund 46 år gammel. Han har skabt sig en levevej ved at lave Youtube-videoer om guitarer, og det er ret voldsomt, hvad du kan lære ved at holde øje med hans kan al. Han har da også et slogan, som han kalder "Know Your Gear", og som du kan se i billedet øverst på denne side med det tilhørende logo.Det er jeg tilsyneladende ikke den eneste, som har spottet, for ifølge Youtube.com har manden aktuelt 327.000 følgere, hvilket er mange i guitarland - uden dog på nogen måde at være prangende.

Hele formålet med Phillip McKnights kanal på Youtube synes at være oplysning til os - de guitarhungrende masser, som aldrig kan få nok af at trække vejret igennem seks strenge - men det kommer vi nærmere ind på lige om lidt. Phil McKnight er i virkeligheden startet som bassist, men beskæftiger sig nu mest med el-guitarer. Hans baggrund er, at han selv har været medejer af en musikforretning og arbejdet som tekniker med justering og opsætning af instrumenter.

Hver fredag holder Phillip McKnight en slags "fredagsbar" på Youtube, hvor han live-streamer en virtuel samtale med sine følgere - kaldet "Know Your Gear Podcast". Undervejs kan der stilles spørgsmål og sendes drikkepenge via et system, som Youtube stiller til rådighed til brug for netop dén slags. Det er desværre en seance, som undertegnede skribent aldrig selv har haft lejlighed til at deltage i live, fordi Phillip McKnight i sagens natur befinder sig i staten Arizona ovre i nærheden af USA's vestkyst. Tidsforskellen til Skandinavien er dermed betragtelig. Heldigvis ligger streamen frit fremme og tilgængelig på Youtube, hvor McKnight også senere forsyner klippet med "time stamps" - en slags kapitel-inddelinger, så man kan navigere rundt ved hjælp af en slags indholdsfortegnelse i den ledsagende tekst. På dén måde kan du finde frem til netop de emner, som du har interesse i - uden at bruge tid på unødigt fyld.

Hvis du skulle være i tvivl, hvor Arizona ligger, så kan du finde staten på dette kort

Med geografien på plads, kan jeg slå fast, at det er en stat, hvor der er både varmt og meget, meget tørt. Så hvis du skulle være i tvivl om, hvad en lav luftfugtighed kan gøre ved din guitar, så har Phillip McKnight masser af gode råd om den slags problemer. I al ubeskedenhed, så har vi her på DanGuitar.dk også begået en artikel om din guitars kamp mod luftfugtigheden, og dén tekst kan du finde lige her eller ved at give et lille klik på linket nedenfor, når du har læst denne artikel.

Med hensyn til Phillip McKnight og "Know Your Gear" så tog det mig nogen tid og flere forsøg at nå frem til konklusionen, men nu ved jeg, at Phillip McKnights "hovedattraktion" er

En lang "clinic" om guitarer - hver uge

En "clinic" er en slags foredrag, hvor en mere eller mindre kendt guitarist underholder og informerer til fælles gavn og glæde. Det kan være i din lokale musikforretning eller på en musikmesse som for eksempel Copenhagen Guitar Show. Det kan være både med og uden praktiske demonstrationer, som når den danske stjerneguitarist Søren Andersen bruger sine clinics som optakt til hele koncerter. Det korte af det lange er, at du får lov at kigge ind bag kulisserne i hjernekisten hos én, som ved mere om at spille guitar eller om studieteknik, end du selv gør.

... Og her er vi så tilbage hos Phillip McKnight, for som nævnt stiller han sig til rådighed for netop dét hver eneste fredag. Han er i skrivende stund nået til nummer 253 af slagsen. Sådan en begivenhed får du mulighed for at følge her, og hvis du kan lide det, så er der flere, hvor de kommer fra...

Du bemærker nok, at det er en begivenhed af længere varighed. Men når først Phillip McKnight går i gang, er han ikke sådan lige til at stoppe igen, og dét behøver jo ikke at være nogen dårlig ting. Jeg må med skam indrømme, at jeg har fulgt en hel del af disse her fredagsseancer til dørs, og jeg undres til stadighed over, hvor meget interessant baggrundsviden der kommer frem om guitarer og om instrumentbranchen generelt. Og netop dét må jo også være grunden til, at man bliver ved med at lytte, for hvem interesserer sig for eksempel ikke for, hvad den frygtelige krig i Ukraine betyder for rørforstærkernes fremtid?

Her er nogle korte highlights af, hvad jeg har lært af McKnights kanal  • Der er som udgangspunkt ingen, som har brug for en 100-watt forstærker længere...

  • Hold båndene på din guitar pæne, rene og jævne. Det er de ru kanter, som giver mere slid på både bånd og strenge.

  • Som tommelfingerregel, tjener en kunstner med et signaturprodukt cirka 6 procent af det beløb, du giver for varen - men fratrukket moms.

  • Hvis din guitar har svært ved at holde stemningen, så er det som oftest din topsaddel, som skal have kærlighed. Det er dén, som på engelsk hedder guitarens "nut".

  • En billig guitar behøver bestemt ikke at være dårlig, når blot du selv ved, hvad du køber. Du skal bare vide, at der har været mindre tid til rådighed til at gøre håndværket perfekt.

  • Man skal behandle sine kunder pænt, hvis de spørger om rabat... Selvom man ikke kan give dem det, så ender de måske alligevel med at købe varen af dén forhandler, som har afslået rabatten på den pæneste måde!

  • En original Klon-pedal koster nu mere end 7.000 amerikanske dollars på Reverb.com

  • Dén af dine guitarer, som du føler det tætteste bånd med ren følelsesmæssigt, vil normalt også være den, du føler er "bedst". Det gælder uanset, om din forbindelse med den mest er baseret på ren affektionsværdi. Forklaringen er meget længere end dét, men essensen er som gengivet her, og resten kan du lytte dig til i "Know Your Gear Podcast 252" ved at klikke her.

"Know Your Gear Podcast" er med Phillip McKnights ord finansieret af hans følgere. Det skal forstås sådan, at seancen for hans eget vedkommende er lønnet af de drikkepenge, som brugerne sender ham undervejs. At dømme efter de beløb, der bliver nævnt, så er det slet ikke så dårligt betalt at være vært for sådan et arrangement. Men det vigtige er, at produktet - altså videoen - ikke er fedtet ind i sponsorpenge, så han kan være helt objektiv og svare ærligt på brugernes spørgsmål.

Mere Phillip McKnight

Hvis du er blevet mere nysgerrig på, hvad Phillip McKnight kan tilføre din egen guitaristiske tilværelse, så kan du finde hans kanal på Youtube ved at klikke lige her

Hvis du er til Instagram, så er han også at finde dér - det kræver bare et lille klik på billedet af Mr. McKnight til højre og lidt over disse linier.

Har du lyst til at gå mere i dybden og lære selv at håndtere dine instrumenter, så rummer Phillip McKnights kanal også masser af den slags materiale - blandt andet den lidt ældre serie "Sharpen My Axe", hvor han viser seerne, hvordan han for en overskuelig investering er i stand til at gøre en guitar bedre.

Phillip McKnight og PRS' John Mayer SE Silver Sky

Paul Reed Smith har for nylig udgivet en mere opnåelig udgave af deres John Mayer guitar, Silver Sky. Netop dén begyndte også at spøge på i "Know Your Gear" videoer op mod jul, da Phillip McKnight gradvist løftede sløret for, at han muligvis havde nærmere kendskab til den forud for lanceringen. Sådan én har han nu også haft fingrene i, og dén anmeldelse kan du stifte bekendtskab med her.

Guitaren kan skaffes, men den er meget, meget populær, så leveringstiden kan godt være lang. Hvis du vil prøve at sikre dig et eksemplar, vil jeg råde dig til at kontakte vores kundeservice for at drøfte muligheden. Indtil da kan du kigge lidt på den på vores hjemmeside, hvor du finder den ved at klikke her.