Pearl Jam

Bandet Pearl Jam er stadig et stort navn, selvom det snart er 30 år siden, at de bragede ind på scenen i starten af 1990'erne som en del af grunge-bølgen. Tro det eller lad være, men deres store album "Ten" er faktisk udgivet før Nirvanas ikoniske "Nevermind", som ellers betragtes som grungens gennembrud og absolutte "hovedværk".

Rick Beato er heller ikke noget nyt ansigt for faste læsere af disse spalter. Her vil han gennemgå Pearl Jams mesterværk "Black" i al dens skønhed. Gennemgangen er et led i serien "What Makes This Song Great", og undervejs lærer du blandt andet, hvad en "Eddie Vedderism" er og noget om Jeff Aments brug af båndløs bas, og hvad hans fills har med Jaco Pastorius at gøre.

 

 

Hvor er det fedt at se, at så markant en profil og dygtig en musiker som Rick Beato elsker sangen lige så meget, som jeg altid har gjort!

Ulykken på Roskilde

Pearl Jam spillede en ufrivillig rolle i én af den moderne rockhistories største ulykker, da ni unge koncertgæster på tragisk vis omkom under bandets koncert på Roskilde Festival. I år er det 20 år siden, at den frygtelige ulykke fandt sted under koncerten på Roskilde Festival, og der er grund til at mindes dem, som gik bort. Ulykken var en stor del af grunden til, at koncerter i dag ser ud, som de gør - med bedre sikkerhed og "bølgebrydere" blandt publikum. Pearl Jam har som følge af årsdagen fået en del omtale i de danske medier gennem den seneste tid, og enhver omtale fra min side her på din skærm sker naturligvis med den yderste respekt for, hvad der skete og for dem, som ikke kom hjem i live.

Du kan læse meget mere om den frygtelige hændelse i DR's dækning af årsdagen ved at klikke her.

Pearl Jams "Black"

Sangen er skrevet og indspillet mange år før ulykken, så de to ting har intet med hinanden at gøre. Som Rick Beato fortæller om er sangen blevet en publikumsfavorit og lidt af en udødelig klassiker. Selv har je g gennem årene skrålet med på den utallige gange - de fleste af dem uden at kende teksten. Jeg tør ikke gisne om, hvad andre har tænkt om dén præstation...

For at det samme ikke skal overgå dig, har Google.dk forsynet mig med teksten, som du kan nyde i sin helhed her nedenfor. Det er stor kunst, så tag dig god tid til at læse den, og når man så samtidig udsætter den for sangeren, Eddie Vedder, så glider versefødderne på en anden måde, end man umiddelbart skulle have forestillet sig, men dét har Rick Beato jo allerede gennemgået for os i videoen ovenfor. Anyway, her er teksten:

Sheets of empty canvas, untouched sheets of clay
Were laid spread out before me as her body once did
All five horizons revolved around her soul, as the earth to the sun
Now the air I tasted and breathed has taken a turn, ooh

Ooh, and all I taught her was everything
Ooh, I know she gave me all that she wore
And now my bitter hands chafe beneath the clouds
Of what was everything
Oh, the pictures have all been washed in black
Tattooed everything

I take a walk outside, I'm surrounded by some kids at play
I can feel their laughter, so why do I sear?
Oh and twisted thoughts that spin 'round my head
I'm spinning, oh I'm spinning
How quick the sun can drop away

And now my bitter hands cradle broken glass
Of what was everything
All the pictures have all been washed in black
Tattooed everything
All the love gone bad turned my world to black
Tattooed all I see, all that I am, all that I'll be, yeah

Oh, oh, ooh
I know someday you'll have a beautiful life
I know you'll be a star in somebody else's sky, but why
Why, why can't it be, oh can't it be mine?
Ooh, ah yeah, ah ooh

 

... Tekst og musik af Eddie Vedder og Stone Gossard

Eddie Vedder

Hvis du trænger til at høre noget lidt skævt, men som samtidig rummer en kvalitet i sangskrivningen, som ligger lidt ud over det sædvanlige, så kan jeg anbefale dig sangeren Eddie Vedders solo-album "Ukulele Songs", hvis titel skal tages bogstaveligt. Der er tale om en skive med sang og ukulele - og ikke så meget andet. Det gør albummet meget intenst at lytte til - nyd for eksempel nyklassikeren "Sleeping By Myself", som også er (gen-)indspillet af hele Pearl Jam i en forrygende version på bandets album "Lightning Bolt" fra 2013. Men her er Eddie altså alene med sin ukulele

 

 

Så fik vi også lige lært, hvordan man bygger en ukulele... Hvis Eddie har skærpet sin nysgerrighed, kan jeg anbefale hans soundtrack til den i øvrigt fænomenale film "Into The Wild" - især det meget centrale nummer "Society", men dem må jeg henvise dig til selv at grave frem på din foretrukne streamingtjeneste.

/over and out