Gibson Guitars

Du ved det sikkert allerede: Gibson er blandt de absolut første og største indenfor guitar-branchen! Og hvis du tidligere har læst denne blog - for eksempel her i efteråret af det yderst spændende år 2020 - så ved du også, at Gibson og firmaets "master luthier", Jim DeCola, er begyndt at udgive nogle små lækkerier i form af videoer, hvor du lærer noget om dit instrument. Så her kommer Jim fra Nashville via Youtube.com for at lære dig, hvordan du justerer dine pick-ups

Hvis du ikke allerede ved, at dine pick-upper er dér, hvor strengenes vibrationer omdannes til et elektrisk signal, så bør du alligevel se med, for Jim forklarer også det helt elementære omkring guitarens pick-ups. Kort fortalt, så se og hør nu bare, hvad Jim DeCola har at lære os alle!

Nogle af de ting du kan lære om, kan ikke nødvendigvis bruges på alle guitarer, så hvis der ikke er kan justeres individuelt på højden af magneterne i netop din guitar, så nøjes med at glæde dig over, at højden på selve pickupperne helt sikkert godt kan justeres. Hvis du for eksempel spiller på en Fender, så er dine "pole pieces", som Jim kalder dem, ikke individuelt justerbare, og det samme glælder i øvrigt for langt de fleste single coil pickupper, som jeg kender til, hvorimod P-90 typer og humbuckere ofte kan justeres individuelt. Men nu har jeg allerede taget forskud på glæderne, så lad os komme til sagen:

Justering af pick-upper

Der er grundlæggende to forskellige, justerbare indstillinger, du kan rode med på guitaren. Men hvis du zapper rundt i video'en, så går du glip af noget. Jeg kan derfor kun råde dig til at se det hele fra den ene ende til den anden - så får du hele sammenhængen med! Og du skal ikke være bange for at kede dig, for Jim DeCola ved utroligt meget om netop din guitar, og han deler gavmildt ud af det hele. Men det siger jo næsten sig selv, ikke? For når man er udnævnt til "master luthier" hos selveste Gibson, så er man ikke hvem som helst...

  1. Læg mærke til den første snak om "pole pieces" - og hvad kalder man i grunden sådan nogle her i Norden? "Magnethoveder", måske?
  2. Overgiv dig derefter til den mere almindelige snak om højden på dine pick-ups

Vær lige opmærksom på, at når amerikanske Jim DeCola taler om 64'dele, så er det i tommer, han mener. Sådan én svarer til lige akkurat under 0,4 mm., så når der skal være 3/64' mellem magneten og strengen på din forreste pick-up, så det svarer det til cirka 1,2 cm. her i Skandinavien. Hvis du vil klædes godt på til at klare opgaven i både tommer og milimeter, så kan vi tilbyde dig en afstandsmåler fra Beaton til en yderst beskeden pris. Du finder den ved at klikke her.

Men således oplyst, så lad os give ordet til Jim...

 

 

Spændende, ikke? Jeg skal i hvert fald hjem og rode med mine pick-upper, for det er længe siden, jeg har haft fat i dem, og måske min smag eller spillestil har ændret sig... Det er nemlig en let og og prisbillig måde at lege med sin lyd, for på dén måde at passe på pengene, så du bedre kan få råd til at forære din mor nogle nye claves her til jul! Dém kan du i øvrigt købe ved at klikke lige her - og bare rolig - linket til din mors nye claves åbner i et nyt vindue!

Men HUSK nu at bruge ørerne, når du justerer. Som det forklares i video'en, så er der ikke noget, som er rigtigt eller forkert. Det handler mere om, hvad du selv foretrækker, og hvad der virker bedst for dig med dit personlige anslag og tykkelsen af de strenge, du bruger. Personligt har jeg også noteret mig, at en større afstand til strengene kan have en tendens til at dæmpe mere i de højere fremkvenser, og jeg kunne godt tænke mig fremover at tilstræbe en lidt blødere lyd, og så skal pick-upperne jo sænkes lidt i forhold til tidligere.

Gibson på Youtube - og hos DanGuitar.dk

Der sker en masse spændende på Gibsons profil på Youtube. Hvis du ikke allerede kender den, så kan du finde det ikoniske mærke og deres meget varierende indhold ved at klikke lige her.

Hvis du leder efter en Gibson, som du kan både spille og justere på, kan du finde vores udvalg hos DanGuitar.dk ved at klikke på billedet af den dejlige Les Paul Standard 50's Gold Top ude til venstre. Vi har også nogle utroligt lækre westernguitarer fra Gibson, som du finder ved at klikke her.

Du kan også købe dig nogle føleblade til formålet ved at klikke her eller en "string winder" med tilhørende tang til at klippe strengene. Dén finder du ved i stedet at klikke her!