Hurtig levering
30 dages returret
Vi er e-mærket
Tilbage til oversigt

Ikke igen?!

"... Vil ham bloggeren fra DanGuitar.dk nu igen pushe ét eller andet band eller en musikalsk sammenhæng, som jeg under ingen omstændigheder har brug for i mit liv? Er det (igen) en kvindelig trommeslager eller bassist, som han synes, skal fremhæves? Og hvad er det i grunden lige, han prøver at sælge mig?"

Jo, hør lige her:

Du er netop blevet ramt af bandet

The Cold Stares

Ligefrem at kalde dem for et "band" er måske en mild overdrivelse, for The Cold Stares består i virkeligheden kun af ungdomskammeraterne Chris Tapp og Brian Mullins, som tilsammen udgør en temmeligt hårdtslående duo med en åben forbindelse til rock-guderne. Dyp selv tæerne i riff-baseret blues-rock her med nummeret "Prosecution Blues"

Det særlige ved deres lyd er, at The Cold Stares kun består af sanger/guitarist Chris Tapp og trommelslager Brian Mullins... Og sådan spiller de altså også live: Trommer, guitar/sang - og ingen bas. På bandets albums optræder en simpel (men i allerhøjeste grad tilstrækkelig) baslinie, som følger sangenes hoved-riff, og som jeg går ud fra spilles af Chris Tapp. Men live er der altså kun de to!

Duoen er fra byen Evansville i den amerikanske stat Indiana, og de har nu i alt fem album-udgivelser under bæltet, hvor deres egen udgave af den klassiske, nøgne form for rock'n'roll har fået lov at udvikle sig frem til og med den seneste udgivelse fra 2021 - "Heavy Shoes". De har nået over 20 millioner afspilninger på Spotify, hvilket er fuldt fortjent og meget livsbekræftende for så autentisk et band. Undervejs har der været mange sten på vejen, indtil det nuværende niveau, hvor de har varmet op for store navne som Rival Sons og været med på blues-stjernen Joe Bonamassas flydende blues-rock festival, "Keeping The Blues Alive At Sea Cruise". I stilen minder de måske lidt om The Black Keys, men døm selv, når du kommer lidt længere ned i materialet... Her kommer "In The Night Time" fra det seneste album

Som nævnt er autencitet et kendetegn ved bandets musik, lyd og tekster. Sanger Chris Tapp har i interviews nævnt, at der ikke findes noget emne i verden, som han er bange for at tale eller skrive om. Han har blandt andet udtalt, at "hvis du ikke tillader dig selv at være menneskelig og fortælle, hvad du gennemgår, så får du andre til at tro, at de er alene i verden med deres lort"... Selv har han både skilmisse og kræftsygdom bag sig, og så gemmer han på en ret kompliceret familiehistorie: Han er nemlig selv adopteret og fandt ud af dét som 10-årig. Og han har følt sig meget alene, efter at han fandt sin bedstefar død for egen hånd. Også længere tilbage i hans adoptivfamilie har der været drama, kriminalitet og drab, som har sat sit præg på den yngre udgave af Chris Tapp.

Du kender sikkert godt til den gamle blues-musiks tekster om ikke at have penge eller at have mistet sin kæreste.... Men i The Cold Stares' udgave, er teksten anderledes - mere rå... Tænk for eksempel lige over disse linier fra nummeret "Hard Times", som er at finde på duoens nyeste album, og som du også har haft lejlighed til at gøre dig bekendt med i musikvideoen, som indledte denne lille hyldest

"I can't pay my rent

... and I can't even sleep at night..."

I mine ører er dét da en rå og direkte tekst, som sammen med bandets hårdtslående og lidt nøgne lyd med hårdslående trommer og upoleret fuzz på guitaren giver et særdeles socialrealistisk indtryk. Og det er der bestemt ikke noget galt med, når musikken er så god, som den er her. Vi finder i øvrigt noget lignende i nummeret "It's A Game", hvor teksten kredser omkring, hvordan en "working man" passer to jobs syv dage om ugen og stadig ikke kan betale sine regninger. Og samtidig med, at teksterne kommer fra eller beskriver livets skyggesider, så sidder beatet og den meget rå guitar lige i skabet. Der er med andre ord tale om ægte rock'n'roll!!

En del af det nye album er da også indspillet i Sam Phillips Recording Studios i Memphis, Tennessee. Sam Philiips stod oprindeligt bag Elvis Presley, Johnny Cash, Roy Orbison og B.B. King for nu blot at nævne nogle af hans meritter.

Her kan du høre Chris Tapp fortælle om bandet, lyden og sangene i et rigtigt "corona-interview" med Guitar Interactive Magazine

Jeg ved ikke, hvordan du opfatter Chris Tapp derude bag din skærm? ... Eller om du overhovedet kan koncentrere dig om andet end interviewerens charmerende dialekt? Bare rolig - det går over efter et par minutter. Nå, men derefter synes jeg personligt, at Chris Tapp er et enormt spændende menneske!

Hvis du ikke kan få nok er her en stemningsfyldt ældre mini-dokumentar om bandet - taget fra deres egen Youtube-profil. Her forklarer de blandt andet, hvordan det gik til, at deres første fire albums blev udgivet uden nogen egentlig pladekontrakt, og hvordan en form for talentkonkurrence kan føre til andet og mere end vi er vant til her i Skandinavien. Du kan høre om "hard times" og om at blive fanget i pladebranchens generelle deroute - alt sammen på en poetisk omend meget direkte måde. Her er første halvdel af bandets historie samlet i deres egen dokumentarfilm, "Look Over Yonder Hill"

Som du helt sikkert kan høre er der meget "old school" Mississippi blues i bandets fundament, men der er sket meget siden da. Dét kan du høre på det nyeste album!

Spil sangene

The Cold Stares brillerer med iørefaldende riffs, som trods alt ikke er alt for komplicerede. Til gengæld serverer de dem på en måde, som er så autentisk, at vi andre får svært ved at følge med. Hvis du gerne selv vil prøve at spille nogle af The Cold Stares' numre, så er her et link til en søgning på node-siden Ultimate Guitar, hvor du finder en del af deres produktion med en guide til akkorder eller som tab.