Rock and Roll Hall of Fame

Hvert år i begyndelsen af året kårer organisationen Rock and Roll Hall of Fame de kunstnere, som er fundet værdige til optagelse i rockens "Hall of Fame". Blandt kriterierne er, at kunstneren skal have været kendt indenfor musikken i mindst 25 år - og tilmed "excelleret" indenfor faget. Det er dog ikke et krav, at kunstneren har været aktiv i alle 25 år, og man kan i teorien godt optages flere gange - som for eksempel guitaristen Eric Clapton, som er den eneste der er optaget hele tre gange.

Man kan jo mene, hvad man vil om at fremhæve nogen musikere frem for andre, men det er en nu engang en kendsgerning, at optagelsen er forbundet med stor ære, og når man kigger på nogle af de navne, der tidligere er optaget, er der heller ikke tale om noget dårligt selskab. Hvad siger du for eksempel til navne som Chuck Berry, Elvis Presley, Michael Jackson, Bruce Springsteen, Prince, U2 og Metallica?!

Optagelsen i Rockhall

De optagne for året 2019 optages ved en officel ceremoni, som denne gang finder sted i Barclays Center i New York d. 29. marts 2019. Det er et stort arrangement med exclusive live-optrædender og skåltaler. Hver optagelse markeres med en tale af en kendt kunstner, som på én eller anden måde er tæt knyttet til og indspireret af den kunstner, der skal optages. For eksempel blev Deep Purple i 2016 præsenteret af Metallicas danske trommeslager og stifter, Lars Ulrich, mens bluesfænomenet Stevie Ray Vaughan and Double Trouble i 2015 blev præsenteret af ingen ringere end John Mayer, hvis tale du kan se her nedenfor

 

 

 

"Class of 2019"

Til 2019 er der temmelig mange optagelser. Andre år er der knap så meget trængsel i feltet, for det kommer an på, hvor mange af de nominerede, der opnår mere end 50 procent af stemmerne i fagjuryen. Her er listen over navne, som skal optages i 2019 med et par kloge ord og måske en video af hver.

The Cure

Bandet med Robert Smith i front behøver næppen nogen nærmere præsentation. Bandet var også nomineret i 2012, men denne gang lykkedes det altså at blive optaget med det, Rock and Roll Hall of Fame kalder for "deres innovative post punk" og goth-agtige fremtoning.

 

 

 

Stevie Nicks

Hun har været medlem af Fleetwood Mac, men har også lavet masser af musik i eget navn. Dét anerkender Rock and Roll Hall of Fame hende nu for med årets optagelse. Hendes stemme ændrede den amerikanske rock, da hun udkom med sit debutalbum i eget navn i 1981. Her er en Youtube-version (kun lyd) med hittet "Edge of Seventeen", som er afspillet mere end 77 millioner gange på Spotify

 

 

 

Def Leppard

Hvis du er lige så gammel som mig, husker du sikkert Def Leppards plade "Hysteria" og historierne om, at bandets trommeslager kun havde én arm, fordi han havde mistet den anden i en trafikulykke - og så var det ikke engang løgn! Def Leppard anerkendes for sine melodiske hooks og "sexy swagger" og for at have været med til at etablere den tungere rock på hitlisterne i starten af 1980'erne. Hvis du har glemt, hvordan de lyder, så er her "Poor Some Sugar on Me" fra hovedværket, Hysteria

 

 

 

Janet Jackson

Der var en tid før "Nipple Gate", hvor Janet Jackson med Justin Timberlakes hjælp fik blottet sit bryst under deres prestigiøse optræden i halvlegen af Superbowl d. 1. februar 2004. Janet Jackson kan meget mere end at være søster til Michael Jackson. Hun er rent faktisk én af de kunstnere, som har været med til at forme den moderne pop- og dancemusik, og hun udgiver stadig musik, som er værd at høre. Magasinet Billboard kårede hende ved udgangen af 1990'erne som den næstmest succesfulde pladekunstner i årtiet, og da hun skrev kontrakt med Virgin i starten af 1990'erne var der tale om tochifrede millionbeløb i dollars, hvilket var sensationelt. Hun har til dato solgt over 100 millioner plader, så det er i grunden underligt, at hun først bliver optaget nu - efter sin tredje nominering.

Her får du videoen til "Made for Now" (2018) sammen med Daddy Yankee, som er afspillet mere end 12,5 millioner gange på Spotify

 

Radiohead

Med den karismatiske forsanger, sangskriver og idémand, Thom Yorke, blev Radiohead i 1990'erne ret kendte med nummeret "Creep", som passede perfekt ind i periodens tidsånd med grunge-rock og underspillet lidelse og selvhad. Bandet har siden kæmpet for at gøre sig fri af nummeret, som de ikke længere spiller live. Allerede med albummet "OK Computer" var de videre og er siden blevet kendt som én af rockens helt store profiler. Rock and Roll Hall of Fame kalder dem for "den digitale revolutions undergrundspionérer" og fremhæver dem på højde med Radioheads egne forbilleder i Pink Floyd og R.E.M. De vendte ifølge Rock and Roll Hall of Fame hele musikbranchen på hovedet!

Vi springer for bandets egen skyld over megahittet "Creep", som er afspillet mere end massive 322 millioner gange på Spotify og giver dig i stedet "Karma Police" fra albummet "OK Computer", som udkom i 1997 og betragtes som et af genrens vigtigste albums nogensinde!!

 

 

 

Bandet spillede i øvrigt en meget rost koncert i silende regnvejr på Northside Festival i Aarhus, 2018. Hvis du er meget interesseret - og dét bør du være - kan du læse mere om koncerten ved at trykke her!

Roxy Music

Roxy Music er næsten mere et fænomen end "bare" et band! Bandet optages efter sin første nominering med ordene "et eksperiment, som synliggjorde Rockens fremtid" - intet mindre!! Bandet tæller profiler som Andy McKay, Brian Eno og Bryan Ferry. Det er svært at beskrive med ord, hvad Roxy Music stod for, men deres betydning kan ikke undervurderes, og de optages da også som allerede nævnt for deres første nominering til Rock and Roll Hall of Fame. På Wikipedia omtales bandet genremæssigt som både "art pop", "art rock" og "glam rock" med mere... (?!)

Her fejrer vi dem med bandets mest afspillede nummer på Spotify, "More Than This" med mere end 35 millioner afspilninger. Det er poppet og nærmest slesk - men alligevel så pirrende, specielt og bare Rock'n'roll i sin fremtoning!

 

 

 

Læs selv mere om bandet og dets bedrifter hos Rock and Roll Hall of Fame ved at klikke her!

The Zombies

Jeg må med skam indrømme, at jeg ikke kendte The Zombies, før jeg skulle lave denne artikel... Bandet beskrives af Rock and Roll Hall of Fame som det bedste af psykedelisk pop og som én af 1960'ernes mest beundrede og indflydelsesrige grupper!

Sådan her så det ud, da de optrådte på TV i "The Hullabaloo Show" i 1965, og dét er faktisk ret fedt!