Svensk musik

Der er ingen tvivl om, at vores skandinaviske broderfolk kan noget... Tænk bare på ABBA, Emilia, Robyn og ham den syngende tandlæge, Dr. Alban. Der er talrige eksempler på, at svenskere er blevet til noget indenfor musikkens verden, men jeg tror ikke, at du før har hørt sådan noget, som du nu skal præsenteres for, selvom også den hårdere rock kender til eksempler på svensk kunst.

Her skal vi nemlig tage et kig på noget så sjældent som et svensk pigeband med mere end almindeligt strøm på og med tydelige noter af AC/DC. Men som du skal lære mere om nu, så er de andet og mere end "blot" et levn fra 70'erne i ny og mere feminin indpakning. Uanset dit eget køn, så er der grund til at lade dig inspirere, når svenskerne gør det igen og rocker igennem, så vi andre kun kan sidde tilbage og undre os over, hvad det lige var, der gik for sig...

Her skal du nemlig møde et svensk festvidunder i form af hard-rockerne fra

Thundermother

- et band som slet ikke er nyt. Men dét er det meste af besætningen til gengæld...

Bandet roterer omkring grundlæggeren, Filippa Nässil, som startede Thundermother i byen Växjö i det sydlige Sverige allerede i 2009. Filippa har status som en moderne, skandinavisk guitargudinde, og det er hende, du kan se i aktion på billedet til højre. Bandets historie er lang og hård, men undervejs er det ifølge eget udsagn Filippa, som har trukket læsset, indtil hun fra 2017 fik nogle nye kolleger i bandet.

Som nævnt blev Thundermother dannet helt tilbage i 2009 i hjembyen Växjö - men flyttede sidenhen til den svenske hovedstad, Stockholm. Fra 2012 nåede bandet frem til en fast besætning, som stod for indspilningen af det første album, som udkom i 2014 på det store pladeselskab, Warner Music. Bandets besætning skulle vise sig at holde nogle år, men i 2017 gik det helt galt, og alle andre end stifteren, Filippa, forlod bandet. Samtidig annoncerede Filippa Nässil, at hun indenfor kort tid ville annoncere en ny sammensætning af bandet.

De nye medlemmer består af en sangerinde med åbenlyse blues-rock kvaliteter ved navn Guernica Mancini, som flankeres af bassisten Majsan Lindberg - og bakket op af den hårdtslående Emlee Johansson bag gryderne. Bandets sammensætning gennemgik samtidig dén grundlæggende ændring, at Filippa fremadrettet var eneste guitarist i bandet. Til gengæld vil du kunne se på video'en nederst i denne artikel cirka 6-7 minutter inde, at hun både kan drikke øl, mens hun spiller og spille slide med den tomme flaske bagefter!

Heat Wave

Bandets første album med de nye medlemmer udkom sidst på sommeren i 2020, og er en hårdtslående cocktail af målbevidste rocksange, som lugter af 70'erne, men som alligevel har deres eget liv. Det er kendetegnende, at stort set ingen af sangene varer over fire minutter, for mere er ganske enkelt ikke nødvendigt for at levere festen gennem dine højttalere! Bandet har været en tur i den danske hovedstad, København, hvor de har indspillet i Medley Studios med stjerneguitaristen og produceren Søren Andersen bag pulten. Her kommer første single fra albummet - "Driving In Style"

 

 

Det danske heavy-site, heavymetal.dk skrev i sin anmeldelse d. 28. juli 2020, at albummet "er et stilstudie i, hvordan 70'er-hardrock skal skæres i det 21. århundrede. Anmeldelsen medgiver, at albummet eller bandet ikke er specielt nyskabende, men at de er meget andet og mere end et kvindeligt "AC/DC kopi-band med egne numre". Thundermother er og kan noget i sig selv, og dét beviste albummet "Heat Wave" da også straks med fine hitlisteplaceringer i både Tyskland og hjemlandet, Sverige.

Thundermother drager nu på en større turné i Tyskland for at supporte udgivelsen af albummet, og mon ikke vi også får dem at se her i deres skandinaviske broderland? Her kan du høre, hvordan de lød d. 21. juni 2019 på den tyske festival, Kieler Woche. Klippet er optaget af en kameratelefon eller lignende, så det er nok ikke den bedste lydkvalitet, du har hørt, men bandets indsats fejler ikke noget!