Spotify

Jaja, vi kender alle Spotify og nogle af os streamer endda vores musik derfra... Så hvor vil DanGuitar hen med en overskrift om en streamingtjeneste, som er ved at være "gamle nyheder"?

Lad os se på et overbevisende rekorder, som er sat her i starten af år 2021:

  • 15,7 millioner streams på én dag
  • 17 millioner streams dagen efter
  • Første sang, som er streamet mere end 80 millioner gange på én uge
  • Eneste kunstner, som debuterer sine første to singler i top 10 af Billboards "Hot 100" liste

Vi taler her om én af pop-himlens klarest lysende stjerner lige for tiden. Hun er kun 18 år gammel, 165 centimeter høj, og hun har allerede sat et mærke på den kommercielle del af musikhistorien, som aldrig vil kunne slettes igen. Hun er naturligvis

Olivia Rodrigo

Hun fortsætter med at sætte rekorder og imponere selv garvede musikere med sine evner og sin sangskrivning. Olivia Rodrigo er som nævnt kun 18 år gammel, og hendes debutalbum, "Sour", sætter den ene rekord efter den anden. Nu venter vi alle sammen på en verdensturné, så fansene kan komme til at opleve hende live!

Det har nok næsten altid stået i kortene, at Olivia Rodrigo skulle blive til noget indenfor den levende kunst. Hun har taget lektioner i sang og skuespil allerede, fra hun var seks år gammel! Karrieren tog fart allerede, da hun var 12-13 år gammel med en rolle i filmen "An American Girl: Graces Stirs Up Succes", og fra 2016 spillede hun en fremtrædende rolle i Disneys serie "Bizaardvark". Senere blev det til en rolle i serien "High School Musical" - ligeledes på Disney, og undervejs har hun fået lov at skrive og indspille nogle af sangene til de produktioner, hun har medvirket i.

High School Musical: The Musical: The Series

Olivia Rodrigos egentlige gennembrud som sangskriver var nok sangen "All I Want", som hun skrev til "High School Musical" serien, hvor hun også var med til at skrive nummeret "Just For A Moment". Lad os lige nyde en alternativ version af videoen til "All I Want" her

 

 

 

Fedt nok, at hun selv har skrevet sangen, og på dén måde tager serien jo lidt afsæt i virkeligheden!

Olivia skriver selv på sin hjemmeside, at hun elsker at skrive sange, og at det faktisk er hendes yndlingsbeskæftigelse i hele verden. Dét kan man virkelig godt høre, når man sætter sig at lytte til debutalbummet

SOUR

Olivia Rodrigos præstationer i arbejdet med film og serier overbeviste de mægtige musikselskaber Interscope og Geffen, og starten af 2020 bød på en god, gammeldags pladekontrakt til Olivia Rodrigo. Hun har herefter brugt sin isolation under den verdensomspændende Corona-epidemi til at skrive sange og indspille dem i sin garage, og dét er der kommet debut-albummet "Sour" ud af. Lad os vende tilbage til musikken og smage på debutsinglen fra albummet. Her er det "drivers license"

 

 

 

"drivers license" stod for de første tre af de rekorder, jeg fik nævnt i indledningen til denne artikel. Singlen udkom på Spotify d. 8. januar i år og allerede d. 11. januar slog den Spotifys rekord for flest streaminger på verdensplan med 15,7 millioner - en rekord som kun stod ved magt i et enkelt døgn for allerede d. 12. januar 2021 slog hun sin egen rekord med ærefrygtindgydende 17 millioner streams!!!

Opfølgeren, "deja vu", der er én af mine personlige favoritter gjorde det også helt urimeligt godt og byder på stor sangskrivning med ætsende ironi og en slet skjult bitterhed. Mange af sangene handler om break-ups, men det er OK, så længe hun gør det så vidende og poetisk - med en stram smag af bitterhed. Jeg er for eksempel ret vild med ordene fra nummeret "traitor", hvor hun synger om en ekskæreste, som er kommet lidt for hurtigt videre til en anden, som han allerede havde kontakt med, mens han datede sangens jeg-fortæller, og som fortælleren har taget skridt til at tale med fyre om. Han får følgende salut med på vejen: "Guess you didn't cheat... But you're still a traitor!"

Albummet "SOUR" udkom d. 21. maj 2021, og hvis ikke Olivia Rodrigos verden allerede var forandret efter de tre første singler, så blev den det i hvert fald med albummets modtagelse af fans og anmeldere. Hun er for eksempel blevet kaldt "en af generation Z's største kunstnere", og albummet hyldes som en af de bedste "overgangsplader" siden Taylor Swifts. Og nu, vi alligevel kommer omkring Taylor Swift, så nævner Olivia selv Taylor Swift som ét af sine største forbilleder. Dét kan man på en måde godt høre i sangskrivningen, men Olivia Rodrigo er alligevel helt sin egen!

Hun elsker som nævnt at skrive sange, og har gjort det så langt tilbage, hun kan huske! Dét understreger jo også en gammel pointe fra disse sider: Nemlig at sangskrivning er en muskel, som skal trænes, og at man bliver bedre, jo flere sange, man skriver.

Olivia Rodrigo holder sig i hvert fald ikke tilbage med sin sangskrivning, og flere af hendes sange har da også vundet et advarende, lille "E" ud for titlen på spotify. Hvis du ikke allerede ved det, så betyder dét, at der er "explicit lyrics" i sangen - altså et mere farverigt end egentligt pænt sprog...

Her tager vi et kig og et lyt på "deja vu", som indeholder så bitre og ætsende linier som "I made the jokes you tell to her" og at den mistede fyrs nye kæreste sikkert kun kender Billy Joel på grund af sangens fortæller. Det er mega fedt, godt fortalt/skrevet, og så er melodien og sangkunsten bare helt i top

 

 

Og jo... DanGuitar.dk's undertegnedes skribent er en sur gammel rockdinosaur... Men hende her kan jeg altså rigtigt godt lide, og så gør det jo ikke noget at guitaren igen har sneget sig ind i toppen af hitlisterne, for den (guitaren) er med i både elektrisk og akustisk form på "SOUR". Eftersom Spotify alligevel giver os muligheden for at indlejre links til musik, skal du da ikke snydes for en smagsprøve på numrene fra "SOUR", som du kan prøve at give et lyt her

 

 

 

 

Hvis du vil vide mere

Hvis du er interesseret i at vide mere om Olivia Rodrigo, kan du besøge hendes egen officielle hjemmeside ved at klikke lige her, og der er også flere links og detaljer på Wikipedia-siden om hende. Dén finder du ved at klikke her, og begge links åbner i nye vinduer!

Endelig kan jeg anbefale hendes officielle kanal på Youtube.com, hvor der er musikvideoer og tekstede versioner, hvor du rigtigt kan komme ind på livet af lyrikken. Dén kanal finder du ved at klikke lige her!