Motivation

Her hen mod slutningen af året er det tid til at tænke frem mod det næste... Nytår er en god anledning til at gøre status og opstille nye mål for, hvad du gerne vil opnå i det næste år. Nu er musik jo sådan noget underligt, svævende noget, som kan være svært at måle, så hvad med i stedet at fokusere på din indsats?

Her er en guide til, hvordan du får øvet dig i det kommende år - så meget som du gerne vil! Dybest set handler det jo "blot" om motivation, så tænk lige over disse punkter, før du kaster dig ud i det...

Lyt til musik

Prøv at lytte (mere) til den genre, du spiller lige for tiden. Hvis du skal forberede dig på et jazz-job, så nytter det jo ikke noget, at du hører norsk doom metal hele tiden, vel? Lyt til jazzen, eller hvad det nu er, du arbejder med lige for tiden, og så vil du opleve, at din egen musikalitet helt automatisk begynder at bevæge sig i samme retning.

Vær tæt på dit instrument

Dit instrument kalder på dig! Jo tættere du er på det, og jo lettere adgang du har har til det, jo mere får du spillet! Hvis din jødeharpe ligger nede i kælderen eller i cykelskuret, så kan du ikke høre den kalde - og så får du ikke øvet! Hvis kontrabassen derimod står ved fodenden af din seng, så den er det første, du ser om morgenen, så får du øvet!!

Få en rejsekammerat

Næsten uanset, hvad du spiller på, så fås netop dit instrument garanteret også i en rejseudgave. Der findes rejseguitarer, basser, tambouriner, blokfløjter og alt muligt andet, mellem himmel og jord. Benyt dig af det, så du aldrig tager hjemmefra i længere tid ad gangen, uden at have mulighed for at spille. Man kan synge, spille eller som Matt Harding danse over hele verden - og Matt gør det hvert eneste år. Her kan du se, hvad han oplevede i 2016

 

 

 

Prøv noget nyt!?

Selvfølgelig bliver du ikke verdens bedste jazzpianist, hvis du kun synes, at det er sjovt at spille vuggeviser eller salmer fra kirkesangbogen. SÅ er tingene ligesom sat på spidsen... MEN for at undgå stagnationens grimme ansigt, bør du engang imellem prøve at lytte til eller spille noget helt nyt! Selv bevæger jeg mig mest indenfor noget, der vel bedst kan betegnes som blues-rock, men til tider forsøger jeg at spille jazz, og når jeg vender tilbage til min egen genre igen, kan jeg som regel mærke, at noget har flyttet sig - at mit spil er blevet mere nuanceret.

Se Thom's Guide to Jazz på Youtube.com lige her - måske du også kan lære noget?

 

 

 

Se og hør musik live

Det er velkendt, at det kan booste din motivation at opleve dine idoler i virkeligheden. Tag ud og hør musik så meget, som du har tid eller råd til, for der er statsgaranti for, at oplevelserne vil tilføre dit liv en værdi, som du ikke kan opnå på andre måder!

Selv et ukendt, lokalt band kan overraske og motivere dig, hvis de virkelig leverer varen, og på den anden side, hvad er så det værste, der kan ske? Hvis du er uheldig at komme ud og opleve en virkeligt dårlig koncert, så kan du gå hjem med den dér fornemmelse i maven, der fortæller dig, at "dét kunne jeg have gjort bedre" - og så har din selvtillid fået et lille boost...

Vær kreativ

Jamen, selvfølgelig er det vigtigt at kunne sine skalaer og arpeggios, men det kan også let blive kedeligt at øve sig på. Og der findes faktisk indenfor den rytmiske musik masser af eksempler på musikere, som har drevet det til noget indenfor musikken, uden at vide det mindste om musikteori.

Kuren er at være kreativ - skab noget nyt! Ved at bruge det, du allerede ved, kan du skabe ny musik og have det sjovt på samme tid - og hvis du gør det længe nok, er jeg helt sikker på, at du også lærer mere om musikken og dit instrument.

Moralen er, at du skal huske at lege med musikken!

.... Men husk...

Lad være nu med at pine og plage dig selv for meget, hvis du ikke når målene eller lever op til dine egne ambitioner! Du har ikke travlt, og musikken er en rejse i sig selv.

Det skal altid være sjovt at spille musik, og hvis du ender med at fokusere for meget på det negative i form af dét, du ikke får gjort, så får den musikalske del af dit liv ikke den værdi for dig, som du fortjener. Vi skal huske at have det sjovt, for dét er jo "at the end of the day" det, som musikken handler om!

Se blot her, hvordan nogle af verdens bedste, klassiske musikere forstår at more dig med en gammel disko-klassiker - løjerne starter for alvor cirka 30 sekunder inde i videoen