Hurtig levering
30 dages returret
Vi er e-mærket
Tilbage til oversigt

Brug dine ører

Vil vi ikke alle sammen gerne kunne spille dét, vi hører, uden at skulle tænke nærmere over det?

Vores forældre eller bedsteforældre vil nok kalde det "at spille efter gehør", men dét udtryk er efter min mening forældet og virker en smule støvet. For i virkeligheden handler det vel bare om at kunne spille dét, du gerne vil, ikke?

Men kan det virkelig passe, at du kan lære at "spille efter gehør", uden at


  1. have absolut gehør - altså at kunne genkende alle toner, som du hører

  2. være født med særlige evner

  3. have øvet "aflytning" af musik i tusindvis af timer?

JA, det er bestemt muligt at skabe en bedre forbindelse mellem dine ører og din guitar - også med det udgangspunkt, som de fleste af os arbejder ud fra. Jeg opfatter ikke mig selv som specielt musikalsk eller trænet på min guitar... Og min familie er desværre heller ikke i tvivl om, at mine evner lader noget tilbage at ønske... Men denne artikel og de tilhørende klip med David Walliman er til alle os, som tror, at slaget er tabt på forhånd, for dét behøver ikke at være tilfældet!

Uanset, om vi kalder det "at spille efter gehør", eller vi ønsker at lytte nogle af rockens store klassikere af, så kan det lade sig gøre at blive bedre til det. Dét skal vi lære noget om her, så lad os komme i gang med det samme

David Walliman - kendt fra Youtube

Det er ikke længe siden, at vi igen mødte David Walliman på disse sider. Han har en kanal på Youtube, hvor han gerne vil lære os alle sammen at blive bedre musikere på vores guitarer, samtidig med at han selvfølgelig gerne vil sælge nogle af sine egne produkter til undervisningsbrug. Sidste gang ville han gerne fortælle, hvordan vi kunne styrke vores musikalitet ved at lære at lytte musik af. Dén omtale finder du et link til nedenfor under "Lær at lytte sange af".

Denne gang ser vi på, hvordan man så rent faktisk gør det i praksis, når man gerne vil lære at spille dét, som man hører.

Undervejs kom vi omkring muligheden for at skabe dig et teoretisk fundament for dine bestræbelser... Jeg håber og tror på, at du kom igennem videoen alligevel. Det nemlig til at begynde med godt virke ret skræmmende, men dét er jo på den anden side netop noget af det, som David Walliman fortæller om med udgangspunkt i sin egen oplevelse fra sin "musikskole" i slutningen af 1990'erne. Husk blot, at du hverken kan eller skal vide alting - musik er en proces, som vi lever i. Du bliver aldrig "færdig"!

Du kan checke David Wallimans kanal ud ved at følge dette link, som selvfølgelig åbner i et nyt vindue, så du ikke kommer væk fra alt det dejlige hos DanGuitar.dk.

Hvis du vil vide mere

David Walliman har faktisk lavet en hel lille serie om, hvordan du lærer at spille guitar udelukkende ved hjælp af dine ører. Dér kommer vi mere i dybden, og det kan godt virke meget omfattende og dermed skræmme os, før vi nogensinde er kommet i gang. Men prøv alligevel, for der er faktisk rigtigt meget hjælp at hente, og Davids serie vil helt sikkert hjælpe dig i din udvikling. Men lige en lille advarsel: Hvis du ikke kender til de mest grundlæggende skalaer, så er det måske ikke lige her, du skal lægge din energi lige nu.

Men hvis du har en times tid til overs af dit liv, som du gerne vil bruge på at bygge et solidt fundament for din videre musikalske udvikling, så har du her en gylden chance for at blive bedre. Her er David Wallimans video nr. 1. om, hvordan du bliver i stand til at spille dét, du gerne vil, og den er godt nok et par år gammel - men det gør vel ikke noget, når bare budskabet af let at fordøje!

Der findes i alt fem videoer i serien, som også introducerer dig til nogle af de vigtigste skalaer, før den slutter med "tips & tricks". Hvis du klikker lige her, kommer du til afspilningslisten på Youtube, og så ved du jo godt, hvad du skal lave i weekenden.