Én looper, tak!?

Loop-pedaler har længe været "the talk of the town", og det er, som om interessen slet ikke vil tage af igen. Hvis du også har undret dig over, hvorfor sådan én skulle være uundværlig, så læs med her...

For mit vedkommende er der sket dét for et par uger siden, at en klog, ældre kollega spørger mig, om jeg i grunden har en looper, og om sådan én er obligatorisk at have i sit arsenal af udstyr. Hvad svarer man lige til sådan et spørgsmål, når man skal forestille og at være en form for "produktekspert" indenfor guitariske? Svaret lød nok noget i retning af følgende:

"Mjoeh....

Jeg har vist én i min HX Stomp multi-effekt processor, men det er ikke noget, jeg har haft mod til at eksperimentere ret meget med."

Jeg har vist i øvrigt også haft lejlighed til at spille falsk henover et loop i en lille produktdemo, som aldrig kom på nettet - måske fordi vores videofyr havde medlidenhed med mig?

Pete Thorn og MXR's Clone Looper

... Og så kommer denne her looper fra MXR, som vi nok alle sammen kender i forvejen, og kort efter dukker mit idol Pete Thorn op i mit feed på Youtube.com, hvor han viser mig, hvordan sådan noget skal gøres... Pedalen hedder Clone Looper, og modellen har fået den mindre mundrette betegnelse M303. Uden sammenligning i øvrigt, så har Pete Thorn det åbenbart ligesom mig, for han fortæller glad og åbent, at han aldrig har haft en looper selv, men for MXR's skyld, så giver han lige en "hurtig" demonstration til brug for Youtube... Og manden er jo fantastisk - men det er nok også derfor, at han har fået lov at spille sammen med solister fra "øverste hylde" såsom Chris Cornell og Melissa Etheridge. Se selv her, hvad han kan med Clone Looperen

 

 

 

Og hvis du ikke allerede er overbevist, så kan du lige smage på MXR's produktvideo her nedenfor

 

 

 

Skulle du have lyst til at se en moderne kunstner bruge loops i vildskab, så tryk her og kom videre til en søgning på Youtube, hvor jeg har fodret Youtubes system med navnet Tash Sultana og ordet "loop"... SÅ skal du bare se...

Hvad kan jeg bruge en looper til?

En looper er en meget, meget alsidig tilføjelse til dit pedalboard, eller hvor du nu opbevarer den slags. Du kan selvfølgelig gøre, som Tash Sultana på linket ovenfor eller som Ed Sheeran her nedenfor, men den slags kræver uden tvivl lang tids øvelse. Men det er fedt! Til gengæld kan du allerede fra første øjeblik, du får en looper indenfor døren, give dig til at lege og på den måde gøre din egen musikalske rejse til noget helt særligt. Du kan for eksempel:

  • bruge den som en slags metronom ved at indspille et loop med noget rytmisk
  • jamme sammen med den, hvis alle dine buddies er ude at spille fodbold og derfor ikke kan spille med dig
  • indspille korte loops med akkorder eller klange, som du så for eksempel kan spille skalaer henover for at se, hvordan de enkelte toner spiller sammen med akkorden
  • indspille en bestemt akkordprogression, som du gerne vil prøve at spille solo eller melodilinie henover - det er ikke så svært, som det lyder. Til gengæld vil jeg godt advare og sige, at du hurtigt bliver træt af "Twinkle, Twinkle, Little Star"...
Det er kun fantasien - og til en vis grad evnerne - der sætter grænserne. Du kan selvfølgelig også én gang for alle gøre op med det rytmiske element og anskaffe dig en looper med indbygget trommemaskine som for eksempel denne NuX Loop Core, som oven i købet er i stereo. Du finder den ved at klikke her eller på billedet ude i venstre side.

Ed Sheeran gør det

... Gør du? ;-)

Se med her, når verdensstjernen Ed Sheeran viser, hvad han kan gøre med en looper. Dét gjorde han i øvrigt hver eneste aften - helt alene på en kæmpe scene foran cirka 50.000 mennesker, da han spillede en soloturné i den forløbne sommer. her giver en han en mini-lektion i, hvordan man gør sådan noget...

 

 

 

Det fortælles i øvrigt, at da Ed Sheeran begyndte at bryde igennem, var der flere velmenende rådgivere herunder hans tidligere manager, som kraftigt frarådede ham at blive ved med den form for heksekunst, fordi "sådan noget er der ingen fremtid i". Tiden har ret tydeligt vist, at de tog fejl i dét - både med hensyn til Ed Sheeran og looping!

Køb en looper hos DanGuitar.dk

Hvis din nysgerrighed er vækket i tilstrækkelig grad, så kan du købe MXR'en hos os ved at klikke på billedet af den her - linket åbner i et nyt vindue.

Du har også mulighed for at søge på vores hjemmeside efter ordet "looper" eller bare "loop" og se, hvad der sker, for vi har nemlig en del forskellige lækkerier på hylderne indenfor loopets ædle kunst!

Headrush Looperboard

Og så lad os lige tage en bonus til sidst, for når det kommer til looping, så skal vi da lige nævne det ypperste og nyeste på området.

Hvis det skal være rigtigt vildt, så har vi nemlig lige fået det nye board fra Headrush, som er noget nær et helt multiboard kun dedikeret til loopning i alle dens afskygninger. Det er så vildt., hvad dét board kan, at jeg hurtigt måtte give fortabt, da en kollega bad mig lave en video-demonstration af det. Som allerede afsløret ovenfor, så er jeg ikke nogen stor loop-kunstner, og dét board kan så meget med sine 12 footswitches og otte trinløse drejeknapper for ikke at forglemme sin 7 tommer store touchscreen, at jeg bliver helt svimmel bare af at tænke på det!