12 strenge

Du har helt sikkert hørt lyden af en 12-strenget guitar før, men det er ikke sikkert, at du selv har tænkt nærmere over, at det netop var sådan en fyr, du hørte. Lad os taget et lille kig ind i et univers, som kan berige dig musikalsk og gøre det endnu sjovere at spille guitar! For selvfølgelig bliver oplevelsen da bare endnu bedre, jo flere strenge der er på instrumentet, ik'?

Hvis du ikke allerede kender følelsen af at spille 12-strenget guitar, så er det noget med, at du dine ører ringer af fryd, og du mærker tonernes svingninger mod din krop, hvor de rammer dig fra guitarens bagside. Lyden er fyldig med fokus på de højere registre, og lyden ligesom "synger", når du spiller. Det er svært af finde nogle skandinaviske ord, som kan bruges til at beskrive lyden af en 12-strenget guitar. På engelsk er det noget med "chime" og "jangling" - og jo... Det "ringer" for ørerne på den fede måde! Du kan også være med - her er det en gammel 80'er klassiker med Bon Jovi, hvor bandets tidligere stjerneguitarist gennem mange år, Richie Sambora, giver den gas på 12 strenge i introen.


Du kan også glæde dig til at komme længere ned i teksten her, hvor jeg vil introducere dit til Tom Petty og hans solide "bagtæppe" af 12 saftige strenge. En 12-strenget guitar er nemlig i høj grad et instrument, som er beregnet til akkompagnement. Den er for eksempel idéel til solooptræden i bedste singer-/songwriter stil.

Noget af det fedeste ved at spille guitar er da at tage en stor, fed og åben akkord, som man slår hårdt an og så bare mærke, hvordan lyden breder sig i rummet og opsluger alt! Men forestil dig nu, at du kan få dobbelt så meget af det hele... Måske du kan opnå det med dobbelt så mange strenge?

Som navnet antyder, så er der naturligvis dobbelt så mange strenge på sådan én, end vi finder på en "almindelig" guitar - fordelt i par af 2. En 12-strenget guitar stemmes normalt sådan, at de fire dybeste toner (E, A, D og G) stemmes med en oktav imellem, mens de lysere strengepar (H og E) stemmes ens. Det giver en enormt fyldig og "syngende" lyd, og en 12-strenget spiller på grund af sine mange strenge også højere end 6-strengede guitarer. Til gengælld skal man holde tungen lige i munden, når man stemmer den, for der er mange strenge at forholde sig til, når det hele skal være i stemning.

MusicRadar

Engelske Musicradar er ét af verdens største websites for musikere og musikinteresserede. Dér kan du finde alverdens informationer, rygter, undervisning og omtaler af det nyeste og fedeste grej. Koncernen bag står blandt andet bag magasinet "Guitarist", så det er altså nogle seriøse mennesker med fingrene på pulsen. Musicradar udgav for kort tid siden en artikel, hvor de gennemgår nogle af markedets mest interessante 12-strengede guitarer, som det ser ud her i efteråret af 2020. Artiklen kaldes en "Buyer's Guide" og går også lidt nærmere ind i konstruktionen af den 12-strengede guitar.

Du kan blandt andet lære, at en 12-strenget guitar er konstrueret til at modstå et meget større træk, og at dét betyder, at den nødvendigvis er lidt kraftigere bygget end en seks-strenget guitar - og dermed tungere. Samtidig er alting lidt større for at give plads til de ekstra strenge. Halsen er normalt lidt bredere, og guitarens hoved, som på engelsk hedder et "headstock" er normalt også lidt større, fordi der jo skal være plads til seks stemmeskruer mere, end vi er vant til. Du vil ofte også opleve, at gribebrættet på en 12-strenget guitar føles lidt fladere end på mange andre guitarer. Hvis du har lyst til at se mere af MusicRadars liste, kan du finde deres buyer's guide ved at klikke her.

Tom Petty

En blog fra DanGuitar.dk ville ikke være helt komplet, før jeg har forsøgt at "pushe" et af mine egne idoler, så dén oplevelse skal du naturligvis ikke snydes for her. Tom Petty var indtil sin død i d. 2. oktober 2017 én af USA's og den moderne verdens helt store sangskrivere. Hans sangskrivning lever videre i ånden hos mange af dem, som tegner hitlisterne i dag. For eksempel spiller superstjernen John Mayer ofte nummeret "Free Falling" i løbet af sine egne koncerter. I 1991 Udgav han albummet "Into The Great Wide Open" sammen med sit band The Heartbreakers, og dér finder vi et helt album, som er decideret sovset ind i 12-strenget guitar. Lad os tage en smagsprøve med ét af de store hits - Learning To Fly


Den 12-strengede guitar høres straks i form af en lys - men alligevel fyldig lyd, som dominerer klangbilledet allerede fra starten af sangen. Du kan se stjerneguitaristen Mike Campbell i baggrunden med en guitar med to halse - en såkaldt "double neck", hvor han spiller på den øverste hals, som er udstyret med 12 strenge. Der er masser af 12-strenget guitar på albummet, som jeg kan give min varmeste anbefaling som noget af den bedste sangskrivning, jeg nogensinde har hørt! Albummet solgte hæderligt med mere end to millioner solgte eksemplarer alene i USA, men den helst store omtale kom fra musikvideoen til titelnummer, "Into The Great Wide Open", som fik masser af "heavy rotation" på TV herunder i særdeleshed MTV, som var en meget stor formidler af musik og musikvideoer i 1990'erne. Videoen var helt speciel i sin måde at fortælle en historie om "Eddie", som flyttede til Hollywood og fik en karriere indenfor musik. Hovedrollen blev spillet af filmstjernen Johnny Depp, som i 1990'erne og langt ind i 00'erne havde status som noget nær verdens mest sexede mand. Nyde lige, hvordan Tom Petty og hans band, The Heartbreakers deltager i forskellige roller undervejs i videoen, og se om du kan spotte andre berømtheder undervejs. Og lad os lige nyde både Johnny Depp og Tom Petty her i "Into The Great Wide Open"


Lagde du også mærke til, at Johnny Depps fingre følger sangens akkorder, der hvor kæresten lærer ham at spille guitar lidt over et helt minut inde i sangen?

Tom Petty forlod desværre denne verden alt for tidligt, da han døde som 66-årig af hjertestop. Ved en obduktion fandt man masser af smertestillende og antidepressive midler i hans blod og fastslog dødsårsagen til at være "forgiftning ved et uheld". Hans datter og især hustru har efterfølgende flere gange forsøgt at bortforklare det på måder, der tilskriver forgiftningen til en hoftelidelse. Han efterlod sig en sangskat uden lige og vil for altid blive husket for sit bidrag til verdenskulturen i form af sange som dem, du har mødt ovenfor, "Free Falling" og mange andre.

... Og nu har Tom Petty forhåbentlig også være med til at overbevise dig, kære læser, om at du skal prøve en 12-strenget guitar?

Køb den selv hos DanGuitar.dk

Hvis du er blevet nysgerrig på, om du skal have din egen 12-strengede guitar, så har vi nogle gode eksemplarer at vælge imellem hos DanGuitar.dk. Først og fremmest vil jeg fremhæve dén Hagstrøm Deluxe Viking 12-string, som Musicradar anbefaler i deres artikel. Ganske vist finder vi den først helt nede på en 9. plads, men den er til gengæld ganske overkommelig rent prismæssigt Du kan se den her ude til højre, hvor du også kan klikke på billedet og blive ført til vores webshop, hvor der er flere oplysninger om den fede spade.

Hvis du er mere til noget akustisk, så har vi nogle rigtigt gode eksemplarer af racen på lager. Du finder dem ved at klikke lige her! Check for eksempel japanske Takamines GJ72CE-12 ved at klikke på billedet af den ude til højre. Selv elsker jeg både Japan og Takamine, og er der virkelig noget værdi at hente for pengene.

Husk i øvrigt, at hvis du har spørgsmål eller særlige ønsker, så kan du altid kontakte os på chat, telefon eller mail. Vi sidder klar til at hjælpe, og der er ikke noget, vi hellere vil end at hjælpe dig med at finde dit drømmeinstrument...