Hvad sker der her?

Kender du Sire? Det er et amerikansk mærke, som har revolutioneret markedet for elektriske "bas-guitarer" indenfor de seneste fem år via firmaets samarbejde med basvirtuosen, Marcus Miller. Og nu gør de det igen - men denne gang er det guitarer, det handler om - både elektriske og akustiske...

Jeg kan naturligvis aflevere den sædvanlige sælgersnak og fortælle om en "uovertruffen sammenhæng mellem pris og kvalitet" - og pludselig har du lukket din browser og er gået ud for at smøre dig en mad med torskerogn - måske endda tilsat noget citron og remoulade husk i øvrigt at tilsætte tilbehøret i netop dén rækkefølge!Aldrig remouladen først!

Nå, men dén situation, hvor du stopper med at læse, skulle vi jo gerne undgå. Så lad os straks se på, hvem Sire har slået pjalterne sammen med for at skabe sin nye serie indenfor guitarer, hvor du betaler det halve og får det dobbelte. Nu skal du nemlig møde

Mr. 335

.. Eller Larry Carlton som han også hedder... Det er ikke sikkert, at du kender 72-årige Larry Carlton endnu, men dét kan du jo komme til, når jeg her præsenterer dig for én af de mest sympatiske og velspillende bedstefædre, du nogensinde har hørt om! Og så har han spillet med artister, som var gigantiske stjerner, før nogen af os andre blev født. Hvad siger du for eksempel til navne som Diana Ross, Steely Dan, Joni Mitchell, Dolly Parton, Barbra Streisand og Michael Jackson? Og det er kun nogle ganske få af de navne, som Larry har indspillet for eller optrådt med i tidens løb, og dét var endda for manges vedkommende, før han skabte sig en klippefast solokarriere som jazzet instrumentalkunstner! Som studiemusiker har Larry Carlton medvirket på tusindvis af indspilninger, hvoraf over 100 har solgt sig til guldplader. Prøv at tage en tur omkring Wikipedia.org og se Larrys diskografi som hyret, ekstern musiker. Du kan finde den ved at klikke her (åbner i nyt vindue).

Larry Carlton er i en position, hvor han kun spiller med de bedste - og det har han faktisk været i mindst fire årtier. Sådan noget er en fordel, når man skal ud at spille. Dét kan du få en smagsprøve på her i løbet af nogle numre fra den franske festival "Jazz á Vienne", hvor Larry Carlton spillede med sig eget band - og sikke et band!!! Prøv at læne dig tilbage og bare lyt... Til guitaren... Til trommerne og bassen... Det swinger og emmer af helt urimeligt dygtige musikere!


Nu har jeg allerede nævnt ord som "legendarisk" og "verdens det ene eller det andet", men i Larry Carltons tilfælde er det i dén grad berettiget at bruge sådan nogle ord. Mange af den tænkende musiks store stjerner refererer til Larry Carlton som et forbillede og en foregangsmand - han er ganske enkelt ham, man selv gerne vil være!

Larry Carlton begyndte at spille guitar som blot seksårig. Han spillede som professionel musiker på klubberne i Los Angeles, mens han gik på college, og sådan kan man jo også betale for sin uddannelse... Hans interesse for guitar og jazz kom ud af radioen, hvor han som ung guitarist hørte guitarjazzens fædre, Joe Pass, Barney Kessel og senere Wes Montgomery. Debutalbummet hed i tidens ånd "With A Little Help From My Friends" og er fra 1968, men han har siden udført en stor del af sit indspilningsarbejde i sit eget studie "Room 335", hvor de fleste af hans egne albums også er indspillet. Besættelsen af tallet 335 kommer fra Gibsons hollowbody guitar, 335, som er Larrys hovedinstrument - men han spiller på alt muligt og er ikke på nogen måde begrænset til 335'eren.

I 1988 var det lige ved at gå galt for Larry Carlton, da han blev passet op på gaden udenfor sit studie og endte med at blive skudt i halsen, så han fik alvorlige skader på stemmebånd og nervebaner, så han blev lam i venstre arm og ikke kunne spille gennem seks måneder. Det må være en forfærdelig situation for en professionel kunstner! Men han kom sig heldigvis og har også siden beriget verden med musikalske mesterværker og undervisning. Han sælger blandt andet kurser gennem uddannelsesstedet Truefire. Dét og meget andet kan du se og høre om i denne video, hvor Premier Guitars stjernereporter John Bollinger er på besøg hos Mr. 335 i Nashville - USA's musikalske hovedstad.


Der er mange gode historier i den halve times tid, som besøget varer i den færdige udgave. Jeg er for eksempel ret vild med, at han købte sin Gibson 335 fra ny i 1969, fordi han var på udkig efter en guitar, som kunne bruges til alt. Og er det ikke også en fantastisk historie, at han har fået sin backup-guitar - en Gibson 335, årgang 1968 - i gave fra en fan?! Hvis du selv drømmer om noget lignende, så kan du købe Larrys H7 fra Sire lige her nedenfor.

... Og nu er det jo ikke ligefrem noget, en guitarforhandler nyder at høre, men ét eller andet sted er det da fascinerende, at Larry Carlton fra sin position som én af verdens mest celebre guitarister siger, at han ikke samler på guitarer - men kun beholder dem, som han har brug for til at løse jobbet bedst muligt!

Hvis du vil vide mere

Du finder et link til en lidt ældre omtale af Sire og Marcus Miller basserne lige nedenfor denne artikel. Og hvis du har lyst til at "besøge" Larry Carlton på nettet, så kan du finde ham ved at klikke her - på den kun let misligholdte hjemmeside www.mr335.tv. Eller prøv at foretage en søgning på hans navn på Youtube.com - så skal du bare se - og høre!!! Tag for eksempel et lille klik her (åbner i nyt vindue), og check nogle af mulighederne for at lære ham nærmere at kende.

Sire's Larry Carlton - køb dem her!

Hos Sire gjorde man dét, at de kloge guitardoktorer fik lov at låne nogle af Larry Carltons yndlingsinstrumenter, som de så målte og vejede, mens de tænkte længe og grundigt over, hvad der gjorde netop disse instrumenter til favoritter hos én af verdens bedste musikere. Guitarerne blev røntgenfotograferet og i nogle tilfædle skilt ad, før Sires erfarne teknikere var i stand til at tegne sig frem til moderne udgaver af Larrys guitarer. Der blev både lagt til og trukket fra - ligesom der er i mange tilfælde blev tilføjet moderne features som for eksempel den afrundede overgange mellem hals og gribebræt.

Hos DanGuitar.dk er vi glade og stolte over at kunne præsentere dig for så overraskende en produktlinie, som der er kommet ud af samarbejdet mellem "Mr. 335" og Sire. Det er smukke og velspillende instrumenter, som ikke lader noget tilbage at ønske. Der er tænkt over deltaljerne som for eksempel overgangen mellem guitarernes hals og krop, som på nogle af modellerne er fladet ud og høvlet af, så du har bedre adgang til de højere toneregistre, når du rigtigt skal være guitarhelt! Og så er der samtidig blevet råd til ibenholt på gribebrættet af el-guitarerne, og et varmebehandlet dæk på de akustiske. Hvis du på nuværende tidspunkt skulle være i tvivl, så kan jeg oplyse dig om, at der her er tale om kvalitetsstempler, som normalt hører til i langt tungere prisklasser!

Tag lige et klik og et kig på billedet her ude til højre af min personlige favorit, H7'eren i farven "see through red", som jeg skal hjem og slagte sparegrisen for at få råd til.

Jeg udfordrer dig hermed: Kan DU lade være med at købe dén efter at have forlystet dine øjne på ibeholtsgribebrættet, locking tuners, saddel i ægte ben og humbuckers med alnico 5?

... Ellers så tag et kig på den svinelækre goldtop, L7, som du kan finde ved at klikke lige her!

Larry Carlton live

Nu, hvor Covid-19 virussen desværre ser ud til at skulle ledsage os ind i efteråret og vinteren, har vi jo allesammen tid nok, ikke? Så lad os slutte med en optagelse fra en festival i 2017, hvor Larry Carlton spillede på Festival de Jazz de Vitoria-Gasteiz. Skru op og nyd!