Alle kender Roland

Roland er sådan et mærke, som altid har været der. Måske derfor kan man godt komme til at glemme det og tage det for givet. I virkeligheden - og det ved vi jo også godt alle sammen - så gemmer navnet på et verdenskendt japansk brand, som fremstiller kvalitets- og mærkevarer indenfor musikinstrumenter. Det er især eletroniske instrumenter som klaverer, keyboards og trommer, der bærer navnet Roland, men firmaet står også bag det meget kendte mærke Boss, som især er kendt for effektpedaler til guitar og bas - men som også laver forstærkere og andre kvalitetsprodukter inden for området.

Vi runder af med en sjov historie om, hvordan japanere vælger navn til deres virksomhed, så hold ud og hæng i med læsningen!

Begyndelsen - Ikutaro Kakehashi

Rolands stifter Ikutaro stiftede firmaet i Osaka i Japan i 1972. Roland er dermed ældre end denne ydmyge skribent selv... Roland blev stiftet med en forholdsvis beskeden selskabskapital og har siden vokset sig endog særdeles stor. Mærket har siden slutningen af 1970'erne været anerkendt som én af de helt store spillere på markedet for professionelt musikudstyr!

Osaka, hvor det hele startede, er i øvrigt kendt som en "hyggelig" lille provinsby, der efter japanske forhold bedst kan sammenlignes med Aarhus. Osaka består primært af lavere byggeri og er dermed i kraft af sit indbyggertal på næsten 3 millioner en temmelig stor by - geografisk set!

Rolands oprindelse - Hammond orgler

Forinden stiftelsen af Roland havde Ikutaro Kakehashi lavet musikinstrumenter for andre siden 1960 under navnet Ace Electronic Industries. Under dét navn lavede man blandt andet rytmebokse som underleverandør for det legendariske mærke Hammond! Roland er med sin forhistorie dermed en af de ældste spillere på markedet for elektroniske musikinstrumenter! Allerede fra starten af 1960'erne fremstillede man både forstærkere og effekter til el-guitar.

Efter at have stiftet sit eget firma i 1972 ophørte samarbejdet med Hammond, som det japanske moderselskab betragtede som en konkurrent.

Boss pedaler og forstærkere

Roland har siden 1977 lavet effektpedaler til især guitar og bas under sit selvstændige brand, Boss. Firmaets kompakte pedaler har dermed 40-års jubilæum i år!

 

 

Boss pedaler er kendt for at være af god kvalitet og meget holdbare i kraft af metal-kabinettet. I de senere år er nogle af dem endda blevet så efterspurgte, at der handles med "årgangsmodeller" til højere priser, end de oprindeligt blev udbudt til!

Pedalerne blev i øvrigt fremstillet i Japan indtil 1990, hvor produktionen flyttede til Taiwan. Stort set ALLE kendte guitarister bruger eller har på ét eller andet tidspunkt brugt Boss produkter. Smag blot på disse eksempler: Eric Clapton, Prince, Oasis, Queen, Slash, David Gilmour, Nirvana og Steve Vai!!!

For et par år siden lancerede Boss en ny serie af forstærkere under navnet "Katana" - opkaldt efter et japansk samuraisværd. Serien er meget rost og fås i mange størrelser som både combo og top - alle med samme grundlæggende egenskaber og effekter.

Roland Jazz Chorus - JC-120

Siden 1975 har Roland stået bag en af de mest holdbare serier af transistorforstærkere nogensinde - "Jazz Chorus". Dét gør JC serien lige så gammel som undertegnede, hvilket er helt skørt at tænke på... JC'erne er såkaldte "solid state" forstærkere - altså transistorbaseret teknologi. De er lette at transportere, holdbare og forholdsvis billige i anskaffelse. JC serien er blevet brugt at så forskellige navne som

  • The Police
  • Metallica
  • Joe Satriani
  • Pat Metheny
  • Jeff Buckley
Betydningen af JC-serien som eksempel til efterfølgelse indenfor helt "clean" lyd kan ikke overdrives. Der stod i hvert fald én både i min folkeskole og på gymnasiet, jeg senere gik på. Kender du den også?
 

 

 

Rhodes Piano

I en periode ejede Roland det legendariske navn og rettighederne til at lave Rhodes klaverer, og Roland solgte også en del digitale keyboards under navnet. Rhodes har tidligere været ejet af Fender Musical Instruments og blev i år 2000 tilbageført til opfinderen af Rhodes pianoet, Harold Rhodes.

Hvordan fik Roland sit navn?

Når man hedder Ikutaro Kakehashi og gerne vil sælge musikinstrumenter over hele verden, må man gøre noget aktivt for at finde et navn, kunderne kan huske...

Men hvordan gør man dét??

 

 

Ikutare Kakehashi og hans firma valgte den indlysende fremgangsmåde at søge inspiration i en ganske almindelig telefonbog. Hér fandt man navnet "Roland", som Ikutare fandt sig tilfreds med. Han kunne især godt lide de to stavelser og den forholdsvis bløde udtale af konsonanterne i navnet... Og så valgte han i øvrigt et navn, der begyndte med "R", fordi der ikke rigtigt var nogen konkurrenter, som hed noget med "R". Dét ville give firmaet mulighed for at skille sig ud blandt mange på for eksempel musikmesser.

Og nej... Pjerrot hedder "Pierrot" på fransk... Men den franske cykelrytter Pierre Rolland har kælenavnet "Pierrot"!