Husk akkorderne

Når jeg lærer noget nyt kan det godt være svært at huske akkorderne til den sang, jeg arbejder med. I vores band har vi vel cirka 30 sange, som vi roterer imellem, og selvom det måske ikke umiddelbart lyder som særligt mange, så kan det godt være svært for os at huske akkorderne til dem alle sammen.

Her er nogle råd, som jeg har samlet op i tidens løb, og som måske også kan hjælpe dig. I virkeligheden er de nok mest lavet til guitarister, men jeg kan ikke se nogen grund til, at disse "huskeregler" ikke også skulle kunne overføres til andre instrumenter.

Og for god ordens skyld, skal jeg lige slå fast, at jeg her skriver om hvilke akkorder, du skal spille og rækkefølgen af dem. Hvis det er selve akkordernes individuelle sammensætning, du har bøvl med, så er dette nok ikke for dig. Skulle dét være tilfældet for dig, så vil jeg i stedet råde dig til at låne et par bøger på biblioteket med sangtekster og akkorder arrangeret for guitar - gerne nogle lette sange fra 60'erne. Slå op i dem, før du låner dem med hjem og check, at de indeholder akkorddiagrammer, så du med det samme kan se, hvordan den enkelte akkord ser ud. Hvis du stadig er i tvivl så er det sådan nogen tegninger her, jeg mener:

 

 

Husk sangen

Har du derimod svært ved at huske akkordrækkefølgen, så kommer vi nu til kernen af dette indlæg. Det klart, at jo hurtigere akkorderne skifter - måske helt op til tre eller fire gange indenfor hver takt, jo sværere bliver det også at huske dem og "følge med". Derfor kan det være smart med nogle huskeregler og en grundig metode, som kan hjælpe dig med at huske akkorderne.

1. Skriv akkorderne ned!

Det lyder måske lidt mærkeligt og gammeldags, men du kan faktisk have meget ud af at skrive akkorderne ned på et stykke papir! Det skal være på et stykke papir - metoden virker ikke, hvis du taster oplysningerne ind på en telefon eller en tablet.

At skrive stimulerer hjernen og er en meget effektiv metode til at memorere oplysninger - og dermed også akkorder!

2. Spil akkorderne langsomt for dig selv!

... Og kig på din hånd, mens du gør det... Læg mærke til enhver lille bevægelse og notér dig især eventuelle mønstre eller gentagelser i, hvordan fingrene bevæger sig. Bemærk også sammenhængen med hensyn til, hvilke bevægelser, der er lette, og hvilke der falder dig sværere. Sådan en lille "analyse" af dit eget bevægelsesmønster kræver noget tid og eftertænksomhed, men det vil på magisk vis betyde, at du får akkorderne og teknikken mere ind under huden.

3. Opfind et ord eller en sætning ud fra akkorderne

Prøv, om du kan få bygget akkordernes bogstaver eller lyde ind i et ord eller en sætning, som du kan huske, og som derfor også vil hjælpe dig, hver gang du skal spille sangen. Nogle af dem giver sig selv.... Der er for eksempel ingen grund til at gå nærmere ind på, hvad du skal huske, hvis du spiller "A - H - A"... Men hvad med E - C - A - E - D... Mit eksempel er sikkert ikke særligt godt, men det handler også om, at du kommer i gang med at lave dine egne. Jeg stemmer på "Endeløst CølibAt Er Dræbende".... Min mor ville være stolt af mig for den dér....

Gør, som det falder dig bedst og lettest - måske vil du helst bruge rene forkortelser... Måske vil du blande akkorderne med andre bogstaver og ord, som jeg har gjort ovenfor. Der er ingen regler... Bare du selv kan hitte ud af det!

NÅR du så har lavet dine ord eller sætninger, så vil det hjælpe at få dem masseret ind i din langtidshukommelse ved at sige dem højt flere gange og eventuelt derefter spille dem igennem. Jo flere gange, du gentager dét ritual, lettere får du ved at huske sekvenserne. Det handler som altid om at have gjort dit hjemmearbejde og at gøre det så let for dig selv, som du overhovedet kan!

Hvis du stadig bøvler lidt med selve akkorderne og udførelsen, så se med her, hvor Ben fra Swiftlessons giver nogle fif

 

Forberedelse er nøglen til den gode oplevelse

... OG husk så i øvrigt, at det er hjemmefra, du skal gøre arbejdet ved at øve dig og forberede din optræden!