Stand-by?!

Der er mange holdninger og vandrehistorier indenfor musikken. Én af de mere sejlivede er, at du altid skal "en tur omkring stand-by" på din rørforstærker, før du kan henholdsvis tænde eller slukke den. Nogle har endda adopteret vandrehistorien i en grad, så de er overbeviste om, at du kan ødelægge din forstærker eller i hvert fald forkorte rørenes forventede levetid, hvis du går direkte fra "off" til "on". Men hvorfor?

... Ja, det spørger kloge(re) og mere teknisk kyndige guitarister også sig selv om. Svaret kommer her, men lad os først se lidt på, hvad myten siger:

Det, man tit får at vide, er at man ikke må tænde eller slukke for sin forstærker, uden at "stand-by" knappen er sat på - gæt engang... Stand-by! Som nævnt skulle det gælde både, når du tænder og slukker din rørforstærker. Nogle guitarister er overbeviste om, at det er enormt skadeligt for din forstærker eller i bedste fald "kun" forkorter dine rørs levetid. Og rør kan godt være dyre... Det hører også med til historien, at du ifølge overleveringen skal sørge for at lade din forstærker stå på stand-by og varme op i nogle minutter, før du spiller igennem den. Denne praksis har samme formål - at undgå skade på forstærker eller rør. Desværre er det forkert og i de fleste tilfælde unødvendigt... Og endnu bedre, så behøver du ikke trækkes med samvittighedskvaler eller klaske dig selv på panden, hvis du (som jeg) glemmer at gøre det, som du altid har fået at vide, du skal. Frygten er baseret på et fænomen, som på engelsk hedder "cathode stripping", men som kun er aktuelt ved spændingsforskelle på omkring 10.000 Volt eller mere, hvilket gør det overflødigt at tale om i en guitarforstærker, men det kan du alt sammen læse meget mere om på linket nederst i denne artikel.

Muligheden for stand-by på en guitarforstærker er i øvrigt indført af Fender for at gøre forstærkerne mindre farlige at arbejde med, fordi knappen angiveligt tager toppen af spændingsforskellen (volt) i systemet. Og så er det naturligvis en praktisk form for indbygget mute-knap, som kan bruges til at koble lyden fra, uden nødvendigvis at slukke forstærkeren. På den måde kan du for eksempel stadig holde dine rør varme og vellydende i pausen mellem sets, når du er ude at spille jobs.

Jamen, hvorfor sægler både DanGuitar.dk og alle andre stadig forstærkere, som er udstyret med en stand-by knap?

Dét gør vi, fordi de er lavet sådan på de forskellige mærkers fabrikker! Historien lyder, at flere fabrikanter har forsøgt at blive stand-by knappen kvit, men at der ikke har været forståelse for sådan en "spareøvelse" fra musikernes side.

... Selv ejer jeg i øvrigt en Marshall DSL5C rørforstærker, som ikke er udstyret med stand-by knap, og dén har aldrig voldt mig kvaler i forhold til proceduren med at tænde eller slukke for den. Du kan checke den ud på billedet til venstre for denne tekst. Katten hedder Ellinor og husstøvmiderne er også mine!

Men prøv at undersøge ældre radioer eller fjernsyn - de har ingen mulighed for stand-by, og de har typisk fungeret glimrende alligevel.

Må du røre?

Og nu vi er i gang med rør i forstærkere, så tyg lige på denne her: Jo, du må gerne berøre glasset på rørene med dine bare hænder!!!

Chockerende for nogle - jeg ved det... For det er en gammel myte, at man ikke må røre glasset med fingrene, fordi fedtet fra fingrene smitter af og skaber et "brændpunkt", hvor glasset bliver mere skrøbeligt. Men faktum er bare, at myten er forkert!

Så næste gang, du ser en guitaristisk kollega håndtere sine rør iført hvide handsker som en engelsk butler, så tænk på mig og dét, du har læst på DanGuitar.dk's blog: Det er ikke nødvendigt!

Noget helt andet er så, at du selvfølgelig skal lade være med at rage på glasset med dine bare fingre, hvis røret lige har været i brug og er varmt. Det kan der nemlig komme nogle ret uhensigtsmæssige resultater ud af - især for dine fingre - men dén del siger vel ligesom sig selv, ikke? Røret er også mere skrøbeligt, når det er varmt, men heldigvis kan du jo sikkert god lide dine egne fingre, så alt tyder på, at rørets skrøbelighed i ophedet tilstand aldrig når at blive et problem for os...

Men røret er jo nu engang lavet af glas, så du skal heller ikke kaste med det, vel? Og bemærk også lige, at jeg ikke har udtalt mig om pærerne i din bils forlygter, for dér gælder den gamle regel nemlig stadig: Du skal undgå at røre glasset i pæren med fingrene - uanset om den er kold eller varm!

Guitar-myter

Ultimate-guitar.com har samlet en hel liste over myter om det tekniske område af guitarismen. Ovenstående er blot cirka halvandet punkt fra listen, som omfatter i alt 8 forskellige emner, og du kan finde den ved at klikke lige her!