Kvindelige forbilleder

Hvis du har læst denne blog før, så fornemmer du forhåbentlig, at vi forsøger at give vores musikalske medsøstre den opmærksomhed, de fortjener.

 

I dagens blog tager vi en lille "afstikker" og ser på, hvordan musikken trives andre steder end lige i den traditionelle musikbranche eller på scenerne. Her er vores gamle ven, Rick Beato, som guider os til nogle af de rigtigt seje damer på de sociale medier. Nogle af dem kender du måske i forvejen, men der er helt sikkert også nogle på listen, som vil give dig nye oplevelser

 

 

 

Som du sikkert har bemærket selv, så lever og trives musikken derude - også på andre betingelser end tidligere. Læg derfor mærke til, at det ikke er tilfældigt, når Rick Beato taler om "female artists" - kvindelige kunstnere. Vi lever nemlig nu i en tid, hvor man kan anerkendes som musiker og kunstner ud fra, hvad man laver på Youtube, Instagram eller Facebook. Der er ikke tale om nogen ny udvikling, for sådan har det været længe, men 2020's Corona-ballade har accellereret udviklingen. Det er værd at tænke over, at der ikke længere er nogen grund til, at man skal udgive traditionel musik i form af albums og spille koncerter for at være musiker eller "kunstner".

Kinga Glyk - bas på polsk

Har du det som jeg, så vil du elske noget funky, rytmisk og til tider også ganske melodisk bas med Kinga Glyk. Som noget ganske usædvanligt, så findes der ikke nogen side om Kinga Glyk på engelsk, mens hun er omtalt på den danske Wiki-side, på tysk, fransk og selvføgelig sit modersmål polsk. Her demonstrerer hun i sit "gennembrud" på Youtube, hvad man kan med en bas og en god sang - i et cover af Eric Claptons "Tears In Heaven"

 

 

 

Sikke en timing og teknik! Hendes præstationer på Youtube har i øvrigt skaffet hende en pladekontrakt med mægtige Warner Music, så hendes karriere kan kun blive stadig vildere herfra!

Sarah Thawer på trommer

Ét af navnene fra Rick Beato gav mig en nysgerrig vibe, så jeg har kigget lidt nærmere på den canadiske trommeslager, Sarah Thawer. Hende kan du finde på Instagram under det meget sigende navn @sarahtdrumguru, og dét navn lever hun til fulde op til!

Se med her, hvor hun på ægte canadisk vis varmer op til TV-showet Hockey Night

 

 

 

Sarah Thawers stil og repertoire er meget alsidige. Hun er universitetsuddannet indenfor jazz og verdensmusik, og man fornemmer tydeligt, at hendes tilgang til trommerne er kreativ og utraditionel. Hun har spillet trommer, siden hun var to år gammel og optrådte for første gang på en scene som fem-årig!!

Fordi hun er fantastisk, kommer her lige en "ting" fra Sarah Thawers egen Youtube-kanal (som du i øvrigt kan finde ved at klikke lige her), hvor hun jammer løs på en fusions-jazzet sag, der meget passende hedder "Walkin' The Talk"

 

 

 

Youtube-guitarist Helen Ibe

... Og nu hedder vi jo DanGuitar.dk, ikke? Så ingen blog er vel helt komplet uden en guitarist. Check Helen Ibe fra Nigeria.

 

 

 

Helen er et friskt pust, og hun bruger sin Youtube-kanal til at inspirere og uddanne andre. Jeg er ret vild med hendes valg af toner og harmonier, som tydeligt demonstrerer, at teknik i sig selv ikke er alt. Hun vil mægtigt gerne lære begyndere at spille guitar, så giv hende et besøg ved at klikke lige her. Hvis du gerne vil vide mere om hende, kan du starte med at se Mary Spenders lange og grundige interview med Helen herunder

 

 

 

Her forklarer hun blandt andet, at noget af dét, som oprindelig fik hende til at vælge guitaren som sit instrument som 16-årig var, at hun følte sig tiltrukket af den lyd og udseende - at det på alle måder var et smukt instrument, og sådan er vi heldigvis flere, der har det! Hun har en rigtigt spændende historie at fortælle, og man kan ikke lade være med at trække på smilebåndet, da hun fortæller om at vælge musikken som sin levevej med ordene "it's Africa for Heavens' sake... No one wants a child to be a musician!" - men dét må man sige, at hun er blevet.