David Walliman

Måske er du allerede stødt på David Walliman på Internettet. Han har en succesfuld karriere på Youtube, hvor han offentliggør videoer, der skal lære dig at spille (bedre). Han kredser primært om el-guitaren, men hans instruktioner om musikteori, tonelære og indspilning kan bruges af alle. Det kan for eksempel se sådan her ud, når han fortæller, hvordan du kan blive bedre på dit instrument ved bare at foretage nogle få og meget enkle ændringer med hensyn til, hvad du laver, når du sætter dig ned for bare at hygge dig med dit instrument - uden decideret at øve dig målrettet...

 


 

Walliman selv begyndte at spille guitar, da han var teenager i Frankrig. Han taler stadig lidt sjovt, men jeg må indrømme, at jeg ikke lige havde gennemskuet, at det var en fransk accent... NÅ, men han valgte at gå skridtet videre og satse på musikken, så han tog indtil flere forskellige uddannelser indenfor musik og emmigrerede i 2005 til USA for at "blive til noget".

Det er som bekendt ikke så let bare lige at skabe sig en levevej indenfor musik, så han var nødt til at arbejde på en kaffebar for at kunne betale sine regninger. Imens startede han stille og roligt op med at udbyde jamtracks via nettet. Han blev senere en populær instruktør på nettet via blandt andet undervisningssiden Truefire.com, før han selv blev et hit på Youtube. David Walliman fortsætter sin forretning som en kapacitet med hensyn til undervisning, samtidig med at han har andre forretninger ved siden af, hvor han blandt andet både producerer og indspiller som studiemusiker og virker som konsultent indenfor erhvervsudvikling.

Indspilning i studie

På DanGuitar.dk har vi tidligere skrevet lidt om, hvordan du indretter dig i et hjemmestudie, og hvordan du vælger nogle af de vigtigste komponenter i studiet såsom mikrofon, monitors og dæmpning. Der er et væld af information og mange gode råd i nogle af de blogindlæg, der er links til nederst i denne artikel - endda med produktlinks til nogle af vores varer, hvis du er rigtigt heldig... ;-)

Hvis du er lidt nysgerrig på, hvordan sådan noget kan foregå i praksis, så har vores ven ovenfor, David Walliman, en gave til dig. Her har han begået en video på Youtube.com, hvor han viser os alle sammen lidt af, hvad han laver, når han skal indspille guitar på en kammerats demo af en sang, som  er "under udvikling"  på demo-plan. Det er en ekspedition, David Walliman er vant til og fortrolig med, og det er spændende at høre lidt mere om hvad han tænker, og hvordan har strukturerer sådan en arbejdsgang!

Se med her

 


 

Løjerne starter allerede cirka 1:20 inde i klippet, hvor han forklarer, at han altid godt har kunnet lide at anskue en musikalsk produktion lidt ligesom at male et maleri - sådan at mindre dele bliver tilføjet ad gangen, og det til sidst bliver til hele billedet/sangen. Jeg synes, at allerede dén filosofi er spændende og brugbar for os andre. Læg også mærke til, hvordan hans øverste og første spor på DAW'en indeholder et "click track" - altså et spor med metronom, som resten af sporene kan holde sig til, så det hele ender med at være indspillet pænt og ordentlig i samme takt!

Læg i øvrigt mærke til, hvordan han har modtaget demoen fra sin "arbejdsgiver" og så arbejder henover de allerede indspillede ting, som findes i alternative versioner på de forskellige spor. Èt spor er vokal/sang, mens et andet indeholder sangen i ren "synth udgave", som min kollega Lars i øvrigt med garanti vil synes er fed i sig selv!

Der skal selvfølgelig en solo på, og dén klipper David Walliman ind efter, at videoen er cirka 4:40 gammel. Én meget stor fordel ved at arbejde på computer i en DAW er jo netop, at man kan indspille igen og igen og vælge spor til eller fra, mens man mixer op eller ned efter forgodtbefindende. DAW står i øvrigt for "digital audio workstation" og et godt eksempel på sådan et program er Apples "Garage Band", som du kan downloade gratis, hvis du har en computer eller iPad fra Apple. Det virker faktisk rigtigt godt, og til simpel hjemmebrug, er det et uovertruffent program til prisen! David Walliman fortæller i øvrigt her nedenfor, at han bruger Logic Pro 10 som sin DAW.

Hør i øvrigt det gyldne råd lige omkring 8 minutter inde, hvor David siger, at han ville være fristet til at slette dén stump solo, han lige har indspillet, men at han altid lytter til det igen, før han beslutter sig. Hen mod slutningen af video'en bliver der klippet, klistret og kopieret. Læg også mærke til, at det altid er en god idé at double tracke, sådan at man indspiller mere eller mindre den samme linie i to spor, som så hver især føres ud til henholdsvis højre eller venstre. Det bliver aldrig helt ens i de to sider, og på dén måde opnåes der en fyldigere lyd.

... Og så siges der jo også i "udgangsbønnen", at det handler om at tjene sangen først og fremmest - ikke om at brænde igennem med sine egne skillz!

Skulle du nu være interesseret i, hvordan du selv kan lege dig frem til dine egne instrumentale numre og indspille dem, kan du se lidt om, hvordan man skriver et instrumentalnummer her

 


 

Hvis du vil vide mere

Hos DanGuitar.dk har vi altid masser af undervisningsmateriale på lager, og dét gælder både mindre hæfter, bøger med DVD'er og abonnementer på Fenders geniale online-system til nyere musikere, Fender Play. Uanset, hvilket instrument, du spiller på, bør du besøge vores afdeling for nodebøger og DVD'er, som du finder ved at klikke her. Hvis du tror, at du er mere til Fender Play, så kan du læse mere om systemet på vores hjemmeside her - eller købe et abonnement ved at klikke her.

Du kan besøge David Wallimans egen hjemmeside, davidwalliman.com ved at klikke her og se hjemmesiden i et nyt vindue. Hvis du er interesseret i gratis materiale, du kan udvikle dig med, så hold vejret til lige nede i næste linie...

Hvis du er mere interesseret i alle de dér videoer med tips og tricks, jeg har lovet dig, så er det på Youtube.com det foregår, og du kan besøge hans profil ved at klikke lige her.