Hurtig levering
30 dages tilfredshedsgaranti
Vi er e-mærket
Tilbage til oversigt
Allan er gammel

Ja, det kan da godt være, at jeg er ved at være på alder med dine forældre... Men jeg kan altså ikke løbe fra, at jeg nu er 46 år gammel, og at jeg endda har en svaghed for musik, som er ældre end mig selv. Og lige om lidt skal vi beskæftige os med en kunstner, som har udgivet et helt album kaldet "Old Sock", og så er stilen ligesom lagt.


Den danske superguitarist, Mika Vandborg, har engang sagt, at så vidt han ved, sluttede musikhistorien i 1973! Helt så drastisk vil jeg nok ikke gå til værks, men der er i min verden noget om dét med, at "det hele var meget bedre i gamle dage"... I hvert fald når det handler om musik... Hvis du har glemt, hvem Mika Vandborg er, så kan du se et billede af ham her! Jeg har i øvrigt haft det enorme privilegie at gå til undervisning hos Mika i kælderen hos hans forældre, mens han stadig boede i Åbyhøj. I dag ville jeg ønske, at jeg havde været en bedre elev og øvet mig noget mere, da jeg havde chancen for at lære nogle af Mikas tricks! Så hvis du læser med her, Mika, så modtag min oprigtige beklagelse af, at jeg spildte din tid...


Nå, men vi skal til sagen: Det med, at ældre rock er bedst, er naturligvis sagt i spøg. Men nu skal vi se alligevel se på en akustisk guitar, som har spillet en fremtrædende rolle musikhistorien!


Derek & The Dominos


Nu kan det godt ske, at du sidder og tænker på, hvem dét er... Men svaret kommer her: "Layla", "Bell Bottom Blues", "Have You Ever Loved A Woman" og et cover af Robert Johnson-nummeret "Key To The Highway".


Derek & The Dominos blev dannet af Eric Clapton, efter at han forlod den legendariske supergruppe, Cream, og de udgav i 1970 én af blues-rockens store milepæle i form af albummet "Layla And Other Assorted Love Songs", som dybest set bestod af én lang kærlighedserklæring fra bandets ankermand, Eric Clapton, til Pattie Boyd. Hun var på det tidspunkt gift med George Harrison fra The Beatles, og kærlighedshistorien endte med at udvikle sig dramatisk, da hun forlod George Harrison og blev gift med hans bedste ven - Clapton!


Live-optagelser fra tiden med Derek & The Dominos hænger ikke på træerne, så her får du en udgave med Eric Claptons band suppleret med slide-eksperten, Derek Trucks. Det er ikke sikkert, at du selv er helt klar over det, men du kender godt nummeret i forvejen. Riffet og den genkendelige klaver-outro er ikoniske - intet mindre!
Den oprindelige udgave var begavet med en anden slide-guitarist - nemlig Duane Allman, som desværre døde i en motorcykelulykke allerede året efter albummets udgivelse. Hvis man hører den originale version kan man visse steder høre en underlig lyd helt oppe i et toneregister, hvor man normalt kun finder fløjter til at kalde på sin hund. Dét er Duane Allmans værk, og hvem ved, hvad han kunne have drevet det til, hvis han ikke var gået bort i utide?


Albummet skuffede ved sin udgivelse, da både anmeldelser og salgstal var ringe. Til gengæld har albummet flere gange siden sin udgivelse igen sneget sig ind på de amerikanske hitlister, hvilket må siges at være noget af en bedrift. Senest i 2011 røg "Layla And Other Assorted Love Songs" ind på nummer 68 på den britiske albumhitliste!


En Martin D-45


Nu kan du købe en fed Martin guitar, som Eric Clapton brugte, da gruppen optrådte første gang. Det skete i London på et spillested, som hedder Lyceum Theatre d. 14. juni 1970, og dét var Erics private Martin D-45 altså med. Der findes flere billeder fra backstage, hvor Eric varmer op med guitaren, og den var også med på scenen, da Derek & The Dominos gjorde deres debut. Her er for eksempel et billede taget bag i backstage-området ved dén lejlighed.


Guitaren har tilbragt nogle år hos sangeren Dave Edmunds, som fik den i gave af Eric Clapton under et besøg på Claptons landsted, Hurtwood Edge, i 1976. Det var ifølge et brev fra Edmunds meningen, at Clapton ville forære ham en Gibson J-200, jumboguitar, men da han ikke kunne finde den, blev det i stedet til denne Martin D-45!


Dette specifikke eksemplar er ifølge Martins optegnelser lavet d. 12. juni 1968 og er dermed én af de første i serien, efter at Martin genoptog produktionen af D-45. Første serie blev produceret mellem 1933 og 1942.


En D-45 er en dreadnought guitar med den kendte form fra Martin, som firmaet opfandt, og som siden hen har defineret, hvordan en "rigtig" guitar ser ud. D-45 er en pimpet og højt specificeret udgave af firmaets arbejdshest, D-28'eren, og der er tale om et gennemført luksusprodukt, som er håndlavet fra A til Z. En D-45 er lavet med det bedste træ fra Martins lager, og den er pyntet med ægte abelone-indlæg ved kantbindingerne og rosetten - den har i øvrigt også kantbindinger på bagsiden! Det er et dyrt og gennemgribende fantastisk instrument, som kun bliver bedre og bedre med tiden, og den kaldes med rette for en slags "guitarens Rolls Royce". En god guitar bliver også kun bedre af at blive brugt, og hvor mange genstande her i verden kan man i grunden sige dét om? Det er i mine øjne noget ret unikt, som jeg fortæller mig selv vil være et godt argument for at købe så dyr en guitar nu med det samme, så den kan følge mig i årene det kommer og nå at blive helt urimeligt god, før jeg går på pension og får tid til at spille på den!


Du kan købe guitaren hos Julien's Auctions ved at klikke på dette link. Alt hvad du skal bruge, er en halv million amerikanske dollars, for det er guitaren nemlig vurderet til af auktionsfirmaet selv. Og så skal du i øvrigt skynde dig lidt, for auktionen slutter d. 19. november.


Eric Clapton


Ja, hvorfor slutter vi i grunden artiklen med at præsentere ham, som det hele ét eller andet sted handler om? Måske fordi jeg forventer, at du allerede kender ham kun alt for godt.


Eric lever heldigvis stadig, selvom han efterhånden har nogle skavanker, som også hæmmer hans musikalske udfoldelser. Hvis jeg husker rigtigt har han tinnitus, problemer med ryg/skulder fra mange års slæben rundt på tunge guitarer, og så er hans hænder svært angrebne af gigt, så det i dag handler (endnu mere) om at vælge de rigtige toner - frem for at spille så mange som muligt. Eric Clapton er født i 1945 i Ripley på den engelske egn Surrey. Han er i dag anerkendt som én af den elektriske rocks store pionerer, og han har alene eller sammen med andre beriget os med udødelige klassikere som "Wonderful Tonight", "Layla" og "Tears In Heaven" - sidstnævnte efter sønne Conor Claptons alt for tidlige bortgang som kun 4-årig i 1991.


Clapton udgav i 1992 albummet "Unplugged" som blev et gigantisk hit og storsolgte over hele verden. "Unplugged" menes at have solgt over 26 millioner albums på verdensplan, og skiven er dermed verdenshistoriens bedst sælgende live-album nogensinde! Her kan du nyde et klip af lydprøven, hvor Eric spiller "Tears In Heaven"
Hos Martin Guitars i Nazareth, Pensylvania i USA fryder de sig i øvrigt stadig over pladen og koncerten, for netop dér startede en verdensrevolution, hvor akustiske guitarer pludselig igen kunne sælges, og salget eksploderede!


Eric Clapton har udgivet utallige albums - både i eget navn, som bandmedlem eller frontfigur og han har medvirket på en frygteligt masse produktioner og i koncerter med andre. Blandet andet var han en fremtrædende deltager i John Lennon og Yoko Onos store koncert på "Rock And Roll Revival Festival" i Toronto, Canada d. 13. september 1969, hvor det i øvrigt siges, at man var nødt til at sikre sig en god forsyning af heroin forud for Claptons landing, for at han ikke skulle få abstinenser i en grad, som kunne afholde ham fra at optræde... Clapton er siden blevet både ædru og clean, og han har efterhånden solgt mere end 280 millioner albums alene i sit eget navn.


Om du selv kan lide ham og hans musik, så er han indiskutabelt én af tidernes største kunstnere nogensinde. Jeg kan varmt anbefale at læse hans selvbiografi, som udkom i 2007 under navnet "Clapton". Dér lægger han ikke fingre imellem med hensyn til, hvordan han selv har opført sig eller vedrørende de forskellige rusmidler, som han i tidens løb har betjent sig af i helt urimelige mængder! Clapton grundlagde i 1998 sit "Crossroads Centre" på øen Antigua i Karibien, hvor velhavende mennesker kan købe sig til afvænning, men hvor en stor del af centres ressourcer også går til afvænning blandt den hårdt belastede lokalbefolkning. Til finansiering af dét formål har Clapton flere gange arrangeret en musikfestival i Florida, ligesom han har bortauktioneret store dele af sin private instrumentsamling ad flere omgange med stort provenue til følge. Derfra kan du her se ham optræde på sin egen festival i 2019, hvor han spiller Cream-nummeret, "Badge", med blandt andre Nathan East på bas. Du kan helt sikkert genkende utroligt velklingende guitarbreak ved cirka 1:30
Clapton startede med at spille på Gibson, da han for alvor brød igennem med bandet Cream i slutningen tresserne, men allerede omkring 1970 gik han over til at spille på Fender Stratocastere. Der har været mange forskellige perioder i hans øvrige setup, men her kan du se en nylig udgave af Rig Rundown med Premier Guitars John Bollinger, hvor det fremgår, at Erics lyd i dag er ret simpel, så bliv ikke skuffet over manglen på eksklusive pedaler og vintage grej. Til gengæld taber man lidt kæben, da teknikeren fortæller om, hvordan de fanger lyden af de akustiske guitarer, når de spiller live - uden indbygget eletronik i guitarerne
Ikke for at prale, men jeg har billetter til at se ham næste år i København, og jeg glæder mig helt utroligt. Ses vi?


En Martin guitar til dig?


Hvis du også gerne vil skrive dine egne, legendariske sange på en Martin guitar, så kan du klikke lige her og komme til vores udvalg af sådan nogle. Der er helt sikkert også en guitar til dig, og bare dét, at du sidder med en Martin guitar, gør dig til en del af historien, for firmaet Martin har designet western-guitaren, som vi kender den i dag, og som den har set ud i snart 100 år. Martin bygger stadig guitarer i stor stil, og de gør det med respekt for traditionen, så instrumenterne rummer den helt rigtige balance mellem tradition og moderne instrumentdesign. Som nævnt, kan du klikke her og se, hvad vi har af muligheder til dig.


Hvis du er lidt mere økonomisk bevidst, eller slet og ret har lyst til at gå en mere alternativ vej, så bør du kaste et blik på Santana, som er designet i Danmark, og som vi er ret stolte af at få lov at forhandle her hos DanGuitar.dk. Santana laver både akustiske guitarer og el-guitarer, men da denne artikel handler om Eric Claptons akustiske guitar, så har jeg valgt at lægge et link ind til vores udvalg af western-guitarer. Klik på den fede SG50 til højre for disse linier og se hele udvalget!