Covid-19 i musikkens verden

Ja, jeg er også ved at være rigtigt træt af at høre om det... Men det rokker jo ikke ved, at vi skal leve med skidtet - formentlig i lang tid fremover. Og det gør jo underlige ting ved os...

Selv har jeg for eksempel (i arbejdstiden) lige læst en artikel af Kurt Listug fra Taylor Guitars om, hvad pandemien bringer af udfordringer i hans firma og hverdagen dér - alt imens jeg på en kollegas anbefaling sidder og lytter til Van Halens album "Balance". Tyg lige lidt på dén underlige kombination af erhvervsrelevante betragtninger og akustiske guitarer sat overfor desværre nyligt afdøde Eddie Van Halens særdeles elektriske udgave af samme instrument... Og så opdager jeg endda midt i det hele, at Van Halen-albummet indeholder den klæge ballade-hymne "I Can't Stop Loving You"...

NÅ, men vi skal jo alligevel videre alle sammen, og du kan læse lidt mere om Eddie Van Halen, og hvad vi alle sammen skylder ham nederst i denne artikel! For hvad vil DanGuitar.dk's blogger dig så i dag?

Optag din musik

For nogle år siden var jeg kommet med i et band, der spillede gode, gammeldags covernumre - sådan på hobbyplan. Pludselig en dag dukkede der flere mikrofoner og en iPad op i øvelokalet, fordi et par af mine band-kolleger gerne ville prøve at optage os selv. Min hjerne frøs til is, og da der først blev trykket på den røde knap, gjorde mine hænder nøjagtigt det samme - altså frøs til is... Eller måske føltes det nærmere som om, mine fingre var lavet af beton... Det blev til en rigtigt lang aften i øvelokalet, men heldigvis endte vi med et resultat, som alle kunne leve med, og så havde vi hver især en optagelse at øve sammen med hjemme i vores respektive huler.

Dét, vi gjorde den dag i vores øvelokale, som i virkeligheden er vores bassists kælder, har vi heldigvis haft lejlighed til at gøre mange gange siden, og i dag rører det mig ikke synderligt, når lampen bliver rød, og der er tændt for optagelsen. Jeg har til en vis grad vænnet mig til det, og dén tryghed bør vi alle finde i bevidstheden om, at der optages, og vores musik dermed udødeliggøres på godt og ondt.

Noget af det første, du opdager, kan være være, at din timing og præcision måske ikke er helt, som du troede... Du vil i så fald ikke være den første musiker, der på dén måde er vågnet op til en virkelig verden, hvor evnerne i første omgang ikke helt står mål med egne forventninger. Men frygt ej - der kan laves om på det, og det er jo som bekendt aldrig for sent at lære noget nyt. Du kan starte med en metronom-app på din telefon. Der er masser af dem derude, og nogle af dem er endda gratis! Skal der lidt mere kød på, så kan du købe én af os her på DanGuitar ved at klikke på billedet af vores Musedo M20 ude til højre. Når du er klar, så sæt dig godt til rette og jam over en rytme, og når du så er godt inde i flowet, så prøv at optage din "kunst" og se, hvad der kommer ud af det. Jeg kan i øvrigt selv anbefale DrumBeats+ til iPad, som er en meget simpel trommeslager indbygget i din tablet. At have et komplet beat gør det hele lidt sjovere end et simpelt click.. Det skal jo være sjovt at spille, ikke?

Og tro det eller ej, det kan også være, at din musikalske hverdag går hen og bliver lettere. Somme tider kan en optagelse nemlig også vise dig, at du anstrenger dig for meget og måske endda spiller for mange toner på for kort tid? Især guitarister, som til tider spiller bas, bør tænke lidt over dén pointe... Måske har melodien brug for mere "groove" i stedet for flere toner... Også dét kan du lære ved at optage dig selv.

Sjov med tracking

Det skal da være sjovt at optage, så lad os vende blikket mod nogle muligheder i stedet for at fokusere på dine egne fejl. Når du alligevel sidder derhjemme og gør dit bedste for at modvirke spredningen af Covic-19, så har du en gylden mulighed for at have det sjovt med det håndværk, som det også er at indspille. Med vores moderne hjælpemidler har vi mulighed for at opbygge vores egne indspilninger med flere spor og lege godt og grundigt med melodierne. Se på det som at lægge et musikalsk puslespil - bare meget sjovere!

Som med alt andet, er der en læringskurve, som godt kan synes stejl til at begynde med, men for vores generation, som er født med mobiltelefon mellem hænderne, er det nu forholdsvis let at komme i gang. Hvis du keder dig tilstrækkeligt, så se denne video til inspiration


... Og tænk, hvis du en dag skal i studet (sådan et rigtigt ét) med dit band? Så vil det da være for herligt at have styr på det hele i forvejen!

Hvis du vil vide mere

Tillad mig at henvise til nærværende blogs tidligere indlæg, hvoraf du finder et repræsentativt udvalg nedenfor. Du kan blandt meget andet lære om at optage sang og om lydoptimering af dit hjemmestudie. Der er endda en lille artikel om at bruge din iPad eller anden tablet som transportablet mini-studie, og hvad der skal til, for at det kan lade sig gøre. Og som nævnt allerede ovenfor, så er det jo noget af det fede ved dén teknologiske udvikling, som vi har til rådighed i dag; - de fleste af os har nem, hurtig og billig adgang til "eget" studie!

Du kan med fordel starte med én af vores indspilningspakker, hvor du får det meste af det udstyr, du skal bruge for at komme godt i gang. Klik for eksempel på billedet ude til højre og se et godt bud på en pakke, som får dig sendt godt af sted!

Hvis du er mere til podcasts, har vi naturligvis også et bud på, hvordan du kommer videre herfra. Klik for eksempel lige her og se vores Podcaster Pakkeløsning For 1 (åbner i nyt vindue).

... Og skal det være virkelig minimalt, hvad så med at checke vores smartphone mikrofonpakke, som du kan finde ved at klikke lige her - den er næsten så billig, at du er nødt til at købe den bare for at have noget at blære dig med overfor vennerne, ikke?

Eddie Van Halen

Når du læser dette indlæg, ligger Eddie Van Halens bortgang d. 6. oktober 2020 formentlig allerede tre eller fire uger tilbage. Men lad os slå fast, at mandens betydning for den elektriske guitar ikke kan overvurderes! EVH formåede at gøre sig til folkeeje over hele verden - også hos dem, som aldrig kunne finde på at lytte til ét af gruppens albums...

Der er allerede sagt og skrevet meget i forbindelse med hans tragiske afgang fra denne verden, så jeg skal ikke forsøge at gøre mig klogere og mere indsigtsfuld end Internettets førende skribenter på området. Jeg vil derfor nøjes med at pege dig, kære læser, i retning af et par af de mest essentielle mindeord derude.Tillad mig at anbefale en gemmenlytning af bandets tredje album, "Women And Children First" fra 1980, mens du læser mine forslag, som kommer her

Mægtige Rolling Stone Magazine offentliggjorde straks efter dødsfaldet en længere hyldest - How Eddie Van Halen Reshaped Rock Guitar. Artiklen er bestemt læseværdig, og du bør ikke snyde dig selv for at se de videoklip, som er indlejret på hjemmesiden. Klik kun trygt - linket åbner i et nyt vindue.

Shawn Hammond fra Premier Guitar har til gengæld valgt at hylde EVH på en lidt anderledes måde i et meget indsigtsfuldt og til dels selvbiografisk indlæg, som du kan nyde ved at klikke her.

... Og så er det måske lidt pinligt på nuværende tidspunkt at indrømme, at jeg aldrig selv har været så vild med selve musikken. Men dét blev der for et par år siden rettet op på, at da jeg fandt denne strimmel med numre på Youtube. Her optråder det genforenede Van Halen med den navnkundige forsanger-krukke, David Lee Roth, hos talkshow-værten Jimmy Kimmel. Og pludselig kunne jeg se, hvor genial og sympatisk, Eddie Van Halen var. Det er da sjældent, at man ser en "bedstefar" med sådan en kontrol over sit instrument. Så lad os slutte med dét. Her er en hel koncert på i alt ni numre, hvor man selv mange år efter Van Halens gennembrud tydeligt kan se, at bandet betragtede live-optræden som et håndværk med betydelige konkurrenceelementer...


Æret være Eddie Van Halens minde