Sangundervisning...

Er det ikke noget, små drenge får i Kirken?

Som faste læsere nok har bemærket, er jeg først og fremmest guitarist... Jeg har gennem mange år betragtet en smule sang som et nødvendigt onde, der kunne sætte lidt krydderi på min spæde lejrbålsguitar. Men så snart, der kom noget strøm på guitaren, var jeg i grunden helst fri for at synge - og i øvrigt også rigtigt dårlig til det! Jeg har haft det sådan, at "sang er for sangere og pædagoger". Men dér tog jeg så fejl - igen!

.. Og før denne tirade om nødvendigheden af elementære færdigheder indenfor sang for alvor tager fart, så lad mig lige gøre opmærksom på, at belønningen venter længere nede i form af en regulær opvisning fra Chris Cornell, som jeg fandt for nylig, og som inspirerede mig påny til at tage min sangstemme mere seriøst. Hvis du ikke er lavet af sten, vil du også finde ny inspiration dér!

Men... Da jeg gik i gymnasiet, havde jeg musik, hvor vi blandt andet skulle synge flerstemmigt - men hey! Jeg har 17 år gammel og ville bare være guitarhelt, så sangundervisningen inspirerede mig ikke synderligt... BIG MiSTAKE!

Her kan du finde et eksempel på en yngre kvinde, franske Tina S., som allerede er betydeligt mere guitarhelt, end jeg nogensinde turde drømme om!

Derfor skal du synge

Hvis du er singer-/songwriter eller lejrbålstypen, ved du det selvfølgelig allerede: En god sang skal bevæge eller underholde, og den er noget, vi alle kan identificere os med på ét eller andet plan.

Men hvis du er en anden form for instrumentalist indenfor rytmisk eller populærmusik, er det ikke sikkert, at du har draget koblingen mellem dit eget (værdifulde) bidrag og helheden. Sjovt nok er vores fornemste rolle i bandet nemlig at understøtte sangen og den "fortælling" eller følelse, vi skal give vores publikum. Summa summarum: Det hele starter og slutter med vokalen!

DISCLAIMER: Dét gælder naturligvis ikke, hvis du er den nye Joe Satriani eller Beethoven, men som udgangspunkt begår de fleste af os i dag indenfor en form for rock- eller popmusik. Klassiske musikere lærer også et vist omfang at synge, men dét er en anden historie...

Vil du være professionel musiker?

.. Så skal du synge... Punktum...

Det kan lyde trivielt, men hvis Palle og Per er lige gode til at spille bas, men kun Per kan synge... Hvem af de to hyrer Rasmus Seebach så til sin forårsturné?

I Danmark har vi en "fast garde" af "hired guns" - professionelle musikere, som spiller med stjernene i deres bands. Næste gang, du er til koncert med en solokunstner, som bakkes op af et band af professionelle musikere, så læg mærke til, at de alle sammen synger kor! Det er ganske enkelt lettere at få gigs som sideman, hvis du også kan synge! Og hvor er det bare træls at få at vide, når man nu ikke er nogen stor sanger og heller ikke er specielt interesseret i at blive det... Men her kommer så dagens gyldne tip: ALT er lettere, når man har lysten og inspirationen!! Og her kommer det lovede bidrag fra Chris Cornell så ind i billedet, for jeg faldt for nylig over dette her:

... og så var jeg solgt... NU føler jeg mig inspireret og har lyst til at gøre noget ved min spinkle og usikre stemme - hvad enten det er for at kunne synge mere selv - eller "bare" synge kor!

Jeg er dybt, dybt imponeret over, hvad Chris Cornell kunne alene med sin guitar - og af de følelser, som hans fantastiske rockstemme vækker i mig.

Chris Cornell

Efter min mening demonstrerer Chris Cornell ovenfor, at han havde én af rockens største stemmen nogensinde! Det vil derfor heller ikke være passende at snyde dig for de grundlæggende fakta om ham

  • Chris Cornell blev 52 år. Han døde ved et tragisk selvmord d. 18. maj 2017-
  • Han brød i sin tid igennem med bandet Soundgarden, som var ét af de største navne i grunge-bølgen i starten og 1990'erne
  • I starten af 00'erne var han med i Audioslave, som blev ét af "post-grungens" store navne, og som i øvrigt bestod af de fleste medlemmer fra "Rage Against the Machine" + Cornell
  • Han har lavet flere soloudgivelser
  • Chris Cornell lavede "You know my Name" til James Bond filmen "Casino Royale"
  • Han var glad for Martins akustiske guitarer
  • Han kæmpede i en del af sit liv med depressioner og misbrugsproblemer
  • Chris Cornell huskes som én af rockens helt store personligheder!

Nu er det din tur

Måske er du ikke nødvendigvis til Chris Cornell. Selvfølgelig er han med her, fordi jeg selv synes, at han er absolut fantastisk!

Men måske du hellere vil være en ung Lis Sørensen, Medina, MØ eller Ed Sheeran? Det er ligegyldigt, hvem du finder inspirationen hos, bare det virker for dig! Til at slutte af på er her lige en topscorer i form af Ed Sheeran og Beyoncé med nummeret "Perfect".

... Og for at lette dit arbejde har jeg lavet en søgning for dig på "learn to sing" på youtube her!