Monterey Pop Festival

I år er det halvtreds år siden, at Monterey International Pop Festival fandt sted i Californien midt i den legendariske "Summer of Love" i dagene fra d. 16. til d. 18. juni 2017.

Festivalen har opnået legendarisk status med optrædende som The Who, The Mamas and the Papas, Otis Redding og ikke mindst Jimi Hendrix med hans band "The Jimi Hendrix Experience".

 

 

Der er udsendt indtil flere live-albums fra begivenheden, som også blev filmet af legendariske filmskaber D.A. Pennebaker, som også senere har lavet så berømte koncertfilm som eksempelvis Depeche Modes "101" og dokumentarfilm om både Bob Dylan, Little Richard og Chuck Berry. Jimi Hendrix' optræden blev udsendt på video i 1986 under navnet "Jimi Plays Monterey", som også var navnet på LP'en, der udkom samtidig. Den er senere udgivet på CD og findes også i dag på streamingtjenester som for eksempel Spotify.

Hendrix' gennembrud i USA

Monterey betød noget særligt for amerikaneren, Jimi Hendrix. Han var året før udrejst til London, hvor han sammen med bassisten Chas Chandler fra gruppen The Animals skabte "The Jimi Hendrix Experience" - Jimis nye band. Gruppen indspillede albummet "Are You Experienced", som ramte de europæiske hitlister med et brag!

I juni måned 1967 var det blevet tid til, at Jimi skulle prøve at genindtage sit fødeland, USA. Dét gjorde han over en cirka 45 minutter lang optræden på Monterey Pop Festival, og bagefter blev verden aldrig den samme - hverken for Jimi eller rockmusikken!

Det hører i øvrigt med til historien om Jimis optræden på Monterey, at Brian Jones fra the selveste The Rolling Stones var fløjet til Californien udelukkende for at introducere Hendrix fra scenen.. Dét tog cirka 30 sekunder...

 

 

Som de fleste ved, spillede Jimi Hendrix næsten altid på guitarer af mærket Fender Stratocaster. Dét gjorde han igen på Monterey. Også fjerboaen fik indflydelse på musikhistorien - prøv for eksempel at finde billeder af musiklegenden Prince, som tilsyneladende også godt kunne lide fjer!

Jimis brændte Stratocaster

Slutningen på Jimis optræden dén dag på Monterey bliver formentlig aldrig glemt. Han sluttede sit sæt med at spille nummeret "Wild Thing" og i et inferno af feedback og et meget frit jam fra bandets øvrige medlemmer satte han ild til sin Fender Stratocaster, som han derefter smadrede grundigt, før han kastede delene ud til publikum og forlod scenen!

 

 

Forinden, han satte ild til sin guitar, havde Jimi Hendrix spillet det meste af sættet på sin sorte Fender Stratocaster. Dén guitar var efter sigende hans yndlingsguitar, så inden det afsluttende nummer skiftede han til den rød-/hvide Fender Stratocaster, som til lejligheden var udsmykket med et sirligt mønster, som var tegnet på den med neglelak.

Afbrændingen var tilsyneladende grundigt forberedt, og et vidne fortæller da også i filmen "Jimi Plays Monterey", at Jimi før koncerten tabte en lodtrækning til The Who's guitarist og leder, Pete Townshend. Ingen af dem havde nemlig lyst til at spille efter den anden. The Who var nemlig kendt for at lave et vældigt optrin og smadre alt omkring sig under deres koncerter. Jimi Hendrix tabte som nævnt lodtrækningen og skulle spille sidst af de to. Han svor på stedet, at han ville "blow everybody away" og virkelig gøre et indtryk. Døm selv i klippet ovenfor, om han gjorde dét!

Jubilæumsguitar fra Monterey

Fender har i anledning af 50-års jubilæet udsendt en "limited edition" jubilæumsudgave af firmaets Stratocaster guitar, hvor bemalingen er lavet ud fra billeder fra Monterey Pop Festival.

 

 

Guitaren kan skaffes på bestilling indtil starten af december 2017. Jeg har selv købt én og elsker den allerede! Kontakt os, hvis du er interesseret i at høre nærmere - men husk, at det skal være inden december!

Nye pedaler

Hvis du bare ikke kan få Jimi nok, så check vores nye Hendrix Pedaler fra Dunlop nedenfor!