At skrive sine egne sange

Det er nok ikke alle læsere af DanGuitar.dk's blog, som selv skriver sange - eller som drømmer om at gøre det. Men til gengæld er vi alle meget interesserede i musik! Og netop dét - musik - med fokus på sangskrivningen - skal det handle om her.

Vi er faldet over en podcast udgivet af en fyr, der hedder Peter Clausen. Podcast'en handler om sangskrivning - sådan i bred forstand - og der tages udgangspunkt i både egne erfaringer og andre sangskriveres personlige beretninger og oplevelser med musikken. Peter Clausen er uddannet fotojournalist, og så er han sangskriver, musiker og tidligere sanger i bandet The Viperines, som du kan møde her med nummeret "Shame"

 

 

For os, der interesserer os brændende for musik, har det så godt som altid stor værdi at modtage ny inspiration og høre om andre musikeres fremgangsmåde og tanker om både sangskrivningsprocessen og meget andet - dét får du i

Sangskriver - en podcast

Som nævnt handler "Sangskriver - en podcast" - indlysende nok - om sangskrivning. Undervejs i de forskellige episoder møder vi udover værten og idémanden, Peter Clausen selv, en række danske profiler, som hver især har noget at byde på indenfor sangskrivning og musik. Der er tale om yngre kræfter, som måske endnu står foran større gennembrud på musikscenen. Vi kommer langt omkring i programmerne, hvor jeg for eksempel selv følte mig meget optaget af kustnernes tanker om selve arbejdsprocessen og inspirationen til den enkelte sang, ligesom også de ærlige og direkte betragtninger om indspilning og optagelse fangede min interesse.

I et af de nyere afsnit kan du møde en dansk musiker og sangskriver, som i skrivende stund stadig (med lidt god vilje) kan siges at være album-aktuel. Her er

Kristine Hoelgaard

Kristine er fra Aarhus, og vi kommer både omkring Vestergade, Musikcaféen, Aarhus Sangskriverværksted og andet godt på vejen mod debutalbummet "In The Elephant House" fra september 2019. Kristine fortæller blandt andet, hvordan oplevelser med Aarhus Sangskriversted på kunstmuseet Aros førte til albummets titelsang, som vi naturligvis også får lov til at høre undervejs i programmet. Kristine fortæller om indspilningen og om, hvordan der er lavet "lydflader" i studiet i Odense, hvor hun indspillede en del af albummet. Her kan du stifte bekendtskab med første single fra albummet, som jo altså allerede er udkommet for et par måneder siden. Her er Kristine med "Home In My Heart"

 

 

Kristine fortæller til Peter Clausen og lytteren om sine tanker om at undgå det "lalleglade" i sin indspilning af nummret "In The Elephant House" - og om rasleæg, forvrænget akustisk guitar og synth'ede arpeggieringer fra producerens hånd. Hun er selv rigtigt glad for sangen og stolt af den, og hun fortæller om sangens historie i live-sammenhæng, tidligere versioner med melodica og om albumudgaven med klokkespil.

... Og sådan er der masser af spændende og eftertænksomt materiale og inspiration i "Sangskriver - en podcast". Allerede i andet afsnit af podcast'en møder vi for eksempel Anders Graae, som har flere udgivelser bag sig, om som ligefrem underviser i sangskrivning på Musikkonservatoriet i Aarhus. Hvis du ikke kender Anders Graae i forvejen, så kan du se ham optræde på landsdækkende TV her nedenfor

 

 

Det er således en særdeles garvet og vidende gæst, der optræder allerede dér i andet afsnit, hvor han fortæller om sin sang "Mens Luften Endnu Er Mild", og om de tanker og oplevelser, der satte ham i gang med at skrive den. Anders fortæller om sit forhold til sangen og sangskrivningen i det hele taget, mens han også kommer rundt om processen med at skrive sange til sit første album, dets produktion og indspilning, som han med afsæt i besætningen af musikere får kaldt lidt af et "kludetæppe".

The Viperines - Læber

Hvis du vil vide mere, er det altid en god idé at starte med begyndelsen, og i første afsnit af podcast'en, som er lagt på nettet d. 1. juli 2019, fortæller Peter lidt om sig selv og om sin egen arbejdsproces med udgangspunkt i bandetThe Viperines' nummer "Læber". Han fortæller, hvordan sangen oprindeligt havde en anden form og tempo, og hvordan en sang skrevet på og for akustisk guitar ændrede sig, da den kom ind i en mere band-agtig sammenhæng, hvor der blev tilføjet et hook/riff fra bassisten Brians hånd. Vi får en smagsprøve på den første - engelsksprogede - demo af sangen, som Peter Clausen optog på sit kontor med billigt optageudstyr, en ikke alt for dyr guitar og beskedne evner på instrumentet, og Peter fortæller også om sin arbejdsproces og inspiration til teksten. Til sidst får lytteren lov at stifte bekendtskab med det færdige nummer.

Her er en næsten færdig udgave på engelsk i bandets musikvideo fra 2016

 

 

Der er masser af godt materiale i Peter Clausens ærlige podcast, og der kommer løbende nye afsnit. Det er ikke for sent at hoppe med på bølgen og tage på en digital inspirationstur ind i dansk sangskrivnings nye generation. Du finder podcast'en ved at klikke lige her!

Bonus: Verdens bedste sangskriver!?

Vidste du i øvrigt, at musikmagasinet Rolling Stone i august 2015 offentliggjorde en liste over verdens bedste sangskrivere?

Musik handler selvfølgelig ikke om at være "bedst", og hvordan skulle sådan noget i øvrigt kunne måles.. NÅ, men sådan nogle lister er jo ét eller andet sted altid sjove - også selvom Björn og Benny fra ABBA kun er nummer 100, Taylor Swift ligger på en 97-plads og Paul McCartney er bedre placeret end John Lennon... Joeh, der er skam nok at diskutere, men musik er som allerede nævnt ikke nogen eksakt videnskab, men lad os alligevel kaste et blik på de ti bedst placerede kunstnere, som nævnt i Morgenavisen Jyllands-Posten d. 25. august 2015.

  1. Bob Dylan
  2. Paul McCartney
  3. John Lennon
  4. Chuck Berry
  5. Smokey Robinson
  6. Mick Jagger og Keith Richards
  7. Carole King
  8. Paul Simon
  9. Joni Mitchel
  10. Stevie Wonder

 

Du finder Rolling Stones liste ved at klikke her (åbner i nyt vindue).