Inspiration

Somme tider er den der bare - den underlige, uidentificérbare kraft, som driver dig til at spille i timevis. Måske øver du dig disciplineret, men det kan også være, at du sætter dig ned og lader musikken flyde, mens du skaber noget nyt med dit instrument. Inspirationen rammer os oftest, når vi selv har oplevet noget nyt og spændende, som på én eller anden måde "prikker" til vores interesse og gør musikken værd at udleve igen.

Emnet er ikke nyt på disse sider, men vinklen er...  Her skal vi nemlig se på

"Musik-film"

Har vi ikke alle tilbragt nogle timer engang imellem med at fordybe os i en audio-visuel oplevelse, som har med musik at gøre?

Men tænk lige over, hvad sådan et par timer kan udrette for din egen musik... Selv oplever jeg ofte, at hvis jeg sætter mig ned for at slappe af med en dokumentarfilm om musik eller måske ligefrem en koncertfilm, så bliver jeg "inspireret" - og har lyst til at gøre noget mere i mit eget liv med musikken. Det kan være at lære mig en ny genre indenfor musikken - eller måske noget så grundlæggende som at sætte mig ned og øve mig. Hvis jeg er rigtigt heldig, kan jeg mærke den spæde fornemmelse af en ny sang, der vil skrives!

Jamen, hvad skal man så se? Dér har vi nok et lille problem, for du vil støde på lige så mange forskellige holdninger, som der er musikere. Her nedenfor kan du møde David Walliman, som på sin Youtube-kanal fortæller, at en nylig sygeperiode tvang ham til at forholde sig i ro og se en masse film. Han anbefaler fem film fra musikkens verden, som har haft betydning for ham selv, og dét kan du alt sammen se mere om her

 

 

For mit vedkommende går det allerede galt med nummer ét på Davids liste, hvor jeg bestemt ikke er enig med ham. Men han fortæller jo så fint, hvordan oplevelsen har haft betydning for ham selv og hans valg af guitaren som sit instrument - og pludselig bliver "Wayne's World" alligevel meget mere nærværende. Og det er jo netop dét, det hele handler om - hvordan musikken bliver nærværende for netop dig og mig, og vi tænder jo ikke nødvendigvis på det samme...

"It Might Get Loud" ville til gengæld også være at finde nær toppen på min egen liste over musikfilm, som bare skal opleves. Der er tale om en samtale- og dokumentarfilm om guitaristerne Jack White (The White Stripes), The Edge (U2) og Jimmy Pages (Led Zeppelin), som fortæller om hver deres forhold til guitaren. Det er stor kunst, når de tre så forskellige stjerneguitarister mødes og taler om, hvordan deres største riffs er blevet til, og om hvad det netop er, som tænder dem ved at spille guitar. Du får fortællingen om tilblivelsen af det ikoniske stadion-hit "Seven Nation Army", og du får i en kort sekvens lov at høre U2's The Edge uden alle effekterne, hvor han med et grint siger, at "dette her er, hvad jeg i virkeligheden spiller". Jimmy Page fortæller om sin egen udvikling som guitarist og viser rundt på godset "Headley Grange", hvor tromme-introen til Led Zeppelins "When The Levee Breaks" fra deres ikoniske, fjerde album er optaget - en sekvens som hip-hoppen er evigt taknemmelig for. Tromme-introen med den iørefaldende rytme og den underligt "rumlige" lyd er nemlig samplet og brugt af DJ's og rappere i én uendelighed

Du kan nyde forfilmen direkte fra Sony Pictures her

 

 

"It Might Get Loud"  kan, hvis du er heldig, findes på Netflix, som dog har en uheldig tendens til at rotere sit indhold, så om den ligger der lige nu, kommer helt an på, hvornår du læser disse linier... Filmen starter med en fed sekvens, hvor Jack White bygger sig et guitarlignende instrument på sin veranda langt ude i det vilde vesten. Så skruer han ellers godt op for en forstærker, som er ældre end ham selv, og så skal der spilles slide!!!

David Wallimans fjerde film, "Crossroads" er også en klassiker. Handlingen i "Crossroads" kan kort opsummeres som "Karate Kid med guitarer", men dét er der helt sikkert også en vis underholdningsværdi i - især med Steve Vai på toppen af sin karriere som den ondes egen repræsentant på jorden i en direkte duel på guitarisme! Jeg er næsten flov over, hvor længe det er siden, men jeg slugte den selv råt, da jeg først begyndte at spille guitar. De større filmiske kvaliteter tror jeg dog nok, at du skal søge andetsteds, men Steve Vai er jo altid et kig og et lyt værd, og så mener jeg også at huske noget om, at den mere bluesy del af filmens soundtrack er lavet af Ry Cooder....

DanGuitar.dk's top-film

Nu er det jo ikke sikkert, at du er interesseret i min holdning, men nu er du nået over halvvejs i denne artikel, så jeg føler lidt, at jeg fortjener en lille spot til at gøre reklame for min egen liste. Det forekommer mig helt umuligt at sætte en rækkefølge på, så her får du dem i tilfældig rækkefølge:

"It Might Get Loud", som vi allerede har talt om ovenfor. Se den!

"Amadeus" - en gammel klassiker helt tilbage fra 1984 om komponisten Mozart og hans kvaliteter og svagheder som menneske. Den er gammel, men den gør indtryk, og hvis du ikke straks efter at have set den giver dig til at høre, Mozarts Requiem, så må du være lavet af sten... Der er tale om en spillefilm med udgangspunkt i Wolfgang Amadeus Mozarts liv, så den er ikke nødvendigvis historisk korrekt. Til gengæld griber og fascinerer den seeren med sin dybde og et (selvsagt) fantastisk soundtrack. Filmen vandt hele otte Oscars og betragtes ifølge den engelske Wikipedia-side om filmen som én af tidernes største filmpræstationer. Hvor Wikipedia har dén vurdering fra ved jeg ikke, men der linkes til denne artikel om spørgsmålet, hvis du har lyst til at vide mere. Og lad mig så i øvrigt lige bemærke, at jeg selvfølgelig selv er helt, helt enig: Amadeus-filmen er stor kunst, og du bør se den straks!

"Sjæl" - en ny film fra Disney, som i virkeligheden ikke på dén måde handler om musik. Den roterer alligevel på en måde om jazz, fordi hovedpersonen er en (måske) afdød jazzmusiker på grænsen til sit store gennembrud. Den vil få dig til at påskønne jazz på en helt ny måde!

"Miss Americana" - en dokumentarfilm som har fulgt det moderne pop-ikon, Taylor Swift gennem flere år og fortæller om hendes liv og karriere. Filmen holder intet tilbage, og vi kommer også med bag facaden, når verden er hård, og hovedpersonen konfronteres med fordomme og sexisme. Begge dele findes desværre stadig til rigt mål i musikbranchen... Se med her

 

 

Det er ikke nogen lang film, men kritikerne var for en dels vedkommende vilde med den - med undtagelse af dem, som på forhånd hadede Taylor Swift, og dermed roterer focus desværre på magisk vis tilbage til fordomme og sexisme, men dét jeg en helt anden diskussion. Hvis du selv er interesseret i musik, så bør du se den - uanset hvad du i øvrigt selv går rundt og mener om Taylor Swift. Hvem ved - måske du kan få aflivet nogle af dine egne fordomme, for hun er ganske enkelt fantastisk!!! Og dét kommer fra mig, som aldrig nogensinde ville så meget som overveje at købe én af hendes udgivelser...

Køb dig til den

... Inspirationen altså... Hvis alt andet fejler, så tag imod et godt råd fra en musikalsk købmand: Nyt musikalsk legetøj giver dig også ny inspiration!

Måske kunne du være interesseret i ét af vores nye keyboards fra Viva Sound, hvor du kommer meget langt for pengene. Klik her for at komme til en oversigt over alle de fede modeller - eller kig nærmere på modellen "Solo" ved at klikke på billedet af det ude til højre. Solo Viva har 60 anslagsfølsomme tangenter, hele 210 indbyggede rytmer og 422 forskellige lyde! Begge links åbner naturligvis i et nyt vindue!

Her kan du se vores tangent-ekspert, Carsten, gennemgå topmodellen, Viva Solo og fortælle om alle de nyttige features, der er indbygget.

 

 

Det hele starter selvfølgelig som altid her på DanGuitar.dk, hvor vi altid er klar til at hjælpe dig!