Hurtig levering
30 dages returret
Vi er e-mærket
Tilbage til oversigt

The Smashing Pumpkins

Smashing Pumpkins var med i dén bølge af amerikansk rock, som skyllede ud over hele verden fra 1991 og nogle år frem. Med albums som "Gish", "Siamese Dream" og "Mellon Collie And The Infinite Sadness" passede græskarene godt ind i musikbranchens og fansenes appetit på hårdere eller alternativ rock dér i starten af 1990'erne. Med bandet Nirvanas album "Nevermind" var døren sparket ind til hitlisterne, som i tiden der fulgte indeholdt en større andel af meget elektrisk rock, end Verden hidtil havde set. Og selvom Smashing Pumpkins var stiftet i Chicago, passede bandet fint ind blandt Seattles grunge-bands, i en tid hvor rigtig rock solgte mailstream-billetter og millioner af albums.

Her kan du høre, hvordan de lød med nummeret "1979", som erobrede hitlisterne og hele sendefladen på MTV

Nummeret er fra den mastodontiske dobbelt-udgivelse "Mellon Collie And The Infinite Sadness" fra 1995. Albummet rummede hele 28 numre, som strakte sig over lidt mere end to timer. Der blev solgt mere end en kvart million eksemplarer allerede i den første uge efter udgivelsen d. 24. oktober 1995, men for D'Arcy Wretzkys vedkommende var enden nær - selv på toppen af bandets popularitet.

The Smashing Pumpkins var en sjov blanding af meget forskellige musikere - med forskellig stil og image. Dét betød - sammen med den gode musik - at fans af enhver støbning havde noget at spejle sig i - lidt ligesom en moderne pendant til The Beatles. Bandets forsanger var den meget karismatiske Billy Corgan, som ret tidligt i karrieren blev kronraget og plejede det look, vi kender ham for i dag. Corgan blev i øvrigt hurtigt kendt for at være en meget bestemt og til tider decideret kontrollerende herre, når det handlede om bandets musik. Også James Iha på guitar var let-genkendelig og kunne godt lide at eksperimentere med sin frisure og hårfarve, mens bandet på bas og kor var velsignet med den musikalsk meget begavede D'Arcy Wretzky, som vi skal høre mere om her.

D'Arcy Wretzky

Før hun blev den hårdtslående bassist i ét af den alternative rocks hårdere bands, blev D'arcy Wretzky født ind i en meget musikalsk familie i den amerikanske stat Michigan i en lille flække ved navn South Haven, som i dag har lidt over 4.000 indbyggere, hvilket må siges at være en ganske lille by efter amerikanske forhold. Moderen var musiker og opfordrede tidligt både D'Arcy Wretzky og søstrene til at spille musik.

Wretzky har lært sig selv at spille bas, men hendes basisviden var på plads, efter at hun gennem hele sin barndom spillede både både obo og violin. Som barn var hun angiveligt hårdt plaget af sceneskræk. Sceneskrækken forsvandt dog senere - formentlig hjulpet godt på vej af en voldsom søskende-jalousi, som drev hende til at gennemføre sceneoptrædener trods nervøsiteten. Senere i løbet af karrieren på det store scener har hun muligvis også været hjulpet på vej af nogle af de stimulanser, der desværre somme tider følger med et liv i toppen af musikbranchen. Dét kommer vi til at høre mere om lige om lidt. D'Arcy Wretzky's musikalske interesse samlede sig om genren "post punk", og hun spillede som ung i flere bands. Hun havde allerede som blot 10-årig besluttet sig for, at musiken skulle være hendes levevej. Efter high school var det meningen, at hun skulle flytte til den franske hovedstad, Paris, for dér at være med i et band, hun havde knyttet forbindelse til. Men før hun nogensinde nåede frem til Paris, var bandet opløst, så hun returnerede til USA uden egentlig at have nogen retning i sit liv.

Efter turen til Paris endte D'Arcy i Chicago, hvor hun mødte den senere frontmand i Smashing Pumpkins - Billy Corgan. Deres første møde udviklede sig til et decideret skænderi om kvaliteten af den koncert, de begge lige havde overværet. Sidenhen havde de masser af skænderier i løbet af karrieren, og allerede i de tidlige år med Smashing Pumpkins var det et tema mellem dem, at Billy Corgan mente, D'Arcy ikke var dedikeret nok til musikken, fordi hun også tillod sig at have andre interesser i sit liv som for eksempel hesteridning og skuespil. På et tidspunkt i løbet af bandets tidlige år blev hun kærester med guitaristen James Iha, og de tog en del af deres almindelige kæreste-problemer med ind i bandet - med stor uro til følge. Bedre blev det ikke, da de gik fra hinanden, men stadig var tvunget til at pleje tæt omgang i dét band, som efterhånden var blevet en kæmpe succes med hitlisteplaceringer, turnéer og videoer i "heavy rotation" på MTV.

Internt i bandet var der spændinger næsten fra starten, og hverken Billy Corgan eller de andre har været nærriged med spydighederne under interviews med mere. For eksempel udtalte D'Arcy allerede i 1994 til MTV, at hendes mor havde lært hende, at hvis hun ikke havde noget pænt at sige, var det bedre slet ikke at sige noget... Og dermed sagde hun jo også en del uden overhovedet at åbne munden...

Youtube-kanalen Rock'n'Roll True Stories har for nylig udgivet en mini-dokumentar om D'Arcy Wretzky, som du kan se her.

Hvis du vil høre flere spændende historier fra rockens verden, kan du finde kanalen ved at klikke her - og linket åbner selvfølgelig i et nyt vindue, så du kan blive ved at læse om D'Arcy Wretzky og Smashing Pumpkins her på siden.

Som du kan se og høre i videoen varede de fede tider ikke ved for D'Arcy Wretzkys vedkommende. Efter en kort turné i 1996 efter udgivelsen af "Mellon Collie And The Infinite Sadness", fik hun tiltagende større problemer med stoffer og sit mentale helbred. Ifølge frontmanden, den meget krævende men super karismatiske Billy Corgan, begyndte D'Arcy fra 1995 "en langsom men tydelig nedtur mod sindssyge og/eller stoffer - vælg selv". Efter tre års pause turnerede The Smashing Pumpkins kortvarigt sammen i 1999, hvorefter D'Arcy Wretzky efter eget udsang forlod bandet for at blive skuespiller. Imidlertid var der måske i virkeligheden tale om en decideret fyring som følge af narko-problemer, men her har vi kun Billy Corgans ord for det. Det samme gælder i øvrigt i vidt omfang de tos bestræbelser på at genoptage venskabelige forbindelser i årene fra 2008 og fremefter. Smashing Pumpkins har nu igennem flere år optrådt i en ny udgave - uden D'Arcy.

I 2009 dukkede D'Arcy pludselig op i offentligheden igen, da hun ringede ind til et radioshow i Chicago. Hun oplyste af bo på landet, og at hun i de forløbne år blandt andet havde boet og arbejdet på en gård i Texas. Hun har i løbet af 2010'erne været anholdt af politiet flere gange, og du kan se et lidet flatterende "mug shot" til venstre for disse linier.

D'Arcy er i dag 54 år gammel. Der er nogen usikkerhed omkring, hvor hun bor, og hvad hun i grunden laver. Vi ved i hvert fald, at hun har været forlovet i 00'erne, men at hendes forlovede desværre er død. Hun har haft en del med heste af gøre, og er også dømt i retten for ikke at have styr på sine husdyr, som strejfede rundt på offentlige veje og åd de handlendes grøntsager på det lokale marked... Hun må formodes stadig at have en pæn indtægt i form af royalties fra rettighederne til Pumpkins' musik, som stadig har mange fans, så hun bør ikke have problemer med at tjene til livets ophold. Imens må vi andre så nøjes med at nyde musikken fra dengang, og lad os gøre dét med en oversigt over Pumpkins' største hits fra Spotify, hvor du kan stifte bekendtskab med højdepunkterne her